06.05.2014 Spavaća soba

Uredite spavaću sobu prema Feng shuiju

Drevna kineska veština uređenja enterijera i eksterijera koja za cilj ima postizanje skladnog zračenja u čovekovoj okolini, već duže vremena poznata je i popularna na Zapadu, gde u naše domove, kancelarije i bašte uvodi nova dizajnerska načela – temeljena, ne isključivo na estetici, vizuelnoj simetriji i umetnosti, već prvenstveno na usklađenosti s prirodom i njenim energijama. Kako biste poboljšali kvalitetan noćni odmor i nasamarili nesanicu, uredite svoju sobu prema jednostavnim feng shui savetima.

feng shui soba
Smeštaj spavaće sobe – ukoliko ste u prilici da utičete na raspored prostorija u stanu, svoju spavaću sobu smestite u severni ili jugozapadni deo doma.

Uređenje – spavaća soba je najviše yin prostorija u stanu, čija bi energija trebalo da omogući smirenje, rasterećenje i beg od dnevnih briga. U tom smislu, nikako ne treba da služi kao mesto za odlaganje raznih stvari, a nije poželjno ni da se u njoj nalazi radni sto, kompjuter ili televizor.

Krevet – idealan je onaj od punog drveta, sa čvrstim uzglavljem prislonjenim uza zid. Vodite računa da vaš dušek bude od prirodnih materijala, a prostor ispod kreveta prazan i čist. Ukoliko posedujete krevet s fiokama, neka taj prostor bude prazan ili u njemu držite isključivo posteljinu.

Drveni krevet
Ogledala – jedan od najpoznatijih i često spominjanih feng shui saveta je uklanjanje ogledala i ostalih sjajnih površina iz spavaće sobe. Ako ne želite da uklonite ogledalo iz ove prostorije, preko noći ga svakako prekrijte mekom tkaninom i pokušajte da ne bude smešteno tačno nasuprot kreveta.

Biljke – iako predstavljaju povoljan feng shui, biljke nisu najbolje rešenje za spavaće sobe, zato što je njihova energija uzlaznog rasta, suprotna energiji mirovanja koja nam omogućava bolji odmor.

Voda – akvarijumi, fontane i slični popularni feng shui aktivatori takođe nisu prikladni za spavaće sobe, jer predstavljaju yang aspekt vodenog elementa i u suprotnosti su s yin energijom koju ovde želimo da podstaknemo.

Moderna soba
Boje, materijali i uzorci – u spavaćoj sobi koristite nešto umerenije i nežnije nijanse u odnosu na one koje koristite u dnevnoj sobi. Ukoliko vaša spavaća soba obiluje glatkim sjajnim površinama, umirite njihovu energiju mekim prirodnim tkaninama, jastučićima ili prekrivačima. Nastojte da koristite posteljinu i ukrase od prirodnih materijala, te svakako izbegavajte plastiku. Takođe, birajte meke, umirujuće uzorke i dezene.

Povoljan smer – položaj kreveta uskladite sa svojim povoljnim energetskim pravcem, koji je u skladu s vašim ličnim energetskim brojem.

Štetna zračenja – mobilne telefone, kablove, elektronske uređaje i slično držite dalje od kreveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije