12.04.2022 Enterijer

STAN KAKAV SE NE VIĐA ČESTO

Neobičan enterijer malog stana proistekao je iz jednako neobičnog zahteva koji su vlasnici uputili dizajnerki Tatjani Bobilovoj – želeli su moderan dom inspirisan enterijerima u austrijskim Alpima. S druge strane, sam prostor bio je idealna podloga za industrijski stil i stan tipa lofta, te je krajnje rešenje vrlo skladna kombinacija svih navedenih uticaja.

Moderan stan koji vam predstavljamo nalazi se u objektu u kojem je nekada bio smešten istraživački institut. Zbog nekadašnje javne namene zgrade stan raspolaže velikim prozorima i visinom većom od standardne za stambene prostore. Uz sve to, kao i betonsku konstrukciju, on je predstavljao idealan prostor za uređenje stana tipa lofta u industrijskom stilu.

Ovaj predlog dizajnerke Tatjane Bobilove se mladom bračnom paru koji ju je angažovao veoma dopao, ali je njihova prva želja bila da svoj životni prostor urede u duhu enterijera modernih alpskih kuća u koje su se zaljubili na zimovanjima u Austriji. Srećom, ova dva stilska pravca su i te kako kompatibilna, te su u ovom šarmatnom enterijeru oni uspešno kombinovani.

U zatečenom stanju jedina odvojena prostorija bila je kupatilo, što je vlasnicima savršeno odgovaralo. Želeli su potpuno otvoren prostor sa samo delimično izdvojenim hodnikom i spavaćom sobom. Dizajnerka je ovakvu funkcionalnu podelu vrlo vešto izvela. Predsoblje je formirano polutransparentnom pregradom od drvenih letvica, koja se savršeno uklopila sa zidom od crvene opeke naspram nje. Pravo od ulaza nalaze se visoki ugradni plakari, koji se potpuno neprimetno pretvaraju u kuhinjske elemente, a oni se dalje, isto tako diskretno, transformišu u zidnu policu u dnevnoj sobi. Svetlo drvo, odabrano za frontove plakara i zatvorenih kuhinjskih elemenata, savršeno se uklopilo sa zidovima od opeke i betona. Ova neutralna i prilično sirova kombinacija materijala razbijena je zelenim policama u okviru svih elemenata za odlaganje.

Dnevni boravak opremljen je vrlo svedeno, a karakter mu daju prvenstveno prirodne teksture materijala. Osim zidnih polica koje se nadovezuju na kuhinju, u njemu se nalazi samo udobna ugaona garnitura u svetlosivoj boji i drvena fotelja. Najupečatljiviji detalj nesumnjivo je betonska konzola koja služi kao TV-komoda. U njenom uglu nalazi se moderan kamin na bioetanol, dok su ispod nje naslagane dekorativne cepanice. Ova kompozicija stvorila je pravu alpsku atmosferu u dnevnom prostru, a s njom su se savršeno uklopila isečena debla koja zamenjuju klub-stočiće.

U samom sreduštu stana nalazi se kuhinja. Ona se sastoji iz dva paralelno postavljena bloka kuhinjskih elemenata, dok je u sredini betonsko ostrvo koje se jednom stranom oslanja na perforiranu drvenu pregradu, i koje ujedno ima i funkciju trpezarije. Jedan blok kuhinje čine standardni podni i zidni elementi na kojima su kombinovani drveni, odnosno beli frontovi. Ovaj niz elemenata istaknut je zelenim okvirom koji je formirao veliku nišu. Zelena boja savršeno se uklopila s neutralnom kombinacijom drvenih i belih frontova i betona, od kojeg je izrađena površina zida iza kuhinjskih elemenata.

Na zid naspram pomenute niše oslanja se drugi kuhinjski blok, kojeg čine visoki zatvoreni elementi s drvenim frontovima. Oni se, kako je već pomenuto, nadovezuju na plakare iz predsoblja, a na njih se oslanjaju otvorene zelene police, koje se nastavljaju sve do kraja zida u dnevnoj sobi. Na ovaj način, tri funkcionalne zone stana povezane su u vizuelnu celinu na vrlo diskretan i originalan način.

Osim opisanim nadovezivanjem elemenata za odlaganje, predsoblje, kuhinja s trpezarijom i dnevna soba su u vizuelnu celinu povezane i osvetljenjem. Ono je rešeno šinskom rasvetom, sa šinama postavljenim po obodu prostora, tako da svu sve tri celine njome zaokružene. Pokretna rasvetna tela omogućavaju da se svetlost podešava i usmerava gde god je potrebno, a sve to upotpunjeno je metalnim visilicama iznad kuhinjskog ostrva u centru prostorije. Odabrana rasvetna tela lepo su upotpunila industrijski stil ovog enterijera.

Spavaća soba i kupatilo jedine su celine koje su fizički i vizuelno odvojene od ostatka prostora, pri čemu je vizuelna barijera između spavaće i dnevne sobe vrlo fleksibilna. Ove dve prostorije razdvaja staklena pregrada sa crnim metalnim okvirom, te se savršeno uklopila u industrijski šmek enterijera. Njena transparentnost obezbeđuje vizuelnu vezu između dnevne i noćne zone, ali se privatnost spavaće sobe po želji obezbeđuje navlačenjem neprozirne zavese preko staklene pregrade.

Spavaća soba uređena je u istom koloritu kao i ostatak prostora – pod je betonski, manji komadi nameštaja su drveni, a umesto teksture betona, jedan zid krasi zelena boja, dok sivu unose forntovi ugradnih plakara koji prekrivaju čitav jedan zid. Jedini akcenat koji je specifičan samo za ovu prostoriju jeste topla ljubičasta boja, koja je odabrana za raskošan bračni krevet.

U kupatilo vode vrata bez okvira koja su se poput kameleona stopila sa površinom zelenog zida. Ono je smešteno u prostoriji izduženog oblika, te je u skladu s tim i organizovano – svi elementi nižu se jedan do drugog duž najdužeg zida. Odabrana je atraktivna kombinacija materijala kojom je ujedno uspostavljena vizuelna i stilska veza sa ostatkom enterijera – pod je betonski, deo zida iza lavaboa i tiš-kabine obložen je pločicama u dekoru drveta, a u niši iznad ugradnog vodokoltića ugrađena je zelena polica, nalik na one u dnevnom prostoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije