Mala uska kuhinja: Iskoristite prostor na najbolji mogući način

by | September 15, 2023
Mala uska kuhinja
Mala uska kuhinja je nezgodan prostor koji je problematičan po pitanju funkcionalnosti. Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite. 

Mala uska kuhinja: Kako da je organizujete?

Za prostore koji su neobični i nezgodni, neophodna su kreativna rešenja koja će imati u vidu i potrebne prostore za skladištenje. Ono što definitivno morate uzeti u obzir jeste da prolaz mora imati najmanje 80-90cm. Da biste iskoristili uzak prostor možete kreirati kuhinju u nizu koja je opremljena ne jednom ili na oba zida ako imate prostora za to. U ovom slučaju, je najbolje da se odlučite za revidirane ormariće sa dubinom od 30 cm.

Druga opcija jesu kuhinje u C obliku. U tom slučaju bi najbolje rešenje bilo da najkraći deo bude ispod prozora ako ga vaša kuhinja. Ovakve kuhinje su veoma praktične.

Međutim, ono što je takođe važno jeste visina vaše kuhinje. Opremanje kuhinje do plafona podrazumeva da sve bude kompaktno, a još jedna sjajna opcija je da birate ormariće bez drške ili sa malim kvakama. Takođe, možete probati i sa otvorenim policama.

Osvetljenje za malu usku kuhinju

Najbolja opcija je uvek prozor koji će obezbediti prirodnu svetlost u vaš prostor. Najčešće se prozori nalaze iznad sudopete. Ipak, ako nemate prozor u kuhinji, onda je najbolje da se fokusirate na veštačko osvetljenje koristeći razne svetlosne tačke.

Mala uska kuhinja: Boje

Pošto je u pitanju mali prostor, najbolje bi bilo da se odlučite za bele nijanse i svetel boje. Sa druge strane, šareni i geometrijski pod će takođe pozitivno vizuelno uticati na vaš prostor. U svakom slučaju izbegavajte tamne tonove.

Mala i uska kuhinja zahteva prilagođavanje

Ovakva mala kuhinja zahteva dodatno prilagođavanje što inače nije slučaj. Trikove koje možete da iskoristite u ovoj situaciji su sledeći: razmislite o skraćivanju dubine elemnata, koristite svetle boje, koristite cele zidove ili povežite kuhinju i dnevni boravak. Nekad i čelični nameštaj vizuelno uvećava prostor.

Dakle, uz ovih nekoliko saveta lako ćete stvoriti funkcionalnu kuhinju, čak i ako je malih dimenzija. Jedna od najvažnijih stvari je da kuhinja bude praktična, pa se trudite da to ne izgubite iz vida.

Snežana Vranić

Photology1971/GettyImagesPlus