Kuhinja bez visećih elemenata. Stilsko rešenje ili ušteda budžeta i da li je to uopšte praktično?

by | August 11, 2022
Kuhinja bez gornjih ormara.

Ušteda ili ne

Bez gornjih ormara, zidovi se otvaraju i pojavljuje se osećaj slobode i prostranosti. Radni prostor postaje svetliji, proces kuvanja je udobniji. Pored atmosfere, ima prostora za dekoraciju (na primer, otvorene police i organizatore), za sušilice (na primer, deo nameštaja možete postaviti uz zid sa prozorom, a u donje osnove ugraditi sušač , što je ergonomsko i praktično). A oni sitniji i rastom niži ne moraju da posežu za gornjim policama.

Naravno, ovaj dizajn je i jeftiniji ukoliko uporedite trošak nekoliko polica sa visećim elementima ali ako sada više ne možete ugraditi klasičan aspirator nego skupu specijalizovanu haubu pa će se onda troškovi se izjednačiti sa klasičnim rešenjem.

U praksi uštede uopšte neće biti ili će se ispostaviti da je beznačajna ako imamo police i niz drugih skupljih ili posebno izrađenih rešenja koje bismo imali sa visećom kuhinjom i ugradnim opcijama u njoj.

Najčešći primeri dizajna

Profesionalna planirane i izrađene police mogu se uklopiti u skoro sve stilove vaše kihinje. Od modernog minimalizma, elegantne klasike, nežne provanse ili male kuhinje u potkrovlju. Ukliko imate Hhi tech kuhinu ovo rešenje će biti još pogodnije nego u tradicionalnom stilu.

Kuhinja bez gornjih ormara.

Primer Steam punk rešenja kuhinjskih polica.
Photo-by-Anna-Shvets-Pexels

Vrlo često se u dizajnerskim projektima mogu naći otvorene police. Materijal može biti apsolutno bilo šta. Izrađene su od drveta, stakla, metala, a takođe su uređene posebno za stil koji će odgovarati dizajnu enterijera. Pored toga, možete instalirati dodatke za vješanje: krovne šine, ploče za klinove, organizatore i tako dalje.

Kuhinja sa ostrvom i kako je pravilno postaviti

Kuhinjsko ostrvo je samostojeći sto koji nije uz zid i deo je kuhinjskog seta. Ostrvo je dobra zamena za gornje police za skladištenje, a koristi se i kao trpezarijski prostor. Ploča stola je dovoljno prostrana i lako se uklapa kao: sto za sečenje, šank ili mesto za odlaganje kuhinjskog pribora.

Kuhinja bez gornjih ormara.

Zelenilo na zidu i ostrvo u kuhinji.
Photo-by-Charlotte-May-Pexels

Na ostrvu je moguće postaviti ploču za kuvanje, a takođe i mašinu za pranje sudova, mini frižider i ponekad vinski ormarić. Zahvaljujući tome, zidni ormarići se takođe mogu isključiti kao nepotrebni. Ostrvo je pogodno za srednje i velike kuhinje jer u malim zauzima suviše puno prostora.

Nijanse i saveti pri izboru pločica i zaštitnih zidnih obloga

Veoma važan deo svakog projekta sa otvorenim policima su pločice ili zidne obloge ispod ili iza njih. Razni materijali se mogu primeniti da bi  odgovarali dizajnu prostorije: Klasične pločice raznih dimenzija, porcelanski kamen, providno ili foto-štampano staklo, pločice, periva boja, dekorativni malter sa zaštitnim anti – vandal premazima a možete montirati i providno staklo ili takođe naneti zaštitni premaz koji se može prati. Ali ovde je uslov da se ta zaštićena površina u visini izvede sve do plafona, stvarajući tako jedinstvenu kompoziciju koja vizuelno proširuje prostoriju i sve skuplja u jednu sliku.

Kuhinja bez gornjih ormara.

Porcelanske pločice lepe i lake za održavanje su česti izbor mnogih .Photo-by-Ksenia-Chernaya-Pexels

Osvetljenje u kuhinji bez visećih ormara:

 • Tačkasta plafonska svetla; viseće lampe ili skonce iznad radnog prostora;
 • LED osvetljenje na otvorenim policama;
 • šinska svetla u kuhinji, kao i reflektori i sistem sabirnica.

Ideje za čuvanje stvari

Za gornje ormare je lako pronaći alternative. Kao što su:

 • Ppolice za izlaganje;
 • Regali;
 • Vinski ormari;
 • Komoda za posuđe;
 • Dekorativni sistem skladištenja.

Takve opcije se mogu koristiti ne samo kao klasična opcija, već i kao dizajnerski umetnički predmeti, čineći ih akcentom u unutrašnjosti. Pored toga, možete koristiti obližnji prostor za skladištenje, na primer: ostavu, lođu, hodnik ili druge prostorije. A takođe i sve gore navedeno: držači, krovne šine, otvorene police, paneli, viseći organizatori.

Problemi koji se mogu pojaviti

Kuhinja bez gornjih ormara.

Od raja do pakla. Nekada se skladištenje na policama može lako izmaći kontroli. Photo-by-Charlotte-May-Pexels

 • Pre nego što se odlučite da se odreknete visećih elemenata razmislite i o nedostacima tog rešenja.
 • Ne možete instalirati ugradni aspirator.
 • Za otvorenu površinu biće potrebna dodatna briga (kapi masti, prašina, vode će padati na zidove i police).
 • Ako nemate viseću kuhinju donje elemente uglavnom imate a oni su nezgodniji naročito kada se treba saginjati u starosti.
 • Posebnu pažnju treba obratiti na dobro osvetljenje, jer se u klasičnim visećim setovima postavlja direktno ispod gornjih ormara.
 • Mala površina za skladištenje kuhinjskih stvari.

Ali nemojte biti uznemireni unapred. Novi zadatak podrazumeva potragu za novim rešenjem ili drugim opcijama.

Svi minusi se mogu pretvoriti u pluseve:

 • Sušač za posuđe možete ugrađen u donji modul ili u radnu ploču. Prednosti ovog aranžmana su pogodnost tokom kuvanja, posebno za osobe malog rasta. Takođe možete koristiti modele koji su pričvršćeni za zid;
 • Zidovi se mogu zaštititi od prskanja pločicama, panelima ili koristiti materijale koji će biti otporni na vodu;
 • Zamenite ugradni aspirator samostojećim sa haubom. Ova opcija će biti skuplja ali dizajnerski mnogo upečatljivija.
 • Rešenje za osvetljenje će biti: reflektori na plafonu, privesne sijalice ili svetiljke.

U svakom slučaju kao i u svemu što se tiče vašeg doma potrebno je sve dobro promisliti i onda odabrati opciju koja vam najviše odgovara. Svaki kompromis podrazumeva navikavanje na nedostatake ali se nadamo da vam su praktični benefiti ili subjektivni osećaj zadovoljstva ovakvog rešenja veći i važniji.

Kuhinja – staklo umesto pločica


Tags: