Radna ploča u kuhinji: 4 trika u organizaciji za više prostora

Ako je radna ploča u kuhinji dobro organizovana, onda će vam ona sigurno obezbediti više prostora. Pogledajte trikove za dobru organizaciju kuhinje.

by | February 8, 2023
radna ploča u kuhinji

Ukoliko imate problem sa nedostatkom prostora u kuhunji, na dobrom ste mestu. Ako je radna ploča u kuhinji dobro organizovana, onda će vam ona sigurno obezbediti više prostora. 

U nastavku teksta pogledajte četiri trika za dobro organizovanu radnu ploču u kuhinji. Iskoristite svaki centrimetar prostora koji imate i oslobodite radnu ploču od nepotrebnih stvari. Učinite da vaš radni prostor u kuhinji bude dobro iskorišćen i funkcionalan, a zatim i da izgleda lepo. Otkrijte sjajne ideje za organizaciju radne ploče koje će biti u skladu sa vašim ukusom i navikama koje imate kada je korišćenje kuhinje u pitanju.

radna ploča u kuhinji

Allusioni/GettyImagesPlus

Radna ploča u kuhinji: Trikovi u organizaciji koji donose više prostora

Svi žele da njihova kuhinja bude čista i uredna nakon pripreme obroka. Radna ploča u kuhinji često može praviti problem prilikom ostvarenja te želje. Na njoj nam se nalaze knjige recepata, sitnice koje su nam potrebne u samom procesu kuvanja, začini i posude. Ukoliko je dobro organizovana, radna ploča u kuhinji zahtevaće manje vremena za čišćenje i dezinfekciju. Kuhinjski prostor može biti i veoma mali, ali ako ispoštujete neke zakone organizacije, dobićete više prostora na radnoj ploči. Inspirišite se sledećim rešenjima kako biste sprečili da radna ploča postane skladište nepotrebnih stvari. Trikovi koje ćemo predstaviti pomoći će vam da lakše koristite kuhinju i da sebi obezbedite više prostora za pripremu hrane.

Potražite pomoć od IKEA proizvoda za organizaciju kuhinje

IKEA proizvodi za organizaciju kuhinje su odlični čuvari prostora. Vertikalna skladišta za kuhinjske elemente iz ove prodavnice uštedeće vaš prostor na radnoj ploči na najbolji mogući način. IKEA nudi veliki broj kuhinjskih organizatora po pristupačnim cenama. Neki od njih dizajnirani su da budu okačeni na zid te na dobar način popunjavaju neiskorišćeni deo kuhinje.

Ovakva jedinica za kačenje omogućiće da neki od često korišćenih predmeta vise iznad prostora radne ploče. Osim toga, olakšava upotrebu svih tih predmeta jer su u tom slučaju vidljivi te ne morate da trošite vreme na potragu. Sav pribor koji vam je potreban uz ovaj organizator biće vam na dohvat ruke.

Ukoliko želite da prostor u vašoj kuhinji bude maksimalno iskorišćen, uzmite u obzir sve specifičnosti prostorije. Uzmite tačne mere svih kuhinjskih elemenata i površina kako biste mogli da zamislite različita rešenja. Upotrebite maštu i smislite genijalna funkcionalna rešenja.

Postavite dasku za sečenje preko sudopere

Ukoliko smatrate da je vaša radna ploča u kuhinji mala, postoji način da napravite više prostora. Postavite dasku za sečenje preko sudopere. Ovo je dodatni prostor koji će vam biti koristan prilikom spremanja hrane. Postoji mnogo pristupačnih rešenja da iskoristite prostor iznad sudopere kada ona nije u upotrebi. Za ovu ideju možete birati bilo koju vrstu drveta čija će veličina zavisiti isključivo od veličine vaše sudopere. Pokušajte da izbegnete nosaše jer su previše glomazni za skladištenje, umesto toga birajte daske koje lako možete čuvati u kuhinjskim ormarićima.

Radna ploča u kuhinji može se organizovati pametnim skladištenjem posuda za kuvanje

U zavisnosti od rasporeda elemenata i dizajna vaše kuhinje, postoji mnogo načina da skladištite šerpe, tiganje, escajg i druge predmete. Rezultat dobre organizacije jeste efikasnost.

Ukoliko imate tu mogućnost, jedno od najpraktičnijih rešenja je polica pored šporeta u kojoj ćete držati šerpe, lonce i tiganje. Na odvojenoj polici možete držati predmete koje koristite u rerni. Kako biste uštedeli prostor, možete ugraditi uski kuhinjski ormarić u kom ćete moći da skladištite plehove sa strane.

Iskoristite neiskorišćen prostor

Pametna rešenja za odlaganje pomoći će vam da održite svoj radni pult u kuhinji bez nereda. Fioke i ormariće ugradite gde god za to imate prostora. U zavisnosti od toga kako se vaši prozori otvaraju, preko njih možete napraviti vertikalni prostor za kačenje predmeta. Šipka za zavese može poslužiti za to.

Ukoliko imate mogućnost, napravite fioke koje počinju od samog poda, kako biste sprečili da prostor ostane neiskorišćen.

Nadamo se da će vam ova četiri saveta pomoći u organizaciji vaše rane ploče. Budite kreativni i osmislite još novih rešenja kojima ćete uspeti da iskoristite sav neiskorišćen prostor.


Jovana Jevtić

Ekaterina Rabchanyuk/GettyImagesPlus