Kuhinja bez visećih ormara
12.10.2022 Kuhinja

Kuhinja bez visećih ormarića: Stilsko rešenje ili ušteda budžeta?

Kuhinja bez visećih ormara stvara atmosferu lakoće i prostranosti. O prednostima i nedostacima takvog rasporeda detaljnije u tekstu u nastavku.

Bez visećih elemenata pojavljuje se osećaj slobode i prostranosti. Radni prostor postaje svetliji, a proces kuvanja je udobniji. Pored atmosfere, ima prostora za dekoraciju (na primer, otvorene police i organizatori), a deo nameštaja možete postaviti uz zid sa prozorom, a u donje osnove ugraditi aspirator , što je ergonomsko i praktično.  Uz to, niske domaćice ne moraju da brinu kako će dohvatiti potrepštine sa visećeg elementa.

Kuhinja bez visećih ormara i alternative

Naravno, ovaj dizajn je i  jeftiniji. Ali ako instalirate specijalizovani aspirator u gornjoj zoni, onda će se troškovi pokazati za red veličine skuplji od klasičnih slušalica sa zidnim ormarićima. U praksi uštede uopšte neće biti ili će se ispostaviti da je beznačajna.

Najčešći dizajnovi

Profesionalna lokacija ormarića može se uklopiti u gotovo sve stilove: bilo da se radi o modernom minimalizmu ili elegantnoj klasici, nežnoj provansi ili potkrovlju. U visokoj tehnologiji, ova distribucija ormara će biti pogodnija nego u tradicionalnom stilu.

Kako odabrati prave police za kuhinju

Vrlo često se u dizajnerskim projektima mogu naći otvorene police. Materijal može biti apsolutno bilo šta. Izrađene su od drveta, stakla, metala, a takođe su uređene posebno za stil koji će odgovarati dizajnu enterijera. Pored toga, možete instalirati dodatke za vešanje: krovne šine, ploče za klinove, organizatore i tako dalje.

Kuhinja sa ostrvom i kako je pravilno postaviti

Kuhinjsko ostrvo je samostojeći sto koji ne stoji uza zid i deo je kuhinjskog seta. Ostrvo je dobra zamena za gornje police za skladištenje, a koristi se i kao trpezarijski sto. Ploča stola je dovoljno prostrana i lako se uklapa kao: sto za sečenje, šank ili mesto za odlaganje kuhinjskog pribora.

Na ostrvu je moguće postaviti ploču za kuvanje, a iznad nje već postoji napa. Takođe ima mašinu za pranje sudova, mini frižider i ponekad vinski ormarić. Zahvaljujući tome, zidni ormarići se takođe mogu isključiti kao nepotrebni. Ali ostrvo je pogodno za sobe sa prostranim prostorom.U malim stanovima – isključeno je.

Osvetljenje u kuhinji bez visećih ormara

  • spot plafonska svetla;
  • viseće lampe ili skonce iznad radnog prostora;
  • LED osvetljenje na otvorenim policama;
  • šinska svetla u kuhinji, kao i reflektori i sistem sabirnica.

Za gornje ormare je lako pronaći alternative. 

  • police za izlaganje;
  • regali;
  • vinski ormari;
  • komoda za posuđe;
  • dekorativni sistem skladištenja.

Takve varijante se mogu koristiti ne samo kao klasična opcija, već i kao dizajnerski umetnički predmeti, čineći ih akcentom u unutrašnjosti. Pored toga, možete koristiti obližnji prostor za skladištenje, na primer: ostavu, lođu , hodnik ili druge prostorije. A takođe i sve gore navedeno: držači, krovne šine, otvorene police, paneli, viseći organizatori.

Problemi koji se mogu pojaviti

Pre nego što izaberete set bez gornjih ormara za vašu kuhinju, obratite pažnju na neke nijanse:

-Ne možete instalirati ugrađenu haubu- aspirator
-Za otvorenu površinu biće potrebna dodatna briga (kapi masti ili vode će pasti na zidove i pregaču).
-U nekim slučajevima biće nezgodno stalno uzimati nešto iz donjih ormarića .
-Posebnu pažnju treba obratiti na dobro osvetljenje, jer se u klasičnim setovima postavlja direktno ispod gornjih ormara.
-Mala površina za skladištenje kuhinjskih stvari.

Ali nemojte biti uznemireni unapred. Novi zadatak podrazumeva potragu za novim rešenjem ili drugim opcijama.

Dakle, svi minusi se mogu pretvoriti u pluseve:

 • sušilica za sudove može biti ugrađena u donji modul ili u radnu ploču. Prednosti ovog aranžmana su pogodnost tokom kuvanja, posebno za osobe malog rasta. Takođe možete koristiti modele koji su pričvršćeni za zid;
 • zidovi se mogu zaštititi od prskanja keceljom, tapetama ili koristiti materijale koji će biti otporni na vodu;
 • zamenite ugrađenu haubu nezavisnim modelom. Ova opcija će biti akcenat dizajna. Nosač se može podići na plafon ili čak ugraditi u radnu površinu;
 • rešenje za osvetljenje će biti: reflektori na plafonu, privesne sijalice ili svetiljke.PC Photography/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije