Kuhinja bez visećih elemenata: Prednosti i mane

Kuhinja bez visećih elemenata prostoriju čini svetlijom i prostranijom. Međutim, mnogi se ipak ne odlučuju na ovakav korak. 

by | February 6, 2023
Kuhinja bez visećih elemenata: Prednosti i mane

Kuhinja bez visećih elemenata prostoriju čini svetlijom i prostranijom. Međutim, ovakva organizacija ima svoje prednosti i mane koje možete saznati u nastavku. 

U nastavku teksta možete videti koje su prednosti, a koji su nedostaci kuhinje bez visećih elemenata. Osim toga, pronaći ćete i savete kako ih zameniti i na koji način je kuhinju moguće opremiti bez njih.

Kuhinja bez visećih elemenata

Kuhinja bez visećih elemenata direktno utiče na to da vaša prostorija bude više osvetljena. Osim toga, ovakva kuhinja doprinosi i prozračnosti prostorije. Razlog za to je činjenica da viseći ormarići u ovom slučaju ne bacaju senke na zidove prostorije. Još jedna prednost je da se kuhinja lakše čisti, jer se na ormarićima nakuplja prljavština, prašina i masnoća. Međutim, možete imati problem sa skladištenjem kuhinjskih elemenata.

Kuhinja sa visećim elementima: Mane

Ukoliko dođe do oštećenja u vidu ogrebotina na vratima visećih elemenata, to može izgledati neuredno. Osim oštećenja, otisci prstiju mogu biti jako videljivi te je potrebno iznova čistiti ormariće. Ljudi manjeg rasta teško dolaze do predmeta koji su smešteni na više police visećih kuhinjskih ormarića. Najveća mana kuhinje sa visećim ormarićima jeste što mogu pasti i time naneti štetu ostatku kuhinje ili povrediti ukućane.

Kuhinja sa visećim elementima: Prednosti

Viseći elementi u kuhinji donose više mesta za skladištenje. U ove ormariće možete sakriti namirnice, začine, lekove i druge dodatke koji nisu namenjeni deci. Posuđe, čaše, hemija i drugi predmeti biće zaštićeni od prašine i vlage. Čak iako je nered unutar ormarića to neće uticati na celokupan izgled kuhinje.

Kuhinja bez visećih elemenata: Načini dizajniranja

Ukoliko želite da postignete minimalistički enterijer, birajte neutralne i mirne tonove. Zidove u kuhinji najbolje je okrečiti bojom koja je otporna na vlagu i masnoću koja ume da se lepi na zidove u kuhinji.

kuhinja bez visećih elemenata

Artjafara/GettyImagesPlus

Kuhinja bez visećih elemenata u skandinavskom stilu treba da bude svetla uz detalje u sivoj ili crnoj boji. Ukoliko imate malu prostoriju gde bi kuhinju trebalo smestiti, izbor belih i svetlih elemenata vizuelno povećava prostor.

kuhinje bez visećih elemenata

2Mmedia/GettyImagesPlus

Ako je vaša želja da kuhinja bude u opuštenijem stilu, na policu iznad donjih kuhinjskih elemenata možete postaviti vaze ili saksije sa cvećem koje će sobi dati svežinu. Zid u ovakvoj kuhinji možete dekorisati višebojnim pločicama i ogledalima.

kuhinja bez visećih elemenata

brizmaker/GettyImagesPlus

Ukoliko želite da postignete popularni industrijski stil, birajte boje koje izgledaju kao beton.

kuhinja bez visećih delova

brizmaker/GettyImagesPlus

Američki stil u kuhinji zahteva drvene površine i pločice na zidovima. Ovi zidovi takođe mogu biti zaštićrni od vlage.

Jedan od najboljih načina za dekoraciju kuhinje bez visećih delova jeste da gornji deo zida ukrasite u skladu sa donjim kuhinjskim elementima. Ukoliko su donje površine drvene, potrudite se da i gornji deo zida bude drveni ili bar sa drvenim detaljima. Budite kreativni i osmislite rešenje.

Na primer, nekada je odlično rešenje ugradnja dekorativne cigle. Na zidu kuhinje bez gornjih elemenata imaćete slobodu i prostor za dekoraciju poput fotografija, postera i slika. Na taj način soba može izgledati lepše.

Ukoliko u kuhinji imate prozor, ispod njega možete smestiti sudoperu. Sa obe strane prozora ostavite police. Pranje sudova u ovom slučaju donosiće vam pogled napolje, što je veoma opuštajuće. U većim prostorijama možete se odlučiti za kuhinjsko ostvno koje će vam obezbediti novi prostor za skladištenje, više radne ploče, ali i prostor za obroke.

Kuhinja bez visećih elemenata: Osvetljenje

Pošto u slučaju kuhinje bez visećih elemenata nemamo mogućnost ugradnje osvetljenja, to bismo mogli prebaciti na zid. Na zid možete postaviti bilo koju vrstu osvetljenja u zavisnosti od vaše želje. Možete postaviti obične lampe, ali se možete odlučiti i za LED traku. Kada je u pitanju tačno mesto postavljanja lampi, važno je da one budu postavljene simetrično.

Iskoristite prostor

Kuhinje bez gornjih elemenata mogu biti nameštene na nekoliko načina. Biranjem rasporeda treba da obezbedite da dobijete što više prostora.

Na primer, kuhinju možete postaviti u ugao, tako da ona ide na dva susedna zida, u obliku slova L.

Linerano postavljanje kuhinje bez gornjih elemenata je opcija koja je najpogodnija u malim kuhinjama. Zauzima najmanje mesta, a uz to, možete na zidu praviti manje police u skladu sa donjim delovima i tako napraviti više mesta za skladištenje.

Kuhinja u obliku slova U je pogodna za veće prostorije. Kuhinjski elementi u ovom slučaju zauzimaju tri zida, ostavljajući samo jedanu stranu za ulaz slobodnom. Ovakvo raspoređene kuhinje obezbeđuju dovoljno prostora za odlaganje kuhinjskih predmeta.

Ukoliko ste se dvoumili u vezi sa kuhinjom bez gornjih elemenata, nadamo se da smo vam doneli potrebne odgovore za donošenje ove odluke.

 

 


Jovana Jevtić

Yevhenii Podshyvalov/GettyImagesPlus