Kako da kuhinjski elementi blistaju i ostanu očuvani?

by | August 22, 2023
kuhinjski elementi

Kuhinjski elementi se najbrže zaprljaju i vremenom gube svoj sjaj. Da biste ga povratili i učinili blistavo čistim, nastavite da čitate.

Kako da kuhinjski elementi blistaju i ostanu očuvani?

Čišćenje kuhinjskih ormarića

Kada čistite kuhinjske ormariće, može biti olakšavajuće uključiti i jake hemikalije. Ipak, ovo je vrlo štetno za sjaj vaših kuhinjskih elemenata. Umesto toga možete koristiti toplu vodu i nekoliko kapi nežnog detrdženta za suđe ili blagog sredstva za čišćenje kuhinje.

Ako to nije dovoljno jako da uklonite sve nečistoće, sledeći korak je čišćenje sirćetom. Samo vodite računa da ga ne koristite prečesto. Možete pomešati jednaku količinu vode i sirćeta. Na kraju čišćenja, završite ispiranjem vodom i suvim poliranjem.

Članak se nastavlja posle reklama

Krpa za čišćenje

Materijal krpe koju koristite pravi veliku razliku. Korišćenjem abrazivnih tkanina ili sunđera možete zagrebati površinu i ublažiti sjaj tokom vremena. Umesto toga koristite krpu od mikrofibera – vrlo je efikasna i sprečava otiske prstiju.

Čišćenje u pravcu šare

Ako vaši kuhinjski elementi imaju šaru ili zrnatost, čišćenje u ovom pravcu obezbediće savršeno glatku i sjajnu površinu. U slučaju da ih nemate, onda rad u istom smeru, na primer sa jedne strane na drugu, ili poliranje u malim ravnomernim krugovima može pomoći.

Kuhinjski elementi: Sušenje nakon čišćenja

Uobičajena greška u čišćenju kuhinjskog ormarića je sušenje na vazduhu. Iako ovo dobro funkcioniše na mat površinama ili drvenim kuhinjskim elementima, ormarići visokog sjaja moraju se dobro osušiti nakon čišćenja da bi zablistali.

Održavanje kuhinjskih ormarića čistim

Redovno brišite prašinu

Otklanjanje prašine u vašem domu može biti nešto o čemu razmišljate samo u dnevnoj sobi ili spavaćoj sobi, ali redovno brisanje prašine sa kuhinjskih ormarića može sprečiti da površine visokog sjaja izgledaju dosadno.

Članak se nastavlja posle reklama

Koristite ručice za kuhinjske elemente

Da bi kuhinjski elementi izgledali najbolje između čišćenja trebalo bi izbegavati pipkanje istih što je više moguće. Sebum i ulja na vašim rukama mogu pokvariti sjaj površine kuhinjskih ormarića. Ugradnja ručica za kuhinjske elemente su mnogo bolji način da ih otvarate i zatvarate.

Ručice za kuhinju: Sa ovim stilovima nećete pogrešiti (casadesign.rs)

Članak se nastavlja posle reklama

Kuhinjski elementi: Zaštitni sloj

Ako se i dalje borite sa tragovima, možda je vreme da razmislite o zaštitnom premazu kako biste sprečili da vaši kuhinjski elementi vremenom počnu da izgledaju zastarelo.


Miljana Momirović

Joe Hendrickson/GettyImagesPlus