Savršeno postavljen sto

by | 30 aprila, 2018
Tanjiri

Lepi tanjiri ukras su svakog stola, a u poslednje vreme oni više nisu isključivo okrugli, već ih viđamo i u nekim drugim, neobičnim oblicima.

Ukoliko želite da obradujete članove svoje porodice ili očekujete važne goste, servirajte hranu na lepim tanjirima, a sto postavite po pravilima bontona.

Pri postavljanju stola uobičajeno se desno od tanjira (duboki tanjir za supu stavlja se na plitki) stavlja kašika, te nož (okrenut oštricom prema tanjiru), dok se viljuška stavlja s leve strane, a eventualni pribor za desert stavlja se s gornje strane (drška kašičice prema desnoj strani a drška viljuščice prema levoj – ako se stavljaju i kašičica i viljuščica).

Tanjiri slika 1

Porodični sto po pravilu se pokriva stolnjakom, po mogućnosti, belim. U novije vreme koriste se ”setovi” (mali prostirači kvadratne forme) jer su praktičniji. Ako se stavlja i cveće, treba voditi računa o skladu boja cveća i stolnjaka. Uz beli stolnjak pristaju sve boje cveća.

Tanjiri slika 2

U jesen se, na sredinu svečanog stola, može staviti činija s probranim i dobro opranim voćem, ukrašenim lišćem. Ovo voće služi za ukras, ali može i da se jede.

Tanjiri slika 3

Duboki tanjiri za supu mogu da se stave na pomoćni stočić pored stola. Oni u svečanim prilikama treba da budu ugrejani.

Tanjiri slika 4

Ako je potrebno više pribora od osnovnog, on se dodaje dalje redom, kako slede jela. Ukoliko će se pre pečenja servirati riba ili kakvo predjelo, pribor za ribu ili predjelo stavlja se pre pribora za pečenje (s tim da se riba može jesti i samo viljuškom i komadićem hleba).

Tanjiri slika 5

Tanjirić za kompot, zajedno sa kašikom, stavlja se desno od tanjira, a levo tanjirić za salatu. Isečene kriške hleba slažu se u korpicu koja se stavlja na trpezu.

Tanjiri slika 6

Na sto se stavljaju i sirće, ulje, slanik, a sve češće i čačkalice. Pribora za jelo mora da bude toliko koliko je potrebno da gost nikada ne mora priborom da uzima jelo iz zajedničkog posuđa.

Tanjiri slika 7

U krugu porodice obično se ne nudi jelo oko stola, nego se postavlja na sredinu ili na stočić pored (vrlo je praktično ako je takav stočić pokretan), pa svako sam, počevši od domaćice, uzima hranu i stavlja je na svoj tanjir.

Tanjiri slika 8

Veliki pribor za vađenje jela (velika kašika za supu, kašika za varivo, pribor za vađenje mesa, salate i ostalog) stavlja se na sto desno od domaćice ili na stočić pored nje.

Tanjiri slika 9

Ubrusi se uobičajeno stavljaju desno od tanjira, a ako su postavljeni duboki tanjiri, stavljaju se u njih. Čaše se postavljaju desno i iznad tanjira. Platneni ubrus stavlja se preko kolena, otvoren na tri četvrtine (nipošto se ne stavlja oko vrata). Nepristojno je ubrusom brisati sto, ruke, lice.

Foto: Mladen Sekulić
Fotografisano u prodavnici SUN, MOON & STARS

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs


Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.