Parket u kuhinji: Kako da ga odaberete i kombinujete?

by | March 20, 2023
Parket u kuhinji

Parket u kuhinji izgleda fantastično. Međutim, da bi on zaista tako izgledao morate da proceniti njegove prednosti i mane i znati kako da ga ukombinujete sa ostatkom kuhinje. 

Parket u kuhinji

Postoje mitovi da parket u kuhinji može da izgleda previše krhko. Međutim, to nije sasvim tačno. Ukoliko obratite pažnju na vrste drveta od kojih je parket napravljen i na njegovu završnu obradu, lako ćete ga ukopiti u vašu kuhinju.

Vrste parketa za kuhinju

Kada je u pitanju vrsta parketa koji treba da odaberete za kuhinju, trebalo bi da odabete vrste drveta koja su najotpornija na vlagu. Zbog toga su najpoželjniji hrast i afrički mahagoni. Ovi tipovi parketa su često namenjeni i za spoljašnje podove jer odolevaju oštećenjima prouzrokovanog vlagom. Takođe, treba da obratite pažnju i na to kako je parket složen. Mesto spajanja mora da bude savršeno kako vlaga ne bi ušla između i napravila problem. Završna obrada parketa je takođe veoma važna. U zavisnosti od toga čime ćete premazati parket zavisi i njegova vodotpornost. U svakom slučaju, za koji god premaz da se oslučite, povremeno treba da osvežite parket kako biste popravili ogrebotine i rupe koje se mogu pojaviti.

Parket u kuhinji: Kombinovanje

Iako je preporučljivo da se koriste samo određeni tipovi drveta za parkete, to ne znači da je izbor nijansi parketa mali. Postoji nekoliko varijacija hrasta u različitim nijansama boja koje svaki hrast ima posebno. Takođe, parket u kuhinji je idealan element za stvaranje veze da dnevnim prostorom. Drveni pod će kuhinju učiniti elegantnom, a može se kombinovati i sa drugim kuhinjskim prirodnim materijalima kao što je mermer. Takođe, parket u kuhinji dobro izgleda i u kombinaciji sa pločicama koje su uz sudoperu ili oko ostrva.

Dakle, ako želite da imate parket u kuhinji, obratite pažnju na ovih nekoliko stvari i budite bez brige. Osim što će vaša kuhinja biti jedinstvena, uživaćete u njenom izgledu i atmosferi.


Snežana Vranić

vicnt/GettyImagesPlus