09.02.2022 Enterijer

Sofisticiran stil sa industrijskim šmekom

Enterijer lofta u istočnom Londonu osmislio je Mauricio Peliconi, italijanski dizajner koji je više od decenije bio član kreativnog tima brenda Ralph Lauren Home. Njegov prefinjen stil i oko za detalje došli su do izražaja i u ovom urbanom ambijentu uređenom za mladog vlasnika.

Lokacija: Shoreditch, istočni London
Dizajn enterijera: Maurizio Pellizzoni Ltd
Fotografije: Jake Fitzjones Photography


Ovaj luksuzni loft nalazi se na poslednjem spratu nekadašnje škole u istočnom Londonu, gde je poslednjih decenija u velikoj meri sprovođena džentrifikacija. Iako enterijer koji potpisuje Mauricio Peliconi krase svedenost i sofisticiranost, one su uspešno usklađene sa industrijskom estetikom vidljivom u konstruktivnim elementima samog objekta.
Enterijer je projektovan za jednu osobu, mladog vlasnika koji je želeo svedeni ambijent, svetao kolorit s plavim akcentima i staklene pregrade koje prostor istovremeno i otvaraju i dele na potceline. Peliconi ističe da svaki njegov projekat podrazumeva blisku saradnju s klijentima i dobro razumevanje njihovih želja i načina života, ali i ohrabrivanje na ideje koje izlaze iz njihove zone komfora. Na takav način osmišljen je i realizovan i ovaj enterijer, a dizajnerov prefinjeni stil došao je do punog izražaja.
Zahvaljujući velikoj visini, prostor je podeljen na dva nivoa. Dnevni boravak i kuhinja lepo su usklađeni u celinu, bez ikakvih pregrada ili drugih elemenata koji ih dele na pojedinačne zone. U dnevnom boravku, garnituru za sedenje čine svetlosiva sofa, tamnosiva fotelja, dva karirana taburea i hromirani metalni stočić. Svi ovi komadi grupisani su na plavom pačvork tepihu, a kompletan nameštaj potpisan je brendovima Poliform i B&B Italia. Za toplu atmosferu, tu je minimalistički kamin ugrađen u zid između prozora, gde je sačuvana rustična opeka obojena u belo.


Industrijska estetika, osim u pomenutom zidu od opeke, ogleda se i u drugim izloženim konstruktivnim elementima i instalacijama. Ovi hladni i grubi detalji kombinovani sa brendiranim nameštajem sofisticiranog dizajna rezultirali su izbalansiranim ambijentom. Sklad je postignut i u koloritu: beli zidovi i crni plafon u dnevnom boravku u snažnom su kontrastu, dok ga neutralna svetlosiva i tamnije nijanse plave ublažavaju. Jedini intenzivni detalji jesu neobični zvučnici kraljevskoplave boje.


Dnevni boravak se nalazi na uglu objekta, te je uskim visokim prozorima osvetljen sa dve strane. Do njega je otvoreno stepenište, koje propušta dnevnu svetlost i odozgo, pa zahvaljujući svemu tome prostor izgleda vrlo prozračno, a čak ni crni plafon ne guši ambijent.
Sva kućna tehnika vrlo je nenametljiva i gotovo nevidljiva, sa izuzetkom pomenutih plavih zvučnika. Isto važi i za osvetljenje: u dnevnoj zoni, šinska rasveta diskretno je postavljena po obodu prostorije, dok se samo dva elementa ističu kao akcenti – drveni plafonski ventilator i visilica koja se spušta sve od plafona sprata.


Kuhinju brenda Poliform, u potpunosti izrađenu od korijana, karakteriše moderan minimalistički dizajn, te se ona prosto stopila sa dnevnim boravkom. Sastoji se iz snežnobelog ostrva i visokih ugradnih elemenata sa zagasitim tamnoplavim frontovima. Nad celom širinom ostrva nadvija se aspirator od nerđajućeg čelika, sa integrisanom rasvetom koja osvetljava radnu površinu. Kako je u pitanju stan jednog samca, u njemu nije organizovana klasična trpezarija, već se mali prostor za obedovanje nalazi na jednom kraju kuhinjskog ostrva.


Baza kuhinjskog ostrva blago je uvučena u odnosu na frontove, i u njoj je skrivena dekorativna LED traka. Kada je uključena, plava svetlost zaklanja oslonac ostrva, stvarajući utisak da ono lebdi nad podom.


Na donjem nivou lofta nalazi se i mala radna soba, opremljena vrlo jednostavno – neophodnim nameštajem neutralnih boja, s podom obloženim prugastim tepisonom. Međutim, nesvakidašnje za ovu sobu jeste to da je ona transparentnom kliznim vratima povezana s dnevnim boravkom, a pregradom od mlečnog stakla s kupatilom. Pritom, kupatilo ima vezu i sa hodnikom, pa se tako kroz njega može doći do radne sobe od samog ulaza.


Gornji nivo lofta izveden je u spektakularnoj igri čelika i stakla. Bele čelične stepenice iz dnevnog boravka vode na stakleni podest, odakle se s jedne strane ulazi u spavaću sobu, a s druge se odvaja kraći stepenišni krak koji vodi do izlaza na krovnu terasu.
Spavaću sobu prema stepeništu u potpunosti zatvara staklena pregrada, čime je obezbeđena njena posredna osvetljenost. Naspram pregrade je krevet, iza kog bela poluprozirna zavesa skriva elemente za odlaganje garderobe. Spavaću sobu karakteriše monohromatski kolorit, s belim zidovima, tamnosivim tapaciranim krevetom, crno-belim prugastim tepisonom i belim noćnim ormarićima.
Velike staklene površine dele krovnu terasu i unutrašnji prostor. Zahvaljujući transparentnim staklenim pregradama u enterijeru, svetlost koja dopire odavde prožima gotovo čitav stan.


Zavesa u spavaćoj sobi krije i ulaz u kupatilo. Ono se sastoji iz tri potceline: u središtu je zenitalno osvetljen prostor s dvostrukim umivaonikom, dok su sa njegove dve bočne strane staklom odvojeni tuš-kabina i toalet. Dizajn kupatila u skladu je sa ostatkom stana, i karakteriše ga kombinacija modernog minimalizma i industrijskog šarma, postignutog betonskim zidnim i podnim površinama.

www.mauriziopellizzoni.co.uk

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije