uređenje stana
20.05.2022 Enterijer

STAN ZA DESETORO! DESETORO ROĐAKA!!!

Mnogi od nas odlaze na odmor da bi se izmestili iz svoje porodične svakodnevice, ali takođe ima i onih koji putuju da bi se sastali sa svojim najbližima. Onima koji porodicu viđaju samo tokom odmora ne pada teško da zbog tog susreta putuju i hiljadama kilometara daleko od svoje kuće. Upravo za takve klijente arhitekte studija Egue y Seta uredile su ovaj stan. Budući da njihova porodica broji mnogo članova koji žive udaljeni jedni od drugih, a odmor je jedina prilika da se svi okupe, odlučili su da urede zajednički stan u kojem će provoditi odmor u svom omiljenom gradu Barseloni.

uređenje stana

uređenje stana

Prostrana dnevna zona sastoji se iz tri potceline okupljene oko prostrane otvorene kuhinje: prva je mali salon, idealan za intimnije druženje manjeg broja ljudi; zatim, odmah do njega, tu je prostrana trpezarija koja okuplja sve članove porodice; na kraju, u velikoj izdvojenoj prostoriji smeštena je raskošna dnevna soba u kojoj se porodica zabavlja uz omiljene filmove i druge zajedničke aktivnosti.

uređenje stana

Salon i trpezarija nalaze se u zajedničkoj prostoriji, a na njih se nadovezuje i kuhinja. Kutak za sedenje predstavlja interesantnu kombinaciju stilova i čine ga raskošna kožna sofa u čester radu, dve sive fotelje u skandinavskom stilu, te dva klub-stočića, jedan u skandinavskom, a durgi u elegantnom art deko stilu. Sve ovo upotpunjeno je modernim crnim lampama i velikim ogledalom u zlatnom okviru, okačenom iznad sofe.

uređenje stana

Velika prostorija u kojoj su navedene celine smeštene ima četvrtast, gotovo kvadratni oblik u osnovi. Međutim, funkcionalna organizacija nalagala je longitudinalni plan, te su arhitekte učinile nešto za čim retko postoji potreba – suzile su korisnu površinu prostorije, tako da ona u osnovi ima pravougaoni oblik duž čije se duže ose funkcionalne zone nadovezuju jedna na drugu. Raskošne dimenzije prostora su to dozvolile, a dva „neiskorišćena“ poteza sa dve naspramne strane upotrebljena su na vrlo originalan način – u njima su smeštene podne žardinjere s raskošnim biljnim materijalom. Longitudinalni pravac kretanja istaknut je tretmanom poda i plafona – u ovoj zoni, pod je obložen parketom, a plafon prekriven panelima u istom dekoru, dok su za pravougaono središte prostorije odabrane keramičke podne pločice, odnosno omalterisan plafon.

uređenje stana

Za čitavu porodicu kuhinja je omiljena celina u stanu, budući da u hrani jednako uživaju svi članovi – kako oni koji je pripremaju, tako i oni koji im u tome samo asistiraju ili prave društvo. Zato je za nju obezbeđena raskošna površina. U funkcionalnom smislu, ona se sastoji iz niza linearno organizovanih elemenata, naspram kog se nalazi veliko ostrvo.

uređenje stana

Ostrvo je izrađeno od inoksa, što je ovom kulinarskom carstvu dalo izgled profesionalne kuhinje. Ostali elementi oslonjeni uza zid su u kombinaciji belih frontova i crne radne površine.

uređenje stana

Deo dnevne zone jeste i velika dnevna soba smeštena u odvojenoj prostoriji. Ona je namenjena opuštenom druženju velikog broja ljudi, te je u skladu s tim i opremljena – njen najveći deo zauzima garnitura za sedenje, sačinjena od dve velike sofe i nekoliko pomoćnih stolica i pufova.

uređenje stana

Ona je uređena u jednostavnom modernom stilu i neutralnom koloritu koji je ovde, osim zelenim, upotpunjen i plavim akcentima. Upečatljiv detalj u ovoj zoni jeste plafon, odnosno tavanica s vidljivim konstruktivnim elementima.

uređenje stana

Dok su dva duža zida dnevne sobe isprekidana ulazima, odnosno prozorima, kraći su prekriveni ugradnim nameštajem. S jedne strane to je veliki regal sa zatvorenim i otvorenim policama, u okviru kog se nalazi i televizor. S druge strane, iza garniture za sedenje, smešten je mali radni kutak. Njega čini radni sto u vidu konzolne ploče koja se pruža duž celog zida, a iznad nje nalaze se police i ormarići.

Noćnu zonu stana čine četiri spavaće sobe sa odvojenim kupatilima, a dve od njih raspolažu i prolaznim garderoberima. Najveća spavaća soba uređena je vrlo jednostavno, u kombinaciji oker boje i puderastih tonova. U nju se ulazi kroz garderober, od kog se odvajaju kupatilo i mali hodnik koji vodi do same sobe. Hodnik je formiran tako što je u središte prostorije postavljen kubus sa ugradnim plakarima. Oni su s jedne strane orijentisani prema garderoberu, a s druge prema spavaćoj sobi.

uređenje stana

Bračni krevet smešten je u širokoj niši, naglašenoj metalnim okvirom sa skrivenom LED rasvetom. Njegovo jednostavno tapacirano uzglavlje bež boje zauzima celu širinu niše, i podeljeno je na tri segmenta, uz koje su smešteni ležaj, odnosno dva noćna stočića.

uređenje stana

Na krevet se oslanja mala sofa, koja služi kao udobno mesto za gledanje televizije. Televizor se nalazi naspram kreveta između niza komoda i konzolnih polica pričvršćenih za zid. Na komode se nadovezuje i mali radni kutak.

Druga spavaća soba uređena je u istom stilu i sličnom koloritu kao i prethodna, samo su za nju odabrani nešto intenzivniji puderasti tonovi i tamnije neutralne boje. Tako su zidovi obojeni u tamniju prljavoroza nijansu, a bračni krevet, umesto bež, ima tamnosivo uzglavlje.

uređenje stana

Kada je reč o opremljenosti nameštajem, i ova spavaća soba raspolaže istim elementima kao i prethodna, izuzev sofe, za koju nije bilo mesta zbog manjih dimenzija prostorije. Ona takođe ima i zasebno kupatilo, u koje se ulazi iz walk-in garderobera.

uređenje stana

Pored dve spavaće, noćna zona obuhvata još i dve dečje sobe koje su uređene na identičan način: neutralna kombinacija bele i drveta upotpunjena je prljavoroza zidovima i plavim detaljima. Prostor karakteriše krajnje jednostavan stil, kako u samim sobama, tako i u njihovim pripadajućim kupatilima.

uređenje stana

Foto: Victor Hugo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije