Mala kuhinja: Kako u malo prostora postići udobnost i funkcionalnost

by | October 26, 2022
mala kuhinja

Mala kuhinja je realnost naše svakodnevice. Srećom, čak i mali kuhinjski prostor može da bude udoban i funkcionalan.

Kako u šest kvadratnih metara pronaći mesto za frižider, šporet, mašinu za pranje sudova, ormare, trpezarijski sto i  sebe? Kako iskoristiti svaki centimetar i istovremeno ne zatrpati prostor nameštajem i posuđem?

 

Kako urediti malu kuhinju: Klasika i avangarda

Moderan dizajn je savršeno rešenje za unutrašnjost male kuhinje. Možete igrati na kontraste i urediti kuhinju u stilu minimalizma. Ovo će naglasiti funkcionalnost prostora.

Druga opcija je bela klasika (vizuelno će proširiti kuhinju). U ovom slučaju, važno je da sve bude jednostavno i rigorozno: želite ravne linije ili vrlo glatke zaobljene oblike.

Budite oprezni sa detaljima! Jedan akcenat koji privlači pažnju biće sasvim dovoljan. To može biti dizajnerska “kecelja” ili neobičan, zanimljiv luster iznad stola (što svetlije lampe odaberete, to bolje).

Za zidove najbolje odgovaraju krem tonovi, nijanse kakaoa, univerzalna bela boja.

 

Kako iskoristiti prostor

Prilikom planiranja obratite pažnju na susedne prostorije. Možda u hodniku koji vodi do kuhinje postoji mesto za pomoćne ormare i police. Na policama sa dubinom od samo 20-30 cm stane mnogo korisnih stvari u domaćinstvu.

Bolje je koristiti zatvorene police i nemojte zaboraviti da širina prolaza mora da bude najmanje 80 cm.

Da li kuhinja ima balkon? Izolacijom poda, zidova, plafona i kombinovanjem sa kuhinjom, dodaćete mu 2-3 kvadratna metra korisne površine.

Kuhinja mora imati veliku radnu površinu, zato planirajte preklopne i klizne stolove – poslužiće kao radni prostor.  Prilikom izbora sudopere obratite pažnju na modele bez “krila”, jer oni zauzimaju mnogo manje prostora.  Kombinujte prozorsku dasku sa pultom za više radnog prostora.

Birajte sjajne fasadne površine, one reflektuju svetlost i vizuelno proširuju prostor. Staklena vrata u gornjim ormarićima će kuhinji dati lakoću i dubinu. Ne zaboravite da su ormari sa fiokama su prostraniji.

Da biste uštedeli prostor, naručite nameštaj dubine 40–45 cm umesto 60 cm. Obezbedite male fioke u postolju (ispod kuhinje). Veoma je zgodno držati u njima tepsije i limove za pečenje.

Zakačite dodatne kuke i korpe na unutrašnjost gornjih ormarića kako bi važne sitnice uvek bile pri ruci. Na donjim možete postaviti posude za skladištenje kućne hemije i drugih stvari neophodnih za čišćenje.

Zidovi ne bi trebalo da budu prazni. Koristite ograde u području iznad sudopere i radne ploče. Na njih možete postaviti ono što uvek treba da vam bude pri ruci: tegle sa začinima, lopatice i skimeri, peškiri, šoljice za jutarnju kafu, pa čak i “opciono” saksije sa omiljenim cvećem.


informal/gettyimagesplus

Tags: