Kako izgleda dobro dekorisana kuhinja?

Kuhinja treba da bude funkcionalna, lepa, udobna.Ukoliko želite u tome da uspete, pratite naše savete i saznajte šta sve treba da sadrži dobro dekorisana kuhinja!

by | April 19, 2023
dobro dekorisana kuhinja

Svako bi želeo da njegov dom bude lep, dobro uređen, sa lepom dekoracijom i na sve to, praktičan. Nekima to lako polazi od ruke, dok neki moraju dobro da se pripreme pre nego što započnu dekorisanje. Mi vam ovog puta možemo pomoći oko kuhinje, znate li kako izgleda dobro dekorisana kuhinja? 

Kuhinja treba da bude funkcionalna, lepa, udobna, da ima prostora za skladištenje i da bude otporna na vlagu, isparenje i mast. Ukoliko želite u tome da uspete, pratite naše savete i saznajte šta sve treba da sadrži dobro dekorisana kuhinja!

Kako izgleda dobro dekorisana kuhinja?

Svetle boje

Bela boja u kuhinji je odličan izbor. Osim što je svetla, neutralna i bezvremenska, ona nikada ne propada i ne izlazi iz mode. Trenutno je najpopularniji trend dekorisanja kuhinje u svetlim, neutralnim tonovima koji se uklapaju sa čisto belom bojom. Bela se odlično slaže i sa bojom drveta, a kako biste je dobro ukrasili, možete koristiti i druge materijale poput metala, kamena, mermera.

Tamne boje

Ako ste ipak osoba koja više voli tamnije nijanse u domu, pokušajte da obezbedite dovoljno prirodne svetlosti u kuhinji kako ne bi bilo previše mračno. Osim toga, bitno je i da se pobrinete za veštačko osvetljenje da bi kuhinja izgledala moderno i dobro osvetljeno. Potrudite se da napravite kontraste koji će učiniti da kuhinja izgleda elegantnije.

Kako izgleda dobro dekorisana kuhinja: Materijali

Vodite računa da u kuhinji morate imate više materijala kako bi ona izgledala potpuno i lepo. Izaberite detalje od drveta jer oni pružaju toplinu i ispunjavaju prostor životom.

Detalji koji izgledaju kao drvo

Odlučite se za detalje koji izgledaju kao drveni, a da zapravo to nisu. Možda drvo na zidovima izgleda lepo, ali može biti prilično nepraktično zbog održavanja i vlage. Zbog toga se možete odlučiti za zidne pločice koje izgledaju kao drvo, ali to ustvari nisu. Osim toga, slične materijale možete birati i za radnu ploču, pragove, podove. Takvi materijali su odlični za održavanje, lako se čiste, antibakterijski su i nemoguće ih je izgrebati.

Otporni podovi

Pošto je kuhinja jedna od najprometnijih prostorija u kući, dobro je izabrati pod koji je otporan na tečnost, koji se ne grebe i koji se ne može oštetiti toplotom ili oštrim predmetima.

Laminat

Ranije su mnogi izbegavali da postavljaju laminat u kuhinju, međutim, laminat je mnogo evoluirao i u zavisnosti od toga šta želite da postignete i budžeta, možete imati mnoštvo opcija.

Kako izgleda dobro dekorisana kuhinja: Osvetljenje

Da bi ste bili sigurni da je vaša kuhinja dobro dekorisana kuhinja potrudite se oko osvetljenja. Osim prirodnog svetla bitno je da imate više različitih opcija za veštačko svetlo. Reflektori, lampe, lusteri – izbor je veliki, na vama je da se odlučite šta želite da postignete.

Prirodno svetlo

Dobro dekorisana kuhinja ima mnogo prirodnog svetla. One izgledaju živahno, prostor je prijatan. Ukoliko imate veliki prozor, nemojte ometati ulazak svetlosti.

Prostor za skladištenje

Dobro uređena kuhinja treba da bude i praktična, funkcionalna. Potrebno je da dobro osmislite gde ćete držati šerpe, lonce i tiganje, tanjire i čaše, posuđe, tegle… Ukoliko ne obezbedite prostor za skladištenje, bez obzira na to koliko ste truda uložili u njeno ređenje, kuhinja može delovati prepunjeno stvarima.

Pratite ove savete i videćete da nije teško uspostaviti dobru dekoraciju u kuhinji. Potrudite se da ispoljite svoj stil, da kuhinja bude funkcionalna i da je ne pretrpate stvarima.

Jovana Jevtić

smagilov/ Getty Images Plus