Kako preurediti kuhinjske elemente i dati prostoru novi život

by | 24 decembra, 2022
kako preurediti kuhinjske elemente

Evo kako preurediti kuhinjske elemente i stvoriti sasvim novu kuhinju, uz minilani trud i troškove.

Jedno od najznačajnijih ažuriranja koje možete napraviti u svojoj kuhinji je dorada i farbanje ormara. Nova boja može da udahne život umornim prostorima, a kuhinja se neće razlikovatti mnogo. I iako je dorada ormara izvodljiva, to svakako nije za one sa slabim srcem. Ali ne brinite – možemo vas provesti kroz to, korak po korak, uz pomoć nekih stručnjaka.

Kako preurediti kuhinjske elemente

Popravka vaših kuhinjskih ormarića nije lak podvig – moraćete da budete spremni za višednevni projekat koji bi vam mogao oduzeti nekoliko vikenda. A ni vi ne želite da žurite sa preuređivanjem vaših ormara.

Pripreme pred farbanje/završavanje su podjednako važne kao i stvarni posao, tako da je važno da sve podloge budu pokrivene. Ako odvojite vreme da dobro uredite svoje ormare, osiguraćete da ćete dobiti odličan izgled koji će trajati.

Pre nego što počnete, moraćete da prikupite sve svoje zalihe, materijale za farbanje ormarića možete nabaviti pojedinačno ili možete pokupiti komplet sve-u-jednom. Možda će biti skuplje, ali će vam uštedeti vreme da trčite po prodavnici za poboljšanje doma.

Šta će vam trebati za farbanje ormara

Ako ne kupujete komplet za farbanje ormara, evo šta će vam trebati:

  • Špahla
  • Strugač za boju
  • Punilo za drvo
  • Brusilica
  • Prajmer
  • Boja za ormare
  • Četke
  • Krpe
  • Šrafciger

Korak 1: Testirajte

Pre nego što se izgubite u mukama pripremnih radova i farbanja, testirajte boju na skrivenom delu vaše kuhinje kako biste bili sigurni da vam se boja sviđa i da će dobro funkcionisati u vašem prostoru. Kada budete sigurni u svoj izbor, sakupite sve svoje zalihe i pripremite se za početak.

Korak 2: Pripremite svoju kuhinju

Samo zato što možete da farbate preko prljavštine i nečistoća, ne znači da treba to da uradite. Odvojite nekoliko sati i duboko očistite svoju kuhinju , uključujući spoljašnjost vaših ormara. Zatim skinite lica svog ormarića i pomerite ih tamo gde ćete ih farbati.

Nakon toga, upotrebite molersku traku da stavite krpu na svoje pultove i kuhinjski pod kako biste bili sigurni da nisu prljavi ili oštećeni dok ponovo farbate.

Korak 3: Pripremite svoje ormare

Još uvek ne možete da krenete da farbate – sada je vreme da  skinete i obrišete elemente. (Ako imate komplet za farbanje ormara koji uključuje rastvor ili tečnost koja vam omogućava da preskočite ove korake, zanemarite ovo.) Moraćete da izaberete pravi agens za skidanje za način na koji su vaši ormari završeni.

Postoji nekoliko različitih načina da skinete svoje ormare, u zavisnosti od vrste završne obrade. Preporuka je da koristite denaturisani alkohol za završne obrade od lateksa i šelaka i razređivač laka za završne obrade lakova.

Pratite uputstva proizvođača, ali ćete najverovatnije naneti sredstvo za skidanje, ostaviti da odstoji, a zatim skinite završni sloj strugačem za boju. Zatim obrišite preostalu završnu obradu kako biste svojim ormarima dali glatku površinu za nanošenje prajmera i boje.

Korak 4: Vreme je za prajmer

Zatim ćete morati da napunite svoje ormare. Koristite prajmer koji blokira mrlje na bajcanom drvetu ili prajmer od lateksa za neobojeno drvo. Koristite četku na malim površinama (kao što su uglovi i okviri ormara) i mini valjak na većim. Kada su ormari namazani prajmerom, koristite praznu valjkastu četku da biste izgladili višak naslaga boje.

Korak 5: Farbajte

Koristeći kombinaciju četkica i mini valjaka, ofarbajte svoje ormare, počevši od vaših još uvek pričvršćenih okvira pre farbanja vrata.

I uverite se da koristite boju koja će dobro funkcionisati na ormarićima: „Želeli biste ili sjaj, saten ili polusjaj [boju]. Što je završni sloj tvrđi, to će duže trebati pre nego što uradite još jedan krug farbanja. To vam štedi i vreme i novac.

Ako koristite zaštitni premaz na vrhu boje vašeg ormarića, nanesite ga kada se boja potpuno osuši.

Korak 6: Vreme je za ponovnu instalaciju

Kada se sve osuši, vratite vrata ormarića na okvire ormara. Vodite računa da ništa ne ogrebete i ne oštetite svoj tek završeni farbanje.

Čim se vaši ormari ponovo instaliraju, možete ih ponovo učitati sa prethodnim sadržajem. Sada je vreme da uživate u nadograđenoj kuhinji.

Bela kuhinja: 5 fenomenalnih ideja
archideaphoto/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.