Mašina za pranje sudova: Stručni saveti o savršenoj poziciji

by | August 31, 2023
Mašina za pranje sudova: Stručni saveti o savršenoj poziciji

Mašina za pranje sudova je neophodna u svakom domaćinstvu. Saznajte šta stručnjaci predlažu koje je za nju najidealnije mesto u kuhinji.

Pranje sudova je jedan od najmanje glamuroznih kućnih poslova, tako da nije iznenađenje da je poseduje većina modernih kuhinja. Između naših vremenski ograničenih rasporeda i entuzijazma za kućnu zabavu, mašina za pranje sudova čuva obezbediće stalnu zalihu čistih tiganja i posuđa.

Mašina za pranje sudova: Idealno mesto u kuhinji

Ali postoji jedna stvar koja nam možda ne pada u prvi plan: Gde bi trebalo da postaviti mašinu za pranje sudova? Naravno, postoje neki osnovni faktori koje treba pratiti, kao što je blizina električne utičnice i veličina mašine. Ali, to su samo osnovne stavke.

Prvo, kada dizajnirate kuhinju, dobro razmislite o tome kako želite da koristite prostor, kao i o svojim potrebama. Današnje kuhinje su srž kuće, tako da pažljivo pristupamo dizajnu i funkcionalnosti. Ali, čak i u velikoj kuhinji, želećete da držite mašinu za pranje sudova i sudoperu u blizini radi efikasnosti. Pročitajte šta kažu stručanjaci koja je najbolja pozivija za ove mašine.

1. Mašina za pranje sudova: Uzmite u obzir nivoe buke

Mašina za pranje sudova je neizbežno bučna, tako da je od velike važnosti gde ćete je postaviti. Kombinovani nivoi buke iz uređaja kao što su frižideri i mašine za pranje sudova se povećavaju, pa se odlučite za ocene od 50 decibela i niže za sve što kupite.

2. Odlučite se za levu ili desnu stranu sudopere

Odluka o tome da li mašinu za pranje sudova treba da bude levo ili desno od sudopera može izgledati relativno. Ako ste desnoruki imaćete tendenciju da držite tanjir u levoj ruci, a desnom rukom da ga stružete ili perete, tako da vam je lakše da ubacite mašinu za pranje sudova ako je do levo od sudopere.

Slično tome, ako ste levoruki, trebalo bi da locirate mašinu za pranje sudova na suprotnoj strani sudopeea tako da možete da je dosegnete sa jednakom lakoćom. Takođe je zgodnije i efikasnije da mašina za pranje sudova bude malo dalje od mesta na kome perete sudove, i da bude pored ili veoma blizu kante za otpatke radi lakšeg struganja.

3. Poravnajte mašinu za pranje sudova s drugim uređajima

Ugrađeni kompaktni dizajni se mogu poravnati u nizu drugih uređaja, stvarajući moderniji izgled. Takođe je važno uzreti u obzir dužinu odvodnih i dovodnih creva. Takođe, zbog sigurnosti, visina mašine se mora pažljivo razmotriti. Posuđe koje pada odozgo može izazvati veću štetu. Čak i ako je visina mašine savršena za korisnika, on takođe mora biti u mogućnosti da lako pristupi kontrolnoj tabli.

4. Instalirajte mašinu na kuhinjskom ostrvu

Istini za volju, prava lepota kuhinjskog ostrva je koncept koji s pravom vole profesionalni kuvari zbog povećane efikasnosti i bezbednosti tokom kuvanja. Pripremite na jednoj strani, a kuvate na drugoj. Iako bi ostrvo trebalo da bude prostor za pripremu hrane sa sudoperom, u njega se takođe može ugraditi mašina za pranje sudova.

Zapamtite, veličina je sve.  Zlatno pravilo je da je ostravo udaljeno od kuhinjskih ormariće 1-1,2 m zbog lakšeg kretanja po kuhinji. Ali, uzmite u obzir i otvaranje vrata od mašine za pranje sudova.

5. Sakrijte mašinu za pranje sudova u ostavu

Ako imate malu kuhinju razmislite o tome da mašinu za oranje sudova smestite u ostavu ili pomoćnu prostoriju?

Naši sve užurbaniji životi i porast popularnosti života otvorenog plana znače da je važnije nego ikad održavati osećaj mira i reda u kući. Odvojene, dobro dizajnirane ostave i pomoćni prostori savršeni su za stvaranje organizovanog okruženja; nudi prostor gde mašina za pranje sudova može da se drži van glavnog kuhinjskog dela.

 

 


Dijana Škorić

Ana Maria Gaspar / gettyimages.com