Kako izbeći greške u maloj kuhinji?

Ovih nekoliko grešaka u rasporedu u maloj kuhinji mogu potpuno urušiti njen izgled i funkconalnost. Pročitajte ovaj tekst i naučite kako izbeći greške u maloj kuhinji.

by | October 18, 2023
Kako izbeći greške u maloj kuhinji

Da bi kuhinja na kraju bila dobro osmišljena – praktična i lepa u isto vreme, potrebno je dobro razmisliti o svakom detalju. Evo kako izbeći greške u maloj kuhinji!

Ovih nekoliko grešaka u rasporedu u maloj kuhinji mogu potpuno urušiti njen izgled i funkconalnost. Pročitajte ovaj tekst i naučite kako izbeći greške u maloj kuhinji. Ukoliko se plašite da vaša kuhinja može izgledati skučeno, ovih nekoliko saveta će vam pomoći da ona izgleda prostranije uprkos svojim dimenzijama!

Kako izbeći greške u maloj kuhinji?

Neiskorišćen prostor

Na raspored kuhinjskih elemenata mora se obratiti posebna pažnja! Kako bi kuhinja bila efikasna, važno je da raspored bude prilagođen jednostavnoj upotrebi. Raspored kuhinjskog nameštaja je posebno važan kada je prostorija manja. Ljudi vrlo često greše nepravilnim korišćenjem raspoloživog prostora što može dovesti do toga da kuhinja izgleda skučeno i neuređeno, nekada i haotično.

Da biste izbegli ovaj problem, veoma je bitno da pažljivo osmislite raspored kuhinje. Vodite računa o dimenzijama uređeja, funkcionalnosti kuhinjskih ormarića, uverite se da ste ostavili dovoljno prostora oko aparata i na radnoj ploči da biste sebi olakšali kretanje i rad.

Ostavite između elemenata dovoljno prostora kako biste lako kretali i mali mogućnost da pristupite svemu.

Ostavite dovoljno mesta na radnoj ploči

Previše stvari na radnom prostoru je zamka u koju lako možete upasti u maloj prostoriji. Ovo je velika greška koja se posebno primećuje u maloj kuhinji. Ukoliko smestite sve kuhinjske aparate na pult, velika je šansa da nećete imati dovoljno prostora za rad.

Ukoliko imate mogućnost, isplanirajte prostor na kom ćete držati male uređaje.

Raspored većih kuhinjskih uređaja

Iako zauzimaju veći deo na radnoj ploči – nisu samo mali kuhinjski elementi problematični. Ako je kuhinja mala, problem često može praviti i raspored velikih uređaja kao što su frižider, šporet, aspirator i mašina za pranje sudova. Ukoliko ih budete birali u velikim dimenzijama, oni mogu stvoriti gužvu i smetati vam u velikoj meri.

Kako izbeći greške u maloj kuhinji: Birajte manje lustere i lampe

Uglavnom su poželjni što veći izvori svetlosti, ali kada je mala kuhinja u pitanju, oni mogu učiniti da kuhinja deluje još manje nego što jeste.

Ovo ne znači da u prostoriji treba da bude tamno, već samo da lusteri i lampe budu manjeg obima.

Nemojte blokirati prirodno svetlo

Pripazite na to da raspored elemenata u vašoj kuhinji ne smanji količinu prirodnog svetla koje dopire u sobu. Postavljanje sudopere ispod prozora omogućiće da se prostor oseća otvorenijim  i svetlijim.

Nadamo se da smo vam pomogli da izbegnete ove česte greške u rasporedu male kuhinje!


Jovana Jevtić

tashka2000/Getty Images Plus