Kuhinje sa šankom: Kako da se odlučite za pravi tip šanka?

Iako se on obično vezuje za velike i prostrane kuhinje, njih je moguće postaviti i u maloj kuhinji ukoliko imate dobru organizaciju.

by | May 31, 2023
Kuhinje sa šankom

Kuhinje sa šankom postaju sve popularnije. Osim što ovaj dodatak u kuhinji deluje luksuzno, on može biti idealan za skladištenje ili dekoraciju. 

Kuhinje sa šankom su veoma popularne

Šank u kuhinji izgleda veoma otmeno i luksuzno. Iako se on obično vezuje za velike i prostrane kuhinje, njih je moguće postaviti i u maloj kuhinji ukoliko imate dobru organizaciju. Neki šankovi imaju i prostor za skladištenje, mada to najčešće bude prostor za odlaganje pića. Sa druge strane, veoma čest izbor su i šankovi koji su otvoreni.

Instagram foto konkurs – “Najlepši kutak u domu”

Otvoreni šank

Ovakav tip šanka je veoma praktičan i dekorativan. Uklapajući njega u kuhinju, vi ne sečete prostor i ne zatvarate ga zahvaljujući otvorenom delu. Ovaj tip šanka deluje poptuno elegantno, osim toga onima koji sede za njim će biti mnogo udobnije da sede na stolicama jer imaju dovoljno prostora za noge.

Kuhinje sa šankom: Visoki šank

Ovaj tip šanka takođe ima velike prednosti. Visoki šank na neki način sakriva kuhinju od tuđih pogleda ukoliko ne sede za šankom. Sa druge strane, pošto vam ovaj deo nije neophodan u pripremi hrane, možete ga dekorisati cvećem i ostalim ukrasnim detaljima.

Šank kao nastavak radnog elementa

Ukoliko imate malu kuhinju, onda je ovo sjajno rešenje. Osim toga što ovaj prostor možete koristiti za pripremu hrane ako vam zatreba, on može poslužiti i kao sto za pripremu hrane. Istovremeno, zbog velikog prostora takođe imate mesta i za dekoraciju i ukrašavanje. Često ovakvi šankovi unutar sebe imaju i ormariće sa mestom za skladištenje, što je dodatni plus.

Šank nepovezan sa kuhinjskim elementima

Šanke ne mora nužno biti povezan sa kuhinjskim elementima. Možete ga napraviti da bude poput prozora u kuhinju što čini prostor potpuno zanimljivim i neobičnim.

Kuhinje sa šankom su uvek zanimljive i neobično jer dodaju prostoru posebnu notu elegancije. Osim toga, veoma je koristan ukoliko imate veći broj gostiju u kući ili ako neko želi da vam pravi društvo dok kuvate (ali ne i da smeta!). Dakle, šank je uvek dobar izbor, samo je važno da ga dobro uklopite u vaš prostor.

Snežana Vranić

Vanit Janthra/GettyImagesPlus