Pod u kuhinji: Čime ga obložiti?

by | December 7, 2022
pod u kuhinji

Za mnoge porodice, kuhinja je ogromna žarišna tačka u njihovim domovima. To nije samo mesto gde kuvate obroke, već je i mesto okupljanja vaših najmilijih i gostiju da provode vreme i prave uspomene.

Od stilova seoskih kuća do savremenijih materijala, vlasnici enterijer imaju beskrajne mogućnosti za prilagođavanje izgleda svojih kuhinja. Kada pokušavate da odlučite koji je najbolji pod za kuhinju, uzmite u obzir praktične faktore, koliko i sam stil enterijera.

Pod u kuhinji: čime ga obložiti?

Kada planirate projekat podnih obloga u svom domu, prvo morate da odlučite o materijalu i stilu poda koji želite da postavite.

Evo nekoliko stvari o kojima treba razmišljati kada kupujete nove kuhinjske podove:

Da li vaša porodica pravi mnogo nereda? Vaš pod bi trebao biti u stanju da izdrži malo habanja. Određeni podovi su dizajnirani da budu izdržljiviji. Da li imate decu ili kućne ljubimce u kući za koje postoji veća verovatnoća da će izazvati nered?
Koliko udobnosti tražite? Da li provodite puno vremena u kuhinji pripremajući obroke? Stajanje satima u kuhinji može uticati na vaše zglobove i leđa. Neki stilovi podova, poput pločica, mogu biti neprijatni nakon dužeg vremena. Otporni podovi, poput vinila i plute, mogu biti bolji izbor.
Koji je vaš lični stil? Vaš pod treba da odgovara vašoj ličnosti i preferencijama dizajna u vašem domu. Razmislite o temama dizajna kao što su moderan stil, izgled seoske kuće ili nešto fanki-šik. Razmislite o uzorcima, teksturama i bojama koje biste voleli da vidite u svom prostoru.
Koliko je lako održavanje? Neki materijali za podove zahtevaju viši nivo održavanja od drugih. Ako tražite jednostavnu rutinu čišćenja poda, istražite svoje mogućnosti za podove od vinila i pločica. Često ih je lakše održavati od podova od tvrdog drveta.
Koliki je vaš budžet? Neke vrste podova, poput autentičnog tvrdog drveta, skuplje su od drugih, poput linoleuma. Uključite svoj budžet u proces donošenja odluka za vaš novi pod. Takođe, obavezno izmerite kvadraturu površine koju želite da renovirate. Pošto mnogi proizvođači podnih obloga naplaćuju po kvadraturu, ova merenja vam mogu pomoći da procenite svoje troškove.

 

Najbolji pod za kuhinju

Već godinama, vlasnici kuća biraju tvrdo drvo – ili materijale koji liče na tvrdo drvo – kao jednu od svojih najboljih opcija za kuhinjske podove. Međutim, sa novom tehnologijom i jedinstvenim porodičnim zahtevima, postoje nova i inovativna rešenja za kuhinjske podove.

Tvrdo drvo

Podovi od tvrdog drveta ostaju popularan izbor za kuhinjske podove jer domu daju topao, prirodan osećaj. To je posebno dobra opcija za domove sa otvorenim tlocrtom. Podovi od tvrdog drveta mogu se lako uklopiti iz kuhinje u životni prostor kuće.

Pločice

Podovi od pločica su decenijama popularna opcija za podove u kuhinji. Sa mnogo opcija kao što su porcelan, kamen i keramika, pločice vlasnicima kuća pružaju mnogo mogućnosti za prilagođavanje. Podovi od pločica dolaze u različitim oblicima, veličinama i stilovima; čak možete da ga postavite u različite šare za umetnički obrt.

Vinil

Vinilni pod je jeftin tip elastičnog poda, prilično mekan i udoban na nogama. Njegova instalacija zahteva tačna merenja i precizno sečenje. Jednom postavljeni, vinilni podovi se lako čiste, vodootporni i otporni na mrlje. Možete birati između različitih stilova i boja, čak i nekih opcija koje liče na drveni pod.

Pluta

Ovaj materijal ima jedinstven izgled koji može dodati estetici dizajna vašeg doma. Takođe je ekološki prihvatljiv izbor za podove. Pločice i daske od plute napravljene su od kore drveta, što znači da su održivi materijali. Ova topla, meka podna obloga pogodna je ako satima stojite u kuhinji. Može zahtevati viši nivo održavanja, zamenu svake 3-4 godine.

 

Kuhinjski podovi po boji

Podovi u kuhinji dolaze u raznim bojama kako bi upotpunili vaš postojeći dekor i ormare:

Siva: Ova boja poda može ohladiti prostor i stvoriti savremeni izgled. To je dobra opcija za mnoge domove jer lako dopunjuje većinu dekora.
Med: Ova nijansa za drvene podove daje topao i ugodan ton.
Tamni ugalj: Ova tamna boja može dati domu moderan izgled. Koristite ga u kontrastu sa drugim dekorom u vašem domu.
Bela: Svetla i smela, bela može pomoći da otvorite svoj dom. Belo drvo može mu dati atmosferu plaže, dok bela pločica modernizuje vaš prostor.

Kada kupujete nove podove, razmislite o izboru boja koje su u suprotnosti sa vašom kuhinjom. Na primer, tamni podovi ističu bele ormariće i daju dramatičan izgled. Ili, ako to nije vaš stil, idite na jednostavan i moderan monohromatski stil.

 


H. Dunđerov

lek 3d photo