Organizacija frižidera: 5 grešaka zbog kojih vam frižider izgleda neuredno

by | April 21, 2023
Organizacija frižidera

Pametna organizacija frižidera će vam pomoći da držite sve na oku, olakšate čišćenje, sprečite bacanje hrane i maksimalno iskoristite prostor. Otkrivamo vam 5 zlatnih saveta.

Organizacija frižidera: 5 grešaka zbog kojih vam frižider izgleda neuredno

Plastični organizatori

Najveća greška koju možda pravite je organizacija namirnica u plastičnim organizatorima po svaku cenu. Nema potrebe da sve izvadite iz originalnog pakovanja i prebacite u tegle i plastične posude. Ovo može uticati na svežinu vaše hrane, a osim toga, često zauzima mnogo više prostora.

Posebno može biti problem ako ih slažete jednu na drugu jer tada smanjujete funkcionalnost, a može se desiti i da na neke namirnice u potpunosti zaboravite. Bilo bi dobro da plastične organizere koristite za hranu koju često koristite, za gotova pripremljena jela ili za slaganje pića. Otkrijte i: Organizacija posuđa: Trendi saveti za odlaganje (casadesign.rs)

Članak se nastavlja posle reklama

Prepunjen frižider

Postoji veliki broj namirnica koje možda čuvate u svom frižideru, a zapravo nema potrebe za tim. To znači da je velika šansa da prepunite frižider, a jedno od najvažnijih pravila je da to ne radite.

Previše napunjen frižider će se boriti da ohladi hranu i biće mnogo manje efikasan, zato pažljivo pregledajte šta čuvate. Čemu je istekao rok? Šta može da stoji van frižidera?

Što više namirnica izvadite, imaćete bolji uvid u to šta imate na raspolaganju, biće organizovanije, a frižider će bolje da radi i lakše ćete ga očistiti.

Članak se nastavlja posle reklama

Mleko i kvarljive namirnice

Često imamo naviku da mleko postavimo u vrata frižidera jer nam je na dohvat ruke. A zapravo pravimo grešku. U toj regiji frižidera hladan vazduh najmanje cirkuliše, što povećava šansu da se namirnice pokvare pre vremena. Mleko i druge kvarljive namirnice bi trebalo čuvati u sredini frižidera gde je vazduh najstabilniji, a snaga frižidera najjača. U vrata možete odložiti turšiju, jaja, prelive i slično.

Organizacija frižidera: Posebne regije za podelu namirnica

Kako bi organizacija frižidera bila na visini zadatka, neophodno je da po policama raspodelite namirnice. Možete ih grupisati prema obrocima ili vrsti. Na primer, na prvu policu postavite namirnice koje često konzumirate za doručak. Druga opcija može biti za ostatke hrane – tako da vam budu uvek na oku. Na poslednju policu izdvojite sveže meso, sir i delikatese, a u fioku frižidera povrće i voće.

Članak se nastavlja posle reklama

Organizacija frižidera: Zlatni saveti za čuvanje namirnica

Sveže meso: Sveže meso, kao što su govedina, piletina i svinjetina, treba čuvati na najnižoj polici. Ovo sprečava da bilo koji sokovi mesa kapnu na drugu hranu i izazovu unakrsnu kontaminaciju.

Mlečni proizvodi: Mleko, sir, puter i jogurt treba čuvati na srednjim policama frižidera gde je temperatura najstabilnija.

Članak se nastavlja posle reklama

Sveži proizvodi: Većinu voća i povrća treba čuvati u fiokama da bi se održala njihova tekstura i sprečilo da se osuše.

Pića: Pića kao što su voda, sok i soda treba čuvati na gornjim policama frižidera.

Članak se nastavlja posle reklama

Jaja: Jaja treba čuvati u originalnom pakovanju i staviti na policu blizu zadnjeg dela frižidera, idealno na donjoj polici gde je najhladnije.

Ostaci: Ostatke treba čuvati u hermetički zatvorenim kontejnerima i staviti na gornje police frižidera.

Začini: Kečap, majonez i druge začine treba čuvati na policama na vratima, gde je temperatura manje konzistentna.

Članak se nastavlja posle reklama

Uz ove savete ćete definitivno postati profesionalac za organizaciju frižidera. Sve namirnice će vam uvek biti na oku, sprečićete da se pokvare i oduševiti se koliko je sve lepo posloženo kada otvorite vrata. Pogledajte i: Dekoracija kuhinjske radne ploče: 8 modernih ideja (casadesign.rs)


Miljana Momirović

Angelina Zinovieva/GettyImagesPlus