Kako odvojiti kuhinju od dnevne sobe? 4 jednostavne ideje

by | February 22, 2023
Kako odvojiti kuhinju od dnevne sobe

Otkrivamo vam kako odvojiti kuhinju od dnevne sobe ali ipak zadržati komfor i prirodnu svetlost na jednostavan način bez većih radova.

Kako odvojiti kuhinju od dnevne sobe? 4 jednostavne ideje

Postoje neki trikovi koje su usvojili arhitekte i dizajneri enterijera koji omogućavaju da ove dve prostorije nesmetano funkcionišu svaka za sebe, iako se nalaze u jednom otvorenom prosotru.

Arhitektonski elementi

Da biste odvojili kuhinju od dnevne sobe, možete da istaknete neke strukturne karakteristike prostorije. Na primer, visoki ormari su veoma korisni.

Isto važi i za plafone i za podove. Stvaranje različitih nivoa prostorija i variranje visina su odličan način da se definišu kuhinja i dnevni boravak. Podizanje kuhinje ili dnevne sobe, kao i spuštanje plafona iznad jedne od ovih oblasti, omogućava vam da kreirate vidljivu, ali nenametljivu podelu.

Prozirno staklo

Uz ovo rešenje ne gubite na prirodnoj svetlosti, niti utičete na veličinu prostorije. Stakleni pregradni zidovi obezbeđuju idealan kompromis za odvajanje dnevne sobe i kuhinjskog prostora bez otežavanja kretanja jer su prostorije i dalje otvorene. Da biste zaštitili dnevnu sobu od bilo kakvih mirisa, možete se odlučiti za rešenje koje potpuno izoluje kuhinju: polovina zida. Rezultat je sličan jer se ne blokira svetlost ali (skoro) razdvaja ove dve prostorije.

Kako odvojiti kuhinju od dnevne sobe uz pomoć boja?

Kada želimo da vizuelno razdvojimo dve prostorije bez preteranih strukturnih radova, boja je uvek dobro rešenje. Kontrasti u boji pomažu u razgraničenju oblasti, bez obzira na to da li se odlučite za farbanje zidova ili plafona. Zahtevnija opcija su različiti podovi za dnevni boravak i kuhinjske podove. Ali sličan efekat možete postići i tepisima, koji vam takođe omogućavaju da vizuelno podelite prostore.

Kako odvojiti kuhinju od dnevnog boravka nameštajem?

Najmanje truda i radova vam je potrebno za opciju u kojoj će te kuhinju od dnevnog boravka razdvojiti nameštajem – garniura, šank, kuhinjsko ostrvo, trpezarijski sto…

Osim većih radova, moguće je vrlo jednostavnim rešenjima napraviti podelu i napraviti dve vizuelno nezavisne prostorije.


Miljana Momirović

vicnt/GettyImagesPlus