Pult – koristan element u kuhinji

by | December 31, 2022
Pult - koristan element u kuhinji

Njihova uloga nije samo deljenje zona, poput kuhinjske i trpezarijske, već i funkcionalna i dekorativna. Iako se takav element naziva „šank“, on je zapravo pult, koji može da funkcioniše kao produženi kuhinjski element, sto za obedovanje, komoda za postavljanje dekorativnih predmeta, itd.

 

 

Pult – element koji će vam promeniti izgled prostorije

U prostorima koji su organizovani kao „open space“, pultovi su gotovo nezaobilazan element uređenja. Svojim dopadljvim oblicima i raznovrsnim mogućnostima funkcionisanja, nametnuli su se kao element koji je konstantno u trendu. Dizajneri enterijera mu menjaju oblik i namenu, ali ga redovno zadržavaju u prostoru kao atrakciju koja se ističe materijalima, bojama, dimenzijama i svetlosnim efektima.

Jednostavna izrada

Čak i pult koji možete sami napraviti od drveta ili nekog pločastog materijala, može da izgleda više nego pristojno, i da pritom savršeno ispunjava svoj zadatak. Konkretno u ovom slučaju ima dovoljno prostora da dve osobe obeduju, a i zona kuhinje i dnevnog boravka su jasno definisane, i to ne samo pultom, već i zelenom bojom na zidu.

Pult – dodatno mesto za odlaganje

Nekad se pregradni pult koristio gotovo isključivo za posluženje jela i pića, pa je tako i dobio popularan naziv „šank“. Ovaj element i danas ima tu namenu, ali sve češće je dopunjen barskim stolicama, koje čitav prostor čine ležernijim. Osim svoje osnovne funkcije, šank može da služi i kao dodatni prostor za odlaganje stvari.

Pult – upečatljiv element

Da se dizajneri enterijera sve više posvećuju kreiranju jedinstvenog izgleda šanka, dokaz je i ovaj stan u kome je ovaj funkcionalni element izrađen od medijapana u zelenoj boji, a dodatno je akcentovan drvenim letvicama na zidu i plafonu u istoj boji i širini.

Različiti oblici

U zavisnosti od raspoloživog prostora, šank možete organizirati linearno, zaobljeno ili poligonalno. Fasadu šanka prilagodite bojama i materijalima ostalih elemenata u prostoru. S obzirom na to da je fasada u ovakvim rešenjima najčešće zaklonjena barskim stolicama, možete je izvesti vrlo jednostavno u smislu boja i materijala. Osim toga, možete se poigrati svetlosnim emektima ispod ili iznad šanka, koji će ovaj kutak učniti posebno atraktivnim u večernjim satima.

Ovaj element će vrlo promeniti izgled ali i obezbediti lakše funkcionisanje u vašem domu.

Borjana Božić

Vanit Janthra/gettyimages

Tags: