5 (vrlo preciznih) saveta kako da organizacija kuhinje bude tip-top

by | September 18, 2023
Organizacija kuhinje

Ne morate da budete najbolji kuvar ali organizacija kuhinje i te kako doprinosi uštedi vremena, prostora, pa na kraju i ukusu zbog uvek svežih namirnica.

5 (vrlo preciznih) saveta kako da organizacija kuhinje bude tip-top

Police u kuhinji

Pre svega, potrebno je razmotriti ukupan raspored prostorije. Bez obzira na veličinu, ključno je da kuhinja i dalje bude funkcionalna za kuvanje, pripremu, pranje posuđa i slično. Čak i ako imate dovoljno veliki prostor, i dalje je dilema imati sve na dohvat ruke. Zato je preporučljivo da postavite brojne viseće kuhinjske elemente ili police.

U maloj kuhinji, svoj prostor možete uvećati tako što ćete se koristiti vertikalni prostor za skladištenje. Tako će vam određena grupa namirnica ili kuhinjski pribor uvek biti pri ruci. U slučaju da nemate veliki prostor za raspolaganje, otvorene police neće vizuelno pretrpati prostor, već će ga učiniti prostoranijim.

Takođe je neophodno da poštujete određenu hijerarhiju u vezi sa skladištenjem pribora i hrane što je moguće više blizu radnog prostora, u skladu sa njihovom učestalošću korišćenja. S obzirom da se tiganji i šerpe češće koriste od miksera ili aparata za sendviče, nema smisla skladištiti ih na istom mestu, iako su na neki način srodni.

Kuhinjske fijoke

Najbolji prijatelj sa skladištenje su defintivno kuhinjske fijoke. Međutim, ne bi trebalo da ih postavljate bilo gde, niti da se skladištite u njih sve i svašta. Prvo, sadržaj fijoka mora biti pristupačan i vidljiv, zvog lega ih je moguće ugraditi samo u donje elemente vaše kuhinje, po mogućnosti ispod kuhinjske radne ploče.

Zatim, za razliku od polica, fijoke ne bi trebalo da sadrže namirnice ili pribor koji su vam često neophodni jer otvorena fijoka može ometati cirkulaciju u prostoru.

S druge strane, važno je iskoristiti njihov pun kapacitet. Za to postoje organizatori za fijoke koji su od velike pomoći kada je reč o maksimalnom iskorišćenju prostora.

Kuhinjski elementi

Kao i kod kuhinjskih fjioka, glavni izazov sa kuhinjskim ormarićima je da na najbolji način budu organizovani. Možete odabrati da uskladištite manje redovno korišćene predmete na najviše police, dok na nižim organizujte ono što najčešće koristite.

Korisno je da namirnice i pribor (makar vizuelno) grupišete kako bi srodni predmeti bili na istom mestu. Ovaj korak će doprineti efikasnoj organizaciji kuhinje.

Kuhinjska radna ploča

Ovo je verovatno najvažniji element cele kuhinje. Pošto će se ovde odvijati cela magija, potrebno je dobro se pobrinuti da bude funkcionalna i maksimalno iskorišćena. vežban sav tvoj kordon bleu talenat, stvar je u tome da se posebno pobrineš za njega.

Postoji i mnogo rešenja za postavljanje dodataka za skladištenje kuhinjskog pribora, flaša, začina, šolja i slično.

Na kraju, važno je kuhinjskoj radnoj ploči pristupiti sa planom gde se moraju nalaziti svi osnovi alati koji su potrebni za pripremu hrane. Police, kuke, viseći kuhinjski pribor… razmislite o tome šta je ono za čim stalno posežete kada kuvate. Ipak, vodite računa da vam dodaci za skladištenje ne umanjuju prostor.

Organizacija kuhinje: Hrana i začini

Da biste bili sigurni da vaši recepti imaju sav ukus koji zaslužuju, ipak je potrebno da pravilno skladištite hranu. Budući da adekvatno skladište ne samo da će vam omogućiti da vam sve bude pri ruci, već i da pazite na svoje zalihe i duže sačuvate njegovu svežinu.

Prvi element je očigledno frižider koji mora biti organizovan po nekoliko osnovnih pravila. Ne preopterećujte ga, rasporedite hranu od najhladnije zone do najmanje hladne zone, a po isteku roka trajanja od pozadi do napred.

Organizacija frižidera: 5 grešaka zbog kojih vam frižider izgleda neuredno

Za suve namirnice, koje bi trebalo zaštititi od svetlosti i vlage, birajte neprozračne tegle i kutije umesto kupovne ambalaže i obavezno obavezno rok trajanja sa nalepnicama.

Konačno, postoji mnogo genijalnih sistema, vidljivih ili ne, za čuvanje začina i začina u blizini radnog prostora, pa čak i uzgajanje sopstvenog svežeg bilja direktno u kuhinji!

Miljana Momirović

in4mal/GettyImagesPlus