STAN: U MALO DRUGAČIJEM SKANDINAVSKOM STILU

by | March 21, 2022

Osnovne odlike skandinavskog stila jesu lakoća i jednostavnost, koje predstavljaju polaznu tačku pri uređenju modernog i elegantnog prostora.

Izbor neutralnih tonova nikako ne znači da će rezultat biti dosadan ambijent. Naprotiv, uz pravi odabir materijala može se kreirati vrlo topao i komforan dom. Predstavljamo vam jedan od uspešno izvedenih stanova studija Anton Sukharev, namenjen četvoročlanoj porodici.

U svojoj osnovi ima otvoren plan, ali kako on ne zauzima veliku površinu, dizajneri su pomoću zidova i orjentacije nameštaja uspeli da postignu savršeno funkcionalan svaki deo prostorije. Na ulazu, između dnevnog boravka i predvorja nailazi se na zanimljivu obradu zida podeljnog na segmente koji ne zatvaraju prostoriju, ali ipak utiču na podelu.

Dnevni boravak predstavlja skladno uređenu celinu koju karakterišu svetli tonovi materijala sa tek ponekim izraženim elementom nameštaja. Prostorom dominira drvo kao najviše korišćeni materijal u skandinavskim domovima, a dizajneri su se potrudili da ujednače nijanse parketa i zidnih obloga čiji izgled posebno privlači pažnju i čini prostor dinamičnim.

Zid na kome se nalazi TV obložen je glatkim drvenim panelnim pločama, a pri dnu je konzolno postavljena komoda sa sjajnom završnom obradom. Naspramni zid je malo razigraniji, s obzirom na to da je jedna polovina obložena letvicama. Između ovih sjajnih i glatkih površina smeštena je ugaona garnitura od sive tkanine sastavljena od velikih mekanih modula, a njenoj udobnosti doprinose i dekorativni jastučići.

Pored nje se nalazi lejzibeg u formi fotelje, a celo ovo mesto za sedenje i odmor objedinjuje tepih koji je u istoj boji kao i kauč. Dekorativnost je postignuta velikom slikom postavljenom na pod i dvema upečatljivim visilicama koje dominiraju prostorijom.

Trpezariju i kuhinju od dnevnog boravka razdvaja pregradni zid koji je formiran tako da tek malom površinom stvara vizuelnu barijeru. Isto tako, on je funkcionalno dobro iskorišćen jer s jedne strane drži veliki dekorativni sat, a s druge TV. Dodatno je pomoću male komode pričvršćen za naspramni zid i sprečava prohodnost.

Trpezarija je prilično univerzalnog dizajna. Čine je elegantan sto od tamnog drveta i udobne stolice presvučene sivom i plavom tkaninom, tako da se primećuje povezanost dizajna sa dnevnim boravkom. Ovu postavku dopunjavaju još vrlo elegantne metalne visilice.

Kuhinja takođe ne odstupa od prvobitne dizajnerske ideje. To doprinosi vizuelnom utisku čistoće i elegancije. Dakle, elementi i kuhinjsko ostrvo predstavljaju jednu celinu, napravljeni su od istog materijala u visokom sjaju, jednostavnih su linija i bez detalja.

Ovaj minimalistički hladan sklop ublažava zidna obloga od krem pločica mermernog dezena i zid od drvene obloge u kojem su ugrađeni ormarići za odlaganje, rerna i frižider. Tu se nalazi i jedna ugradna polica koja se pruža od poda do plafona kao detalj koji unosi dinamiku među dominantne glatke površine.

Glavna spavaća soba kreirana je od tamnijih nijansi drveta i tkanina, za razliku od ostatka stambenog prostora. Takav pristup odgovara njenoj nameni koja prvenstveno treba da obezbedi komfor i mir. Deo zida, uz koji je prislonjen krevet, tapaciran je tamnosivom tkaninom koja je idealan spoj sa tamnim drvetom od kojeg je sačinjena obloga ostatka zida. Pored kreveta mesto su našli noćni stočići minimalističkog dizajna, a iznad njih su postavljene elegantne metalne visilice
u obliku kugle.

Soba za devojčicu nalazi se u potkrovlju u kojem prirodna svetlost dopire s prozora na zabatu, dok se u večernjim satima koristi ugradna LED rasveta koja prati strukturu krova. Ambijent u potpunosti odgovara jednoj devojčici čiji je omiljeni lik Mini Maus ukrasio ceo jedan zid. Nijanse roze i svetloplave su korišćene i za sve tkanine koje se nalaze u prostoriji, uključujući tapacirani krevet.I u sobi dečaka, koja se takođe nalazi u potrkovlju, upotrebljena je ista vrsta rasvete. Identičan princip je korišćen i pri kreiranju ormana i polica, s tim što su ovoj prostoriji ovi komadi nameštaja drugačije orijentisani, a za boju je izabrana plava. Radna površina formirana je duž celog zida, a kako se iznad nje nalazi prozor, prirodno je osvetljena i pogodna za rad. I ona se jednim krajem naslanja na ormar, a iznad se nadovezuje polica za knjige. Kako je dečak već uveliko školarac, a i po prirodi je vrlo ozbiljan, za dekoraciju zidova izabrani su 3d zidni paneli u vidu bele opeke. Čitav ovaj ambijent je prilično jednostavan i pravi je dokaz da dobar odabir materijala i atraktivno osmišljena rasveta mogu biti dovoljni za dizajniranje modernog okruženja.

Tags: