Kvalitetno posuđe – pola kulinarskog umeća

by | 11 juna, 2014
Šerpe

U našem izlogu pronaći ćete sve što je, osim dobre volje, potrebno za pripremanje ukusnih jela i poslastica.

Šerpe slika 1

Šerpe slika 1a

Emajlirano posuđe dobro prenosi toplotu, štedi energiju tokom pripremanja hrane, lako se pere i jednostavno održava.

Šerpe slika 2

Šerpe slika 2a

Da bi što duže zadržalo funkciju i lep izgled, posuđu je potrebna i nega, pa stoga preporučujemo da se pre prve upotrebe posuđe opere toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa, dobro ispere, a potom osuši.

Šerpe slika 3

Šerpe slika 3a

Za čišćenje emajliranih površina izbegavajte abrazivna sredstva koja sadrže kvarcni pesak, a treba izbegavati i čišćenje agresivnim hemikalijama kao što su visokokoncentrovani rastvori sode ili kiselina.

Šerpe slika 4

Teflonizirano posuđe nelepljivo je (non-stick), odnosno nema prianjanja ni zagorevanja hrane, za pripremu u njemu potrebna je minimalna količina masti i ulja, a lako se održava.

Da biste posuđe koristili dugo, neophodno je pridržavati se sledećeg: pre prve upotrebe teflonizirane posude oprati, osušiti, pa onda unutrašnju stranu posude premazati tankim slojem masti ili ulja.

Šerpe slika 5

Izbegavati zagrevanje posude na visokoj temperaturi, a ukoliko je nju neophodno dostići, posudu treba postepeno zagrevati. Da bi teflonizirani premaz duže trajao, koristite drveni ili plastični pribor za mešanje hrane.

Nikada ne secite hranu u tefloniziranoj posudi i izbegavajte ribanje oštrim predmetima i abrazivnim sredstvima za čišćenje.

Šerpe slika 6

Šerpe slika 6a

Inox posuđe izrađeno je od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika, pa može da se kaže da je dugotrajno i praktično neuništivo. Održavanje inox posuda veoma je jednostavno.

Šerpe slika 7

Ukoliko dođe do zagorevanja, u posudu je dovoljno sipati malo tople vode i ostaviti da odstoji nekoliko minuta ili prokuvati.

Šerpe slika 8

Šerpe slika 8a

Zagoreli sadržaj sam će se odlepiti posle čega je dovoljno posudu oprati sunđerom i uobičajenim sredstvom za pranje posuđa.

Šerpe slika 10

Šerpe slika 10a

Ukoliko je vaša posuda sa termokontrolorom, više nemate potrebu da otvarate posude i da stalno proveravate proces pripremanja hrane.

Šerpe slika 9

Šerpe slika 9a

Dovoljno je samo da očitate temperaturu sa termokontrolora i da tako kontrolišete proces pripremanja hrane.

Foto: Mladen Sekulić
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.