29.01.2022 Enterijer

UMETNOST ENTERIJERA

Ko kaže da se u enterijeru ne mogu kombinovati različite boje i teksture? Ovaj dvoetažni stan dobar je primer kako se interesantni detalji mogu savršeno uklopiti dajući prostoru toplinu i skladnost.

Kada je mladi bračni par odlučio da preuredi potkrovlje u jednoj napuštenoj hali, nisu ni sanjali da bi krajnji rezultat mogao biti ovako fascinantan. Iako su arhitekti objasnili da žele topao, skladan i ušuškan dom, nisu bežali od ideje da on odiše industrijskim šarmom koji je toliko popularan u poslednje vreme.

Arhitekta je za početak postavio impozantne stepenice usred dnevne sobe razgraničavajući tako prostor na dnevni i mirni deo. U prizemlju je dnevna soba sa pripadajućom kuhinjom i trepezarijom, dok je su na spratu smeštene spavaće i hobi sobe. Zahvaljujući visini, koja iznosi oko 7 metara, nad dnevnom sobom bilo je dovoljno mesta za instalaciju lustera od papira. Njihov amorfan i lagan oblik su u savršenom kontrastu sa dominatnim plavim kaminom koji potpuno razbija monotoniju prostora.

Iako je zvučalo neverovatno da se u ovakavom prostoru sa sivom garniturom može ukombinovati i tepih s animal printom, on je zaista sjajno legao. Kako bi se vizuelno povezao njegov karakterističan izgled sa ostatkom enterijera, uza zid je postavljena komodica sa sličnim detaljima i slikom kojom dominira boja s kamina.

Veliki trpezarijski sto urađen je u kombinaciji brušenog kamena i drveta. Njegov rustični izgled savršeno se uklapa u industrijski look&feel celog enterijera. Stolu su pridodate poznate Ejmsove plastične stolice s drvenim nogama. Njihov neprolazan izgled dobro prolazi i u modernim, ali u klasičnim enterijerima.

Prvo što je arhitekta uradio kada je ušao u enterijer bilo je skidanje plafona kako bi se došlo do tavanice. Njena konstrukcija je toliko fascinirala arhitetku, ali i mladi bračni par pa su se dogovorili da je dodatno istaknu rasvetom. Njegova roštilj konstrukcija daje dinamičnost prostoru, a poigravanje svetlosti između rebara doprinosi lepom vizuelnom efektu. Pošto je tavanica već dovoljno dominatna, kuhinja je urađena u kombinaciji belog medijapana i beljenog hrastovog furnira. Tri visilice s belim abažurom daju dovoljno svetla nad kuhinjskim ostrvom, a iznad je i zidna rasveta koja osvetljava tavanicu.

Biblioteka na spratu osvetljena je Kartellovom rasvetom, a najzanimljiviji detalj je svakako crvena Cappellini fotelja. Arhitekta je još jednom dokazao pravilo da interijer treba raditi u neutralnim bojama, a kasnije ga osvežavati detaljima u jarkim bojama: žuti jastuci, crvene fotelje, animal print tepisi, plavi kamin, interesantna rasveta i niko neće reći da se radi o dosadnom enterijeru.

Bouchet, Guy / living4media / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije