Da li ostava treba da bude iste boje kao i kuhinja?

by | July 31, 2023
Da li ostava treba da bude iste boje kao i kuhinja?

Ostava je deo kuhinje, ali i važan prostor. Otkrijte kako da je stilski uskladite s ostalim eneterijerom. Neka vam naši predlozi posluže kao kreativne ideje. 

Ostava kao sastavni deo kuhinje

Ne može se poreći da je ostava najpoželjniji element moderne kuhinje. Ali da li vaša ostava treba da bude iste boje kao i kuhinja? Ili je kontrastna boja, ona koja možda ističe njeno prisustvo bolja opcija?

Bez obzira na to da li  se ostava nalazi u zasebnoj prostoriji ili jednostavno u većem namenskom ormaru u kuhinjskim jedinicama, ovaj neprocenjivi prostor za skladištenje hrane i malih kuhinjskih aparata zaslužuje maloviše pažnje.

Da li ostava treba da bude iste boje kao kuhinja?

Jedan od načina da ostava izgleda skuplje je da investirate u njenu dekoraciju kap što to činite i s drugim prostorima. Ali, da li vaša ostava treba da bude iste boje kao i kuhinja? Sve zavisi od izgleda koji želite da kreirate, stila  doma, kao i postojećih šema boja i pristupa boji u celini.

Takođe zavisi od vrste ostave koju imate: da li imate orman za odlaganje u kuhinjskim elementima ili imate zasebnu prostoriju.

Ostava i kuhinja u istoj boji

Ovaj pristup ima smisla kada je ostava deo kuhinje i kada je izložena pogledu. Na taj način neće prekinuti vizuelni tok, a osim toga može učiniti da kuhinja izgleda veće.

Kao i sve druge prostorije u kući, kuhinja i ostava takođe treba da odražavaju vaš život i stil dizajna. Želećete da stvorite atmosferu koja poboljšava vaš životni stil bojama.

Možete koristiti jednu boju za prostor da bi izgledao veći. Osim toga, u ostavu se odlično uklapaju šareni tanjiri, vaze ili umetnička dela na zidu.

 

Jednobojni pristup ne znači da se ostava malo ne razlikuje od kuhinje. Na ovoj slici donje police u ostavi su iste boje kao i kuhijna, ali su garnje police u svetloj nijasi, dok je zid veoma interesantno dekorisan i čini odličan kontrast.

Ako želite da izaberete istaknutu smelu boju za, onu koju nikada ne biste izabrali za svoju kuhinju, bićete dobra za ostavu. Ostava se može posmatrati  kao  sekundarna karakteristika kuhinje, a to znači da može da bude u smelim bojama ili tapetama s izražajnim dizajnom.

Naravno, važno je povezati ta dva prostora, a to možete podnom oblogom. To omogućava da obe prostorije deluju kohezivno, ali dasva ima svoj lični pečat.

Kako da izaberete idelanu boju za ostavu?

Bez obzira da li je vaša ostava ormar u kuhinji ili posebna prostorija, možete da je istaknete drugim šemama boja.

Iako volimo da naglasimo doslednost sa dizajnom, zasebna ostava može biti odličan prostor za uvođenje druge boje ili završne obrade. Na primer, ubacite drvene elemente koje su na nekin način stilski povezani s kuhinjom. Naravno, što se tiče ormarića, treba da su stilski usklađeni kao i oni u kuhinji.

 

Starost kuće, stil sobe i raspored ostave takođe mogu uticati na vaše izbore boja i završnih obrada. Ako ostava ima jedinstvene karakteristike ili ako imate ostavu s vratima, koristite kontrastnu boju da istaknete ove oblasti.

Dizajneri ističu da je stil kuće najvažniji faktor u odabiru opcija boja. Sve zavisi od rasporeda, a takođe i od estetike arhitekture. Na primer, u modernoj kući mogu da se koriste iste boje kuhinje i ostave, dok u onim starijim kućama može da se sačuva autentičnost ostave. U tom slučaju razne dekoracije mogu da je povežu s kuhijnom. To uključuje više slojeva igrajući se s rauličitim vrsta kamena, ormarići visokog sjaja ili dekoriani s mesinganim ručkama.

 

 

 

 

 

 

 

 


Dijana Škorić

PC Photography / gettyimages.com