Inteligentni čuvari hrane

by | June 27, 2013
Frizideri

Običan ili kombinovan, frižider nam omogućuje “inteligentnu” kupovinu i čuvanje svih namirnica. Oprano i oljušteno povrće koje može da se koristi i onda kad mu nije sezona ili, pak, rezerva tek upecane ribe i kvalitetnog mesa koje se može naći samo kod vašeg omiljenog prodavca… Ili, jednostavno – odlazak u kupovinu samo jednom mesečno i kuvanje nedeljom za predstojeću sedmicu. 

Da bismo mogli da priuštimo sebi ove male luksuze, neophodan nam je frižider ili zamrzivač.

Ormani sa temperaturom ispod nule

Uspravno postavljeni zamrzivači, koji podsećaju na ormane (osnova 60×60 cm) mogu se staviti pored frižidera, a oni čija je visina između 82 i 85 cm staju ispod radne ploče. Unutrašnjost ovih velikih ledenih kutija izdeljena je na pregratke, koje su nekad od prozirnog materijala ili imaju nalepnice pomoću kojih se označava njihov sadržaj – na taj način se vreme otvaranja vrata svodi na minimum.

Kod ovih modela najčešći je sistem za rashlađivanje No Frost koji, pročišćavajući vazduh od vlage, rešava problem leda na zidovima zamrzivača i sprečava da se namirnice lepe jedna za drugu, naročito ako ih je mnogo.

Frizideri

Svi frižideri i zamrzivači trebalo bi da budu obeleženi specijalnim oprano i oljušteno povrće koje može da se koristi i onda kad mu nije sezona ili, pak, rezerva tek upecane ribe i kvalitetnog mesa koje se može naći samo kod vašeg omiljenog prodavca… Ili, jednostavno – odlazak u kupovinu samo jednom mesečno i kuvanje nedeljom za predstojeću sedmicu.

Da bismo mogli da priuštimo sebi ove male luksuze, neophodan nam je frižider ili zamrzivač.

Uređaji svih proizvođača svrstavaju u klase od A do G, u zavisnosti od ekonomičnosti u potrošnji električne energije. Klase od A do C označavaju veoma ekonomične uređaje, D prosečnu potrošnju, a klase od A do G veoma visoku potrošnju.

Frizideri

Hrana u “horizontalnom” zamrzivaču

Horizontalno postavljeni zamrzivači idealni su za čuvanje namirnica u velikim količinama. Otvaraju se odozgo, raspolažu većim kapacitetom i unutrašnjim prostorom koji se u potpunosti može iskoristiti. Troše znatno manje električne energije od uspravnih jer je tokom otvaranja temperaturu u dubini mnogo lakše održati nepromenjenom.

Naime, topao vazduh, koji se po zakonima fizike kreće uvis, stvara zaštitni sloj i usporava rasipanje hladnoće. Ovi zamrzivači moraju da budu smešteni u prostrane prostorije, kao što su podrum ili prodavnica, jer nisu podeljeni na pregratke i stoga traženje namirnica u njima nije tako praktično kao kod uspravnih zamrzivača.

Tekst: Milena Adov, Bojana Milinkov
Fotografije: Mladen Sekulić