Kuhinja sa ostrvom: Kako treba da izgleda?

Kuhinja sa ostrvom je sve popularnija. Kuhinjska osrva zauzimaju dosta prostora, ali osim toga su odlično mesto za pripremu hrane i odličan način za skladištenje kuhinjskih predmeta.

by | April 6, 2023
Kuhinja sa ostrvom

Kuhinjska ostrva zauzimaju dosta prostora, ali osim toga su odlično mesto za pripremu hrane i odličan način za skladištenje kuhinjskih predmeta. Kuhinja sa ostrvom je sve popularnija. Pogledajte predloge za njeno uređenje. 

Ukoliko imate dovoljno prostora u kuhini, ostvo će vam doneti i estetski lepšu i moderniju prostoriju, ali i mnogo dodatnog prostora za spremanje hrane i smeštanje lonaca, šerpi, tiganja i drugih predmeta iz kuhinje.

Kuhinja sa ostrvom: Ideje koje će vas oboriti s nogu

Ostrvo koje se ističe

Ukoliko želite da kuhinjsko ostrvo u vašu kuhinju unese eleganciju i novu ličnost, odlučite se za ostrvo sa mermernom obradom. Ono pruža sofisticiran izgled koji se kombinuje i sa drvenim podom i sa diskretnim belim kuhinjskim nameštajem.

Članak se nastavlja posle reklama

Ostrvo koje odvaja kuhinju od ostatka prostorije

Na ovaj vrlo praktičan način vizuelno ćete odvojiti kuhinju od dnevne sobe i trpezarije ukoliko su one spojene. Ovo ostrvo dolazi na mesto gde bi inače došao zid koji bi razgraničio ove celine, s tim što ostvro donosi više prostora za skladištenje i rad.

Članak se nastavlja posle reklama

Kuhinja sa ostrvom u centru

Ukoliko imate veliku kuhinju, ovo je pravi način da je uredite. Neka ostvro bude centar kuhinje, a ujedno i savršen prostor za kuvanje i spremanje hrane. Može se napraviti po meri tako da se taman uklopi sa ostalim elementima.

Članak se nastavlja posle reklama

Zelena kuhinja sa ostrvom

Iako su bele i drvene kuhinje klasici, pastelno zelena boja kuhinje ove godine dostigla je svoj vrhunac po popularnosti. Naime, ona podseća na retro kuhinje sredine prethodnog veka koje su tada bile i više nego popularne. Sada, moda se vratila, a pastelno zelena kuhinja postala je novi klasik.

Članak se nastavlja posle reklama

Belo kuhinjsko ostrvo

Veliko belo ostvro u kuhinji može biti predmet oduševljenja. Mešutim, uverite se da ovaj komad nameštaja ne napravi previše hladnu atmoferu tako što ćete sa njim kombinovati pod i stolice u toplijim nijansama.

Članak se nastavlja posle reklama

Retro stil

Kuhinja sa ostvom ne mora biti ograničena na najmoderniji stil. Kuhinjska ostrva pojavljivala su se i ranije, u tradicionalnim kuhinjama, bila su česta u seoskim kuhinjama gde je bilo potrebno mnogo prostora za kuvanje za celu veliku porodicu. Drvena retro kuhinja može izgledati savršeno kada se uklopi sa modernim detaljima.

Ostrvo koje se razlikuje od ostatka kuhinje

Ostrvo mora po boji, materijalu i stilu da se slaže sa kuhinjom, ali ne mora da bude isto kao ona. Kombinujte ostrvo sa bojom zidova, stolarijom, pločicama i iznenadićete se kako lepo može da izgleda.

Članak se nastavlja posle reklama

Veliko plavo ostrvo

Plava boja daje kuhinji svežinu, a ostrvo posebno ističe. Još, ukoliko ostatak kuhinjskog nameštaja ima neku diskretniju boju, onda će vaše kuhinjsko ostrvo sigurno biti u prvom planu.

Članak se nastavlja posle reklama

Minijaturno kuhinjsko ostrvo sa velikim otvorom

Kuhinjsko ostrvo ne mora biti zatvoreno sa svih strana. Naprotiv, kuhinjsko ostrvo sa velikim otvorom u sredini učiniće da vaša kuhinja bude drugačija od svih. U kuhinji na fotografiji možemo videti kuhinjsko ostrvo kakvo se zaista retko viđa a koje je upotpunjeno upečatljivom visećom policom sa biljkama koja kuhinji donosi svežinu i originalnost.

Kuhinjsko ostvo u manjoj kuhinji

Ako imate kuhinju koja nije tako prostrana, i dalje je moguće ugraditi kuhinjsko ostrvo. U zavisnosti od toga kolika je kuhinja u pitanju, kuhinjsko ostrvo možete staviti u sredinu i opkoliti ga drugim elementima. Popunićete prazan prostor u sredini i sebi stvoriti više mesta za rad. Bela boja biće vam saveznik u maloj kuhinji zato što će učiniti da prostor izgleda veće.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako ste se dvoumili da li da vaša kuhinja ima ostrvo ili ne, nadamo se da smo vam pomogli u toj dilemi. Želimo vam sreću u predstojećem uređivanju kuhinje.


Jovana Jevtić

hikesterson/ Getty Images Plus