IDEALAN KONCEPT OSVETLJENJA KUHINJE

by | May 29, 2022
rasveta kuhinja

Ako planirate uređenje kuhinje, posebnu pažnju posvetite osvetljenju i planirajte ga do detalja jer će ono, u pravom smislu te reči, učiniti da kuhinja zasija u pravom svetlu i uveliko olakšati pripremu jela.

rasveta kuhinja

Noble, Kristy / living4media / Profimedia

Postoji veliki izbor različitog kuhinjskog osvetljenja, ali kako postići idealnu kombinaciju koja će istovremeno doprineti funkcionalnosti i atmosferu u prostoriji učiniti prijatnom? Dizajneri savetuju da se koriste sve vrste osvetljenja – od visilica, preko zidnih lampi i reflektora do ugradnih svetiljki, jer ćete samo tako obezbediti osnovno, radno i estetsko osvetljenje.

rasveta kuhinja

Zandecki, Lukasz / living4media / Profimedia

1. OSNOVNO

Osnovno osvetljenje odgovorno je za atmosferu koja vlada u kuhinji i odnosi se na plafonsko, u vidu ugradnih svetiljki i visilica. Prilikom njihovog postavljanja važno je odrediti adekvatne pozicije kako bi svetlost obasjavala ceo kuhinjski sklop. Ono ne bi trebalo da bude ni previše jako, ali ni slabo, pa se zbog toga savetuju modeli s dimerom pomoću kojeg ćete lako uskladiti jačinu svetlosti u zavisnosti od doba dana ili osunčanosti prostorije tokom godišnjeg doba.

rasveta kuhinja

Thurmann, Stefan / living4media / Profimedia

2. RADNO

Možda je najvažnije obezbediti adekvatno osvetljenje radnih površina. Priprema hrane ponekad zahteva preciznost, a senke u tom slučaju nisu poželjne. Jaki izvori svetlosti, kao što su reflektori su idealan izbor, a posebno ako postoji mogućnost podešavanja jačine svetla. Za osvetljenje kuhinjskog ostrva najčešće izbor su visilice, čiji dizajn predstavlja važan detalj u kuhinji, ali ne treba zanemariti ni njihovu glavnu ulogu.

rasveta kuhinja

Built Images / living4media / Profimedia

ESTETSKO

Završni pečat svake kuhinje predstavlja dodatno osvetljenje u vidu LED traka koje se stavljaju unutar ormarića, ispod visećih elemenata ili polica. Ne samo da akcentuju pojedine delove kuhinje nego čine ovu celinu elegantnom i modernom.