Mala i uska kuhinja: Kako da prostor bude funkcionalan?

by | June 28, 2023
Mala i uska kuhinja

Mala i uska kuhinja može da bude problematična zbog njene funkcionalnosti. Srećom, postoje mali trikovi koji mogu poboljšati ovakav prostor.

Mala i uska kuhinja: Napravite funkcionalni prostor

Za ovakve nezgodne prostore, neophodna su kreativna rešenja koja će imati u vidu i potrebne prostore za skladištenje. Pre nego što počnete da zamišljate prostor, prvom što morate da imate u vidu jeste da nepohodan prostor za prolaz mora da ima najmanje 80-90 cm. Da biste opremili ovakvu kuhinju postoje dve glavne opcije. Kuhinju možete dizajnirati u nizu, opremljenu na jednom ili dva zida. U ovom slučaju biste možda mogli imati ormariće sa revidiranom dubinom (od 30 cm).

Članak se nastavlja posle reklama

Drugo rešenje jeste da se odlučite za kuhinju u obliku slova C, s tim da bi najbolje bilo da je kratka strana ispod prozora ako ga ima. Ovakve kuhinje su praktične za prostore gde god da se okrenete.

Osim toga, visina vaše kuhinje takođe igra važnu ulogu. Opremanje kuhinje do plafona podrazumeva da sve bude kompaktnije, a preterano mnogo detalja možete da revidirate da vratima bez drške ili malim kvakama. Ako smatrate da bi vam ovakvi ormarići gušili prostor, možete se odlučiti i na otvorene police.

Članak se nastavlja posle reklama

Mala i uska kuhinja: Osvetljenje

Prozor koji omogućava pristup prirodnoj svetlosti je veoma dobro rešenje. Često se prozori stavljaju iznad sudopere dajući prostoru svežinu. Međutim, ako niste u mogućnosti to da ostvarite, onda razmislite o veštačkom osvetljenju koristeći razne svetlosne tačke.

Članak se nastavlja posle reklama

Koju boju da odaberete za ovakav prostor?

Bela i svetle boje otvaraju prostor, ali se možete poigrati sa nijansama. Na primer, šareni i geometrijski pod će učiniti prostor vizuelno znatno većim. Dakle, svakako treba da izbegavate tamne tonove jer će oni zagušiti prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Mala i uska kuhinja je jedinstven prostor

Ukoliko imate malu i usku kuhinju, znači da se morate dodatno prilagođavati prostoru. Da bi se prilagodili prostoru razmislite o skraćivanju dubine elemenata, povežite kuhinju sa dnevnim boravkom, koristite svetle boje, iskoristite ceo zid, a ponekad i čelični nameštaj takođe vizuelno smanjuje prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovih nekoliko trikova može učiniti mnogo za vašu kuhinju i učiniti je funkcionalnom. Iskoristite maksimalno prostor kojim raspolažete i kreirajte savršeno okruženje za pripremanje hrane.


Snežana Vranić

tacstef/GettyImagesPlus