Mermer u kuhinji – trend koji ne nestaje

by | 26 decembra, 2022
mermer u kuhinji

Mermer je materijal koji je rado korišćen u dizajnu enterijera, a već nekoliko sezona on je neizostavan u svakoj modernoj i luksuzno opremljenoj kuhinji. 

 

Mermer u kuhinji kao sinonim za eleganciju

Bilo da odaberete pravi mermer ili tražite njegovu kopiju, izgled je manje-više isti. Razlika je uglavnom u izboru osnove materijala ako birate imitaciju umesto pravog mermera. U svakom slučaju, činjenica je da je mermer trenutno neizostavan deo našeg enterijera. Od mermernih podova, kupatila, radnih površina pa i kafe-stočića, ovaj materijal koji zrači elegancijom lako se uklapa u bilo koji prostor.

Mermer u kuhinji : jednostavno ali i odvažno

Mermerne kuhinje su i dalje jedan od najpoželjnijih trendova i njihova popularnost ne pokazuje znake jenjavanja. Svojom mešavinom boja, tonova i žilica, mermer ne samo da donosi lepotu i luksuz, već daje dramatičnost svakoj moderno uređenoj kuhinji.

Postoji iznenađujuće širok izbor mermera, ali i još veća ponuda njegovih imitacija. To znači da su mogućnosti dizajna neograničene, pa tako imamo priliku da vidimo vrlo jednostavne, minimalistički uređene kuhinje, ali i vrlo neobične.

Mermer i drvo – savršen spoj

Kao prirodni materijal, mermer, upotpunjen drugim prirodnim materijalima, posebno drvom unosi dodatnu toplinu i teksturu, tako da drvo i mermer čine savršen dizajnerski spoj u kuhinji.

Ništa zaista ne impresionira toliko kao mermer u kuhinji. Korišćenje ovog prelepog materijala za stvaranje kontrastnog efekta može imati prilično dramatične, ali i jednostavne rezultate, na primer kada se kombinuje sa završnom obradom drveta. Uzorak mermerne površine nudi veliki kontrast neutralnim tonovima koji se mogu videti na drugim mestima, omogućavajući mermeru da napravi pravi stilski izraz.

Mermer u kuhinji kao akcenat

Lako je odlučiti se na „bezbednu“ varijantu, tačniji klasični beli mermer, ali istraživanje različitih opcija boja unutar kuhinje mogu vam dati upečatljiviji dizajn. Ako veći deo kuhinje, njene površine i kuhinjske elemente odaberete u neutralnim nijansama, to vam daje mogućnost akcentovanja jednog ementa u boji. Na primer, to može biti kuhinjsko ostrvo koje predstavlja centralno mesto okupljanja u kuhinji.

Mermer u tamnijim nijansama

Tamni mermer može da učini kuhinju vrlo modernom, a pritom je vrlo svestran i lako se kombinuje sa drvenim elementima za efekat topline, ili belom bojom kako bi se stvorio zanimljiv kontrast. On daje izuzetno sofisticiran izgled, a izgleda fantastično čak i unutar malih kuhinja.

Ako vam se dopada mermer kao materijal, razmislite da ga uvrstite u vašu kuhinju prilikom sledećeg renoviranja.

 

 

 

 


Borjana Božić

Ilija Erceg/gettyimages