08.12.2021 Enterijer

Romantičan prostor u potkrovlju

Prostor pod krovnim kosinama kuće često se koristi kao mračni tavan na kojem završavaju sve stvari koje vam nisu potrebne. Međutim, uz malo mašte, ulaganja i veštine, on se može pretvoriti i u svetao i funkcionalan ambijent. U konkretnom primeru, reč je o višenamenskom prostoru za odmor, zabavu i rad.
Jooca Studio iz Bukurešta angažovan je na adaptaciji potkrovlja porodične kuće, a želja vlasnika je bila da se mračan i zapušten prostor pretvori u svetao i romantičan kutak u koji se mogu povući i opustiti u tišini. Rezultat njihove saradnje vidite na fotografijama, a prvi utisak jeste da su dizajneri odabrali savršen naziv za ovaj projekat – Pink Drops (ružičaste kapi). Radovi su podrazumevali izolaciju krova, ugradnju novih krovnih prozora te oblikovanje enterijera.

Naš fokus je, naravno, na poslednjem koraku, u kojem su se dizajneri opredelili za neutralnu kombinaciju belih zidova i kosina i drveta kao osnovu. Dodatni prozori i bela boja stvorili su svetlu i prozračnu atmosferu, dok su parket, vidljive grede drvene krovne konstrukcije i ograda od drvenih lamela oko stepenica dali prostoru romantičan šarm potkrovlja.
Svi ostali detalji koje su dizajneri odabrali za ovaj prostor predstavljaju akcente po kojima je projekat i dobio naziv – „ružičaste kapi“.

S obzirom na to da je ostatak potkrovlja potpuno neutralan, iako je reč tek o pojedinačnim komadima u ovoj boji, čitav prostor se na prvi pogled doima ružičastim. U prvom planu je sofa u ovoj boji, smeštena u uglu prostorije. Nju prati plišana fotelja u petrolej nijansi, bakarni klub-stočići i dve velike apstraktne slike, a upravo ovaj kutak je prvo što ćete ugledati kada se popnete uz stepenice. Kutak za sedenje zaokružen je belim tepihom sa diskretnim zlatnim i svetloplavim detaljima, te upadljivom zlatnom visilicom.

Zid ispod jedne od kosina iskorišćen je kao biblioteka s niskim policama. Nju na dva dela razdvaja radni kutak, koji je organizovan ispod krovne badže. Prozori u krovnoj badži postavljeni su visoko, tako da njen najveći deo čini zid. On je istaknut muralom s floralnim motivom, koji je dodatno naglasio romantičan karakter prostora. Biblioteku i radni kutak osvetljava šinska rasveta postavljena na krovnu kosinu. Prostor ispod kosine naspram radnog kutka, kao i ugao pored stepenica, namenjeni su odlaganju garderobe i drugih potrepština za domaćinstvo. U tu svrhu, ispod kosine, celom njenom dužinom, ugrađeni su plakari pravljeni po meri. U uglu pored stepenica ugrađen je veliki plakar, takođe prilagođen prostoru pod kosinom, čija su klizna vrata u potpunosti prekrivena ogledalima. Ispred je postavljena raskošna klupa u čester radu, pa je ovde stvoren ambijent nalik na luksuzan butik.




gettyimages, instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije