01.11.2017 Stan

Po uzoru na hotelsku sobu

Iako vrlo skromne površine, ovaj stan odiše elegancijom i sofisticiranošću. Pametnom upotrebom materijala i boja, arhitekte studija Nataly Bolshakova postigle su da on izgleda mnogo veći nego što zaista jeste. Zbog specifične namene, enterijer je osmišljen po uzoru na hotelske apartmane.

Stan na fotografijama jedan je od ukupno četiri koja vlasnici poseduju u istoj zgradi. Studio Nataly Bolshakova angažovali su kako bi svaki od njih opremili za izdavanje. S obzirom na to da su uređivali prostore za nepoznate korisnike, arhitekte su pokušale da ponude neku vrstu univerzalnog dizajna, koji bi se svakome mogao dopasti. Budući da ovi stanovi predstavljaju privremeno mesto boravka, odlučili su da na sva četiri enterijera primene uniformnost karakterističnu za hotelske sobe.

Glavni izazov za arhitekte pri uređenju ovog stana bio je da na njegovoj skromnoj površini organizuju sve neophodne funkcionalne celine a da pritom on ne izgleda skučeno i natrpano. U tome su od ključnog značaja bile dve odluke – da za podelu prostora koriste staklene pregrade, i da ceo ambijent bude u nenametljivim neutralnim bojama.
Stan od 51 m2 prvobitno je bio garsonjera, sa svim funkcionalnim celinama (izuzev kupatila) u jednoj prostoriji. Iako je raspoloživa površina neuobičajeno velika za garsonjere, razlog njene takve organizacije bila je velika dubina prostora u odnosu na prozore, što je onemogućavalo da se unutrašnji deo stana pregradi. Međutim, arhitekte su ovaj problem rešile odvajanjem spavaće sobe staklenom pregradom i visokim regalom koji se pruža sve od predsoblja.

Kuhinja i dnevna soba nalaze se u zajedničkoj prostoriji. Zasebna trpezarija nije organizovana, već se, da bi se uštedelo na prostoru, mesto za obedovanje nalazi na jednom kraju kuhinjskog ostrva. U celom enterijeru preovlađuju braon i siva boja, upotpunjene belim detaljima.
Najveći deo dnevne sobe zauzima ugaona garnitura, naspram koje je ugrađen regal od tamnog drveta. Vešt trik izveden je postavljanjem velikog ogledala na vrata regala – zahvaljujući tome prostor je dobio dubinu i izgleda mnogo veći nego što zaista jeste.

Kuhinja je napravljena u kombinaciji belog i sivog medijapana u visokom sjaju. Od ovoga odstupa jedino ploča u okviru ostrva, koja ima funkciju trpezarijskog stola, sa dezenom drveta. Ostali kuhinjski elementi ugrađeni su u zidnoj niši.

Spavaća soba nalazi se na maloj površini u uglu prostora. Nju s jedne strane zatvara visoki regal, koji predstavlja produžetak granice hodnika, a s druge, prema dnevnoj sobi, klizna staklena pregrada. Ona je istovremeno omogućila fizičku odvojenost od dnevne sobe i posrednu prirodnu osvetljenost preko ove prostorije. Interesantan detalj u spavaćoj sobi jeste zastakljena niša, u kojoj se nazire silueta biljke.


Kupatilo je prilično prostrano za ovako mali stan. Osim standardne opreme, koju čine toalet-šolja, lavabo i kada, tu je i jedan neuobičajen element – pisoar. I u ovoj prostoriji primenjene su neutralne boje, i to tamnobraon podne i bež zidne pločice. Kada je delimično zatvorena pregradom od pleksiglasa pa istovremeno služi i kao tuš-kabina. Lavabo je ugrađen u tamnosivi ormarić, a ploča iznad njega nastavlja se sa strane, tako da je ispod nje mesto našla veš-mašina.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

još iz kategorije

Lepota u malom

17.04.2018 Dizajn

Iako mali, ovaj stan poseduje sve pogodnosti za udoban život mladog urbanog para. Dugačko predsoblje, u kom je smešten plakar, vodi u veću, dobro o...

pročitaj još