yandex

KUĆA SA GALERIJOM

Kad su u pitanju objekti sa skeletnom konstrukcijom i velikim zastakljenim površinama na fasadi, eksterijer i enterijer neminovno se stapaju u vizuelnu celinu i granica između njih gotovo potpuno se gubi. Ova kuća u tome ide i korak dalje: galerija na spratu, otvorena prema dnevnoj zoni u prizemlju, poništava i granice između nivoa kuće po vertikali, dok atrijum s uređenim vrtom i jezercetom unosi prirodu u samo središte stambenog prostora. On je formiran između dva dela kuće – glavne zgrade i manjeg paviljona, u kom je smeštena privatna wellness/spa oaza.

 

Atrijum obezbeđuje svetlost i čuva privatnost

Pri projektovanju ove kuće, arhitekta je po želji vlasnika tesno sarađivao sa feng šui savetnikom, pa je atrijumom rešen problem nepovoljnog položaja parcele: locirana u urbanoj stambenoj zoni, ona je sa tri strane okružena dvospratnim i trospratnim vilama. Pritom, jedinu barijeru prema okruženju predstavlja zeleni pojas sa slabo osunčane severne strane.

 

Veštim pozicioniranjem dva objekta jednog u odnosu na drugi, kao i zida između njih, kreiran je vizuelno zaštićen otvoren prostor koji istovremeno obezbeđuje svetlost i privatnost u unutrašnjosti.

Osim jezerceta u atrijumu, deo feng šui koncepta jeste i organizacija enterijera – spavaća soba se ne graniči direktno s kupatilom, a posebna pažnja posvećena je rasporedu vrata i komada nameštaja. Uprkos tome što su otvorenost i prozračnost glavne odlike ove kuće, svaki član porodice ima i svoj privatni kutak. Tako je na spratu odvojena prostorija namenjena čitanju i meditaciji, a u prizemlju soba za muziku i televiziju. Deo kuće je i wellness paviljon, sa saunom i fitnes spravama i opremom.

Visok nivo podzemnih voda zahteva temelje na šipovima

U pogledu konstrukcije objekta, projektom je trebalo rešiti specifične probleme lokacije: slaba nosivost zemljišta i visok nivo podzemnih voda uslovili su fundiranje na šipovima, a iz istog razloga, kuća je građena bez podruma.

Kako je zbog otvorene osnove skeletna konstrukcija izložena spoljašnjim uticajima, ona je izrađena od visokokvalitetnog belo lakiranog lameliranog drveta. Debljina zidova usklađena je s vitkim stubovima, a posebna pažnja posvećena je izolaciji krova. Kuća je opremljena sistemom podnog grejanja i voda/ vazduh toplotnom pumpom.