Kuhinjsko ostrvo: Centralni detalj moderne kuhinje

by | December 8, 2017

Sigurno ste mnogo puta gledali fotografije raskošnih modernih kuhinja u kojima centralni detalj predstavlja ostrvo, maštajući o tome da ga i sami imate u svom domu. Ako je tako, evo informacija koje su vam potrebne za njegovo planiranje i ugradnju.

Ukoliko planirate da u svoje ostrvo integrišete kuhinjske aparate, potražite ugradnu belu tehniku brenda Gorenje, koja će vašu kuhinju još lepšom i modernijom

Kuhinjsko ostrvo je tokom poslednjih godina postalo svojevrstan trend u dizajnu savremenih kuhinja. Njegovoj popularnosti naročito je doprinela izmenjena filozofija stanovanja, koja podrazumeva da je kuhinja sastavni deo dnevnog prostora, a kuvanje aktivnost koja se obavlja u društvu. S takvim shvatanjem, izolovane kuhinje u koje ne zalazi niko osim domaćice naprosto više nisu “in”, a elegantno kuhinjsko ostrvo pokazalo se kao odličan element koji u isto vreme deli i spaja prostor za pripremanje hrane s prostorom za njeno konzumiranje. Iako ono nesumnjivo predstavlja važan estetski detalj, njegova uloga je pre svega veoma praktična – ne samo da pruža dodatnu radnu površinu, već može biti i dodatni prostor za obedovanje, ili, ukoliko je vaš stan previše mali, u potpunosti zameniti trpezariju.
Iako smo svi oduševljeni ovim elementom, u našim domovima se vrlo retko viđa jer mnogi veruju da je za ugradnju kuhinjskog ostrva neophodno imati ogromnu kuhinju. Istina je da ono zahteva dosta mesta, ali se ipak može uklopiti i u manje prostore, a naročito u open spejs dnevne zone. Najvažnija stvar na koju treba obratiti pažnju kod ovog elementa jesu njegove proporcije u odnosu na prostor u kom se nalazi. Njegove dimenzije moraju biti takve da oko njega ima dovoljno mesta za manevrisanje i pristupanje kuhinjskim elementima u samom ostrvu i oko njega. Između ostrva i drugog niza standardnih kuhijskih elemenata, odnosno zida, mora postojati rastojanje od najmanje 80 cm. Ipak, ova veličina predstavlja minimum, a ukoliko prostor to dozvoljava, optimalno je povećati je za barem 10 cm.

Foto: Thinkstock


Napravite dobar plan

Kada je reč o dimenzijama samog ostrva, ne postoje neki striktni standardi, već se ono prilagođava konkretnom prostoru i tačnoj nameni. S dimenzijama se u svakom slučaju treba pridržavati modula standardnih kuhinjskih elemenata. Baza kuhinjskog ostrva po pravilu sadrži elemente za odlaganje, dok se gornja ploča koristi kao radna površina. Međutim ukoliko se kuhinja nalazi u open spejs dnevnoj zoni, u njemu se često nalaze i kuhinjski aparati, poput ploče za kuvanje, rerne i vinske vitrine, zatim sudopera i sudomašina, a obično je integrisan i prostor za obedovanje.
Ukoliko želite da u ostrvo ugradite električne aparate, nije dovoljno da samo obezbedite dosta mesta za njega, već je potrebno planirati i sprovođenje električnih instalacija, koje u ovom slučaju idu kroz pod. Takođe, za ploču ugrađenu u kuhinjsko ostrvo trebaće vam i adekvatan model ostrvskog aspiratora. Slična situacija je i sa sudoperom, koja osim struje (za uključivanje bojlera) zahteva i vodovodne instalacije. Zato ugradnja ostrva predstavlja dosta komplikovan zahvat ukoliko nije planirana pri samoj gradnji objekta, te je najbolje izvoditi ga pri kompletnom renoviranju kuhinje. Čak i ako ne nameravate da u svoje ostrvo ugrađujete električne uređaje već da ga koristite samo kao radnu površinu, poželjno je da u okviru njega imate utičnice kako biste mogli uključiti male kuhinjske aparate poput miksera, blendera i sl. Konsultujte se sa projektantima i izvođačem o najboljem mestu za postavljanje utičnica. Njihov položaj će uticati na funkcionalnost, ali i na estetiku. Zato obavezno izaberite utičnice sa odgovarajućim maskama, ili razmotrite mogućnosti da ih u potpunosti sakrijete.

Prostor za obedovanje

Kako je već pomenuto, u okviru ostrva se često nalazi i prostor za obedovanje, izveden tako što je ploča s jedne strane prepuštena preko ivice elemenata za odlaganje. Prepust može biti sa duže ili kraće strane, zavisno od orijentacije ostrva, ali i broja predviđenih mesta. Ukoliko planirate prostor za obedovanje koji će biti samo dodatna funkcija, sasvim je zadovoljavajuće da ga uredite poput šanka, te je dovoljno obezbediti prepust ploče od 30 cm. S druge strane, ako ovaj prostor treba u potpunosti da zameni trpezariju, sedenje za njim bi trebalo da bude nešto komfornije te i prepust mora biti veći. Budući da visina kuhinjskog ostrva odgovara standardnoj visini kuhinjske radne površine od 86 cm, dok je standardna visina trpezarijskog stola za 12 cm niža od toga, uz ostrvo će se uklopiti samo barske stolice. Međutim, ukoliko vam to ne odgovara, imate mogućnost i da ploču stola pričvrstite za ostrvo na nižoj visini od njegove radne površine.

Alternativa za mali prostor

Ukoliko je vaša kuhinja zaista premala da u nju smestite funkcionalno kuhinjsko ostrvo, pokušajte sa alternativnim rešenjima. Jedno od njih jeste poluostrvo – element koji se jednom svojom kraćom stranom oslanja uza zid. Poluostrvo ima praktično istu funkciju kao i ostrvo, ali zahteva manje prostora za manevrisanje, budući da je prolaz potrebno obezbediti sa samo tri strane. Ipak, ovo rešenje ima smisla samo ukoliko planirate da sa jedne strane obezbedite prostor za obedovanje, ili je vaša kuhinja otvorena prema dnevnoj zoni.
Druga opcija jeste da umesto klasičnog ostrva odaberete manji mobilan element na točkićima. Za njega možete naći mesta uza zid, a kad vam je potrebna dodatna radna površina, dogurati ga na središte kuhinje. Ovakvi komadi u svojoj bazi obično imaju police ili stalke za flaše, a u njima svakako ne bi trebalo odlagati teške stvari kako biste ga mogli pomerati.

Foto: Thinkstock
 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs