07.11.2017 Stan

Potpuna transformacija prostora

Za adaptaciju ovog, nekada trosobnog stana u Kineskoj četvrti u Njujorku, angažovan je studio Buro Koray Duman. Zadatak koji je stavljen pred projektante podrazumevao je totalnu transformaciju prostora, kako bi se on prilagodio potrebama vlasnika i njihovom načinu života

Ovaj stan od 70 m2 nalazi se u njujorškoj Kineskoj četvrti, na petom spratu zgrade s pogledom na park Sara Delano Ruzvelt. Kako bi funkcionalnu organizaciju prilagodili vlasnicima, arhitekte su nekada mračan trosoban stan iz osamdesetih transformisale u svetao, otvoren loft sa jednom spavaćom sobom. U novom enterijeru dominira centralno jezgro definisano skulpturalnim zelenim zidovima, u kom su smešteni toalet, vešernica i ostava. Ova instalacija pravi je prostorni i koloritni akcenat u pretežno neutralnom, minimalistički uređenom ambijentu. Osim funkcionalne reorganizacije, u stanu je postavljena nova podna obloga – hrastov parket. Takođe, uklonjene su stare zidne obloge, te su gotovo svi sačuvani zidovi od ogoljene opeke okrečeni u belo.

Kao uspomena na nekadašnji izgled stana, na delu zida između dva prozora u dnevnoj zoni sačuvano je parče starih tapeta. Ovaj detalj lepo se uklopio u rustičnost opeke na ostalim zidnim površinama.

Iz malog hodnika ulazi se u prostranu, svetlu dnevnu zonu, koja zauzima najveću površinu stana. U centralnom delu prostorije nalazi se dnevni boravak s garniturom za sedenje. Nju čine dve bele ugaone sofe neobične geometrije. Postavljene su jedna naspram druge, čime je postignut odličan raspored za okupljanje većeg broja ljudi. Interesantno je to što su ove sofe kao dva dela slagalice, koja se, kada se spoje, mogu koristiti kao krevet. Osim garniture, tu su još i dve plastične stolice, smeštene u uglovima. Jedna od njih je plava, a druga žuta, tako da, uz pomenuti zeleni zid oko centralnog jezgra, razbijaju monotoniju neutralnog kolorita.

Zid iza jedne od sofa skoro potpuno je prekriven nameštajem. Na njegovim krajevima su beli ormari koji se protežu do plafona, dok je između njih radni kutak. On obuhvata ploču stola, konzolno pričvršćenu za zid, i tri plitke konzolne police iznad nje. Rustičan zid od opeke vidljiv je samo ovde. Dnevni boravak pozicioniran je u uglu, osvetljenom sa dve strane, zbog čega je ovo odlično mesto za radni prostor.

Kako pripremanje hrane nije svakodnevna aktivnost vlasnika, kuhinja je vrlo mala ali funkcionalna. Smeštena je uza zeleni zid i obuhvata kuhinjsko ostrvo i blok visokih zatvorenih kuhinjskih elemenata, sa sudoperom između njih. Ovaj blok oslanja se na pregradu koja razdvaja dnevnu i noćnu zonu. Između njega i zida postavljena su vrata kako bi se ove celine vizuelno potpuno razdvojile, ali se pregrada ne proteže celom visinom prostorije.

U ovom stanu, trpezarija se nalazi u okviru kuhinje, a čine je dve sive barske stolice s ostrvom, u delu gde je radna ploča prepuštena i služi kao trpezarijski sto. Svi kuhinjski aparati su ugradnog tipa, a elementi su izrađeni od belog medijapana. Izuzetak su radna ploča i ostrvski aspirator od inoksa.

Noćna zona obuhvata spavaću sobu s kupatilom odvojenim staklenom pregradom. Ona je potpuno svedeno uređena. U spavaćoj sobi nalazi se samo bračni krevet, koji zauzima centralnu poziciju, i plakari ugrađeni u produžetak zelenog jezgra, koje se i ovde proteže.

U ovako minimalistički opremljenoj prostoriji do punog izražaja dolaze zid od opeke i nekoliko upečatljivih detalja. S jedne strane kreveta je beli konzolni stočić od plastike, interesantnog oblika koji podseća na izuvijanu traku.

Osim toga, u ambijentu u neutralnim tonovima ističu se koloritni detalji, poput limun-žutog ranera za krevet i zidne lampe iznad kreveta.

U mali toalet u zelenom jezgru ulazi se iz kuhinje. U njemu su svi podovi i zidovi obloženi sivim heksagonalnim pločicama manjeg formata u obliku saća. Na pojedinim mestima na zidovima one su trodimenzionalne, tako da je stvorena upečatljiva tekstura.
Ovde je jednostavnim ogledalima bez okvira postignut sjajan efekat: dve reflektujuće površine okačene su u ugao jedna do druge, pa izgleda kao da se jedno ogledalo savija i proteže duž dva zida.

U ovoj zoni, najinteresantniji detalj čini kompozicija iznad dvostrukog umivaonika: između dva pravougaona ogledala bez rama izvedena je plitka niša istih dimenzija u koju su ugrađene staklene police, a iznad svakog ogledala je zidna lampa.
Ova prostorija dobro je osvetljena zahvaljujući velikim prozorima.U kupatilu u okviru spavaće sobe, pod i sve pune pregrade obložene su malim belim keramičkim pločicama u retro fazonu.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije

Lepota u malom

17.04.2018 Dizajn

Iako mali, ovaj stan poseduje sve pogodnosti za udoban život mladog urbanog para. Dugačko predsoblje, u kom je smešten plakar, vodi u veću, dobro o...

pročitaj još