5 grešaka koje treba izbegavati u maloj kuhinji

by | February 17, 2023
5 grešaka koje treba izbegavati u maloj kuhinji

U maloj kuhinji nije pitanje samo dobro iskorišćenog prostora, već je važno obezbediti vrhunsku organizaciju kako bi se nesmetano koristila. Ako izbegnete ovih 5 grešaka, već ste na putu do funkcionalne kuhinje.

 

Najčešće greške u maloj kuhinji

Kada razmišljate o opremanju male kuhinje, tu su rešenja po meri, sve kompaktniji uređaji i uvek novi mehanizmi koji štede prostor. Međutim, izbor među mnogim organizacionim idejama koje dolaze iz sveta dizajna nije dovoljan: morate obratiti pažnju na projekat u celini.

Ako ste odlučili sami da opremate kuhinju, skrećemo vam pažnju na ove greške koje bi bilo poželjno izbeći.

1. Nedovoljno prostora za kretanje u maloj kuhinji

Pored elemenata koje treba uklopiti u maloj kuhinji, važno je imati na umu da je potrebno minimlano 90 centimetara slobodnog prostora za kretanje. Dugačak, uzak prostor je tipična konfiguracija prostorije u kojoj treba smestiti kuhinju, koja uglavnom ima elemente uz oba suporotna zida. Bez obzira koliko vam je važan prostor za odlaganje stvari, bitno je da se možete nesmetano kretati.

2. Slobodni zidovi

Kuhinja bez visećih elemenata je veoma popularan trend poslednjih sezona. Međutim, to nije sjajno rešenje za male kuhinje u kojima je već nedostaje prostor za odlaganje stvari. Minimalistički dizajn visećih elemenata je idealno rešenje, kao i razni dodaci poput polica ili samostalnih ormarića.

3. Zanemarivanje osvetljenja u maloj kuhinji

Što je kuhinja manja, to se više pažnje mora posvetiti osvetljenju, kako tokom dana, tako i posle zalaska sunca. Prirodno svetlo se može učiniti efektnijim pomoću resijavajućih površina. Svakako da mala kuhinja ne treba da bude zatvorena, ali kako bi se eliminisali mirisi, staklena vrata su najbolje rešenje. Pored uobičajenog osvetljenja, LED trake su vrlo poželjan dodatak.

4. Nisu vam potrebni svi uređaji u maloj kuhinji

U maloj kuhinji treba odabrati samo neophodne uređaje. Posebno je neophodan razuman izbor prilikom odabira malih kućnih aparata. Kako bi kuhinja delovala urednije i nesmetano se koristila, važno je imati čistu radnu površinu. Zato je poželjno da pomoćne aparate skladištite na adekvatno mesto i držite ih skrivene od pogleda.

5. Pogrešan položaj električnih utičnica

Kuhinja je verovatno prostorija u kući u kojoj koristimo najviše električnih aparata. Iz tog razloga, prilikom projektovanja kuhinje neophodno je proučiti električne utičnice u prostoriji i organizovati elemente na najbolji mogući način kako ne biste imali kablove koji smetaju.

 

Pokušajte prilikom uređenja kuhinje da izbegnete ove greške i uživaćete u savršeno funkcionalnom prostoru.


Borjana Božić

FollowTheFlow/gettyimages