Mala bela kuhinja: plusevi i minusevi

by | September 20, 2022

Zašto kuhinje svetlih boja nikada neće izaći iz mode, kako pobediti minimalistički prostor da ne bude „hladno” i koje radne ploče ne treba kupovati i zašto.

Kuhinja je prostor u kome se čovek oseća opušteno i uživa. Zbog toga želimo da ova soba bude i udobna i funkcionalna.  Za kuhinje u malim stanovima, ovo je posebno važno. Stoga se čini da su svetle kuhinje u minimalističkom stilu idealno rešenje.

Ipak, ne podržavaju svi ovu procenu. Najčešći argument protiv bele kuhinje je da se brzo prlja. Takođe, nekome je neobičan i sam koncept minimalističke kuhinje – unutra je sve skriveno, a na ormarićima nema ručki (otvaraju se pritiskom). Navodno u ovom stilu “nema duše”.

Gde je istina?

 

Plusevi bele kuhinje

 

1. Prostrano i sa stilom

Bela boja pojačava osvetljenost, uvek vizuelno proširuje prostor. Čak i u najoblačnijem danu, uz toplo osvetljenje, kuhinja će izgledati elegantno i udobno.

 

2. Ima prostora za maštu

Bela je osnovna boja, tako da će biti mnogo lakše upotpuniti unutrašnjost svetlim bojama. Stotine različitih nijansi će odgovarati beloj kuhinji. Na primer, možete ga dopuniti živim biljkama ili teksturiranim veštačkim, nijansama slonovače ili šampanjca. Ovi akcenti će vam pomoći da pobedite dosadne stare ormare i fioke.

3. Neće izaći iz mode

Bela kuhinja je bezvremenski trend. Za godinu, dve ili pet godina neće joj dosaditi, za razliku od, na primer, obojenih ili šarenih kuhinja.

 

4. Odlično za male prostore

Kuhinja u belim bojama vizuelno povećava prostor. Takav enterijer stvara osećaj lakoće i sterilnosti, posebno ako je kuhinja napravljena od lakiranih fasada.

 

5. Lako se čisti

Činjenica da se bele kuhinje lakše prljaju i teže čiste je stereotip. U stvari, one ne zahtevaju nikakav poseban pristup. Sve površine treba obrisati mekim sunđerima i posebnim krpama, a sredstva za čišćenje koristiti prema vrsti kuhinjske površine. Ako je radna površina kuhinje napravljena od plastike, porcelana, pločica, veštačkog kamena ili drugog materijala, onda morate saznati kako i čime ukloniti razne mrlje sa njih, a zatim pratiti ova pravila. Ali ovaj zahtev važi za sve kuhinje.

 

 

Nedostaci bele kuhinje

 

1. Jeftini materijali brzo požute

Ako je kuhinjska fasada napravljena od jeftinih i nekvalitetnih materijala, uskoro može postati žuta. Zbog toga morate pažljivo birati materijale.

 

2. Reljefne površine

 

Pultovi od laka, akrila ili punog drveta su praktičniji.  Prljavština može začepiti praznine, što će biti teško očistiti. Vremenom će pocrniti i pokvariti ceo izgled kuhinje. Zato je najbolje izbegavati ove stvari.

 

Najbolje kombinacije boja za belu kuhinju:

 

Bež, svetlozelene nijanse će pomoći u oličenju eko-stila, skandinavskog ili minimalizma;
Plava nijansa će ga približiti mediteranskom stilu ili marokanskom;
Lila dobro ide sa stilom Provanse;
Svetlo žuta će iznenaditi svojom sunčanom kombinacijom;
Sive nijanse su osnovne i pogodne u različitim kombinacijama;
Beli monohromatski dizajn će dodati udobnost unutrašnjosti koristeći bež nijanse poput slonovače i šampanjca.

 

Akcentne boje za belu kuhinju

 

Akcentne boje koje treba koristiti u beloj kuhinji su crvene, žute i plave nijanse. Akcenti se ne moraju praviti na celom zidu, niti morate ispuniti ceo prostor nameštajem ove palete boja. Biće dovoljno samo dodati sitnice. Možete koristiti šarene tekstile kao što su pamučni stolnjaci, setovi kuhinjskih peškira sa cvetnim printom ili jastučiće sa resama kao dopuna klasičnoj sofi ili stolici. Ne zaboravite na slike – one će učiniti belu boju udobnijom i dodati estetiku.

 

Koji sudoper izabrati za belu kuhinju

Da biste napravili modernu kuhinju, potrebno je da kombinujete sve elemente u njoj. Takođe je važno odabrati umivaonik i slavinu u istom stilu i šemi boja (poželjno). Za kuhinju u eko stilu savršen je sudoper od materijala koji imitiraju kamen, obrađeno drv… Po nijansama, smeđa, siva, boja slonovače. Art Nouveau kuhinja će biti bolje kombinovana sa bojama kao što su  grafit, antracit. Za visokotehnološke kuhinje pogodne su duboke sive ili crne nijanse. Provansa stil će izgledati dobro sa kremastim, belim i peščanim nijansama.