Otvorene police u kuhinji

by | October 6, 2017

Otvorene police u kuhinji, umesto zatvorenih visećih elemenata, vrlo su popularne u modernim enterijerima. Međutim, dok ove police svako može postaviti na zid, njihova organizacija i dekorisanje nisu baš jednostavan zadatak.

Najveća prednost otvorenih polica jeste to što je na njima sve vidljivo, pa se čak i gosti mogu lako snaći. Međutim, baš
zbog svoje izloženosti – zatrpane posuđem, čašama i raznim drugim stvarima, učiniće da i cela kuhinja izgleda neuredno. Zato je njihova dobra organizacija neophodna ukoliko želite da ulepšaju kuhinju i učine je preglednijom.

Organizacija
Prvo treba odlučiti da li će otvorene police biti jedini elementi za odlaganje, ili ćete ih kombinovati sa zatvorenim zidnim ormarićima. Ukoliko se odlučite za ovo prvo, verovatno ćete morati postaviti nekoliko redova polica, kako bi sve potrepštine stale na njih. U tom slučaju, na najniže stavite stvari koje koristite više puta na dan – začine, čaše, tanjire, činije… Iznad njih, mesto može naći posuđe koje nije preterano kabasto, kao što su manje šerpe i tiganji u kojima svakodnevno pripremate hranu. Na kraju, najviše police iskoristite za predmete koje ne koristite često, a koji mogu ulepšati vašu kuhinju
(poslužavnici, bokali, velike činije i slično).

Članak se nastavlja posle reklama

Redovno čišćenje
Drugi problem s otvorenim policama jeste to što uredno odlaganje predmeta koje ste na njih promišljeno rasporedili – nije dovoljno. Mnogo su zahtevnije od zatvorenih ormarića. Moraćete ih brisati više puta nedeljno i redovno prati sve predmete na njima, bez obzira na to što većinu toga ne koristite često. U suprotnom, na njima će se nagomilavati prašina i vaša kuhinja će izgledati zapušteno. Mnogo je pametnije da umesto da ceo zid – ili više njih – prekrijete otvorenim policama, ove elemente kombinujete sa zidnim ormarićima. To će kuhinju učiniti dinamičnijom i atraktivnijom, a neće preterano zakomplikovati njeno održavanje.

Foto: Thinkstock
 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

Članak se nastavlja posle reklama

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs