Jesenje čišćenje kuhinje: Korak po korak do urednog prostora

by | October 2, 2023
Jesenje čišćenje kuhinje

Iako može izgledati da je najbolja opcija da uradite sve odjednom, na kraju ćete biti preopterećeni. Kako da jesenje čišćenje kuhinje odradite usput?

Jesenje čišćenje kuhinje: Korak po korak do urednog prostora

Trpezarijski sto i radna ploča

Uglavnom se najčešće koriste trpezarijski sto i kuhinjska radna ploča, te su iz opravdanih razloga obično najzatrpaniji delovi kuhinje. Možda je to suvišno posuđe, razni kuhinjski aparati ili potpuno neke treće stvari. Ovaj nered ne samo da čini da vaša kuhinja izgleda neorganizovano, već je čini i manje funkcionalnom.

Članak se nastavlja posle reklama

Proglasite trpezarijski sto kao prostor isključivo za jelo. Na svoju radnu ploču odložite predmete koje koristite redovno i one koji ne zauzimaju previše prostora. Iako možete ostaviti ukrasne komade, držite ovo na minimumu.

Jesenje čišćenje kuhinje: Efikasna organizacija

Police, ormarići i fioke su odlična rešenja za skladištenje vaše kuhinje. Međutim, oni postaju prilično neefikasni ako im dozvolite da budu preplavljeni neredom. Vaše fijoke takođe mogu da sadrže predmete na koje ste zaboravili ili koje vam više nisu potrebni. Na kraju preostale predmete grupišite tako da uvek znate gde se šta nalazi.

Članak se nastavlja posle reklama

Organizacija kuhinjskih ormarića: Saveti za lakše funkcionisanje

Zalihe i rezervni pribor

Čuvanje rezervnog pribora i ogromnih zaliha namirnica mogu napraviti problem sa skladištenjem u vašoj kuhunji. Razumljivo je da neke stvari čuvate “za svaki slučaj” ali nakupljanje velikog broja zaliha i rezervnih predmeta mogu dovesti do toga da vaša kuhinja deluje pretrpano. Drugi način da izbegnete gomilanje predmeta koje retko koristite je ulaganje u kuhinjsko posuđe sa više namena.

Članak se nastavlja posle reklama

Proverite namirnice

Statistike pokazuju da se 17% ukupne proizvodnje hrane baca. Nažalost, možda učestvujete u ovom problemu, a da toga niste ni svesni zbog pretrpanog kuhinjskog prostora. Kada je vaša kuhinja u neredu, lako je izgubiti pojam o tome koja hrana je dostupna i koju treba zameniti prilikom kupovine namirnica. Ovo često dovodi do toga da kupite više hrane nego što vam je potrebno ili da potpuno zaboravite na druge.

Savršeno uređena ostava: Kako iskoristiti prostor

Članak se nastavlja posle reklama

Na kraju, ostaje vam frižider ili ostava za koju se čini da je prepuna namirnica koje vam trenutno nisu potrebne. Zbog toga je od ključnog značaja da redovno proveravate hranu i rokove. Takođe možda pronađete namirnice koje vam više nisu potrebne. Ako su još uvek u roku, možete izbeći bacanje tako što ćete ih donirati.

Članak se nastavlja posle reklama

Da bi jesenje čišćenje kuhinje bilo dugoročno efikasno, stručnjaci preporučuju izbegavanje kupovine na veliko. Zbog ograničenog prostora u malim kuhinjama, kupovina hrane na veliko može biti prilično problematična. To možete izbeći nedeljnim ili dvonedeljnim planom obroka.

Gornja površina frižidera

Tradicija je u svakom domu da se frižider koristi kao polica. Čini se da je to najbolji način da se to opiše jer na njemu često ima sve i svašta. Iako ovo možda ne izgleda kao velika stvar, ovo može biti vizuelno ometajuće, posebno ako imate mali kuhinjski prostor. Ako ne želite da ostavite frižider potpuno praznim, možete razmisliti o ograničavanju broja stvari koje stavljate u njega. Još bolje, možete mu dati određenu ulogu. Na primer, samo za korpu sa voćem ili mikrotalasnu.

Organizacija frižidera: 5 grešaka zbog kojih vam frižider izgleda neuredno

Članak se nastavlja posle reklama

Prateći ove korake i pametnim planom, jesenje čišćenje kuhinje možete završiti usput, bez izdvajanja čitavog vikenda na pospremanje.


Miljana Momirović

Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus