Uređenje male trpezarije: 10 genijalnih ideja

by | 31 januara, 2023
mala trpezarija
Klupe, uski stolovi, tapete – sve su to detalji uz čiju pomoć ćemo imati uspešno uređenu malu trpezariju.
Veoma bitna prostorija u kući, prostorija u kojoj jedemo, razgovaramo, slavimo rođendane, može biti savršeno uređena i dekorisana čak i onda kada je male površine.
Uređenje stana iscrpi kreativnost, pa je teško biti inspirisan i kada dođe do uređenja trpezarije. Uz to, ako imate mali prostor iz koga bi trebalo izvući maksimum – izazov je zaista ogroman.
Ono što je dobro, nema malog prostora koji će odoleti sledećim idejama. Postoji mnogo trikova u odabiru nameštaja ili u rasporedu nameštaja koji će vam pomoći da prostor bude maksimalno iskorišćen. Pogledajte naše ideje za uređenje male trpezarije.

Ideje za uređenje male trpezarije

mala trpezarija

Lilas Gh/GettyImagesPlus

 

1. Ne potcenjujte moć malih prostora

Mnogo puta ljudi se iznenade prostornim kapacitetom koji svaka soba u njihovom domu ima. Svaki kvadrat se računa i ne smemo izgubiti nijedan ugao. Zbog toga, čak i ako su u pitanju male prostorije, trebalo bi napraviti jednostavnu, ali praktičnu prostoriju u kojoj ćete provoditi vreme u dobrom društvu.

2. Uključite trpezariju u dnevnu sobu

Ukoliko nemate prostora za odvojenu trpezariju, ovo može biti vrlo dobro rešenje. Žrtvovanje jednog dela dnevne sobe kako biste dobili prostor za trpezariju jedno je od nauniverzalnijih rešenja.

U ovom slučaju, trpezariju možete postaviti odmah iza kauča u dnevnoj sobi. Ovakav prostor biće praktično iskorišćen, a osim toga, možete dodati i malo biljaka, i prostor će odisati svežinom.

uređenje male trpezarije

Peter_visual/GettyImagesPlus

3. Pronađite stil koji vas inspiriše

Drveni stolovi, tapacirane stolice, ormari, lampe, tepih, polica, svaki detalj je važan. Kako bi svaki element od vaše prostorije napravio modernu trpezariju, morate ga birati pažljivo. Pogledajte ideje koje će vas inspirisati.

4. Iskoristite prostor ispod stepenica

Ukoliko imate stepenice, a ispod njih neiskorišćen prostor, preporučujemo vam da to  mesto iskoristite za uređenje male trpezarije. Sa strane do zida možete smestiti ugradnu tapaciranu klupu, dok bi sa otvorenije strane bilo dobro ostaviti stolice. Ovakav odabir prostora za malu trpezariju neće odavati utisak malog prostora, već dobro osmišljenog enterijera.

5. Trpezarija uključena u kuhinju je jedno od rešenja za mali prostor i uređenje male trpezarije

Ukoliko imate veliki otvoren prostor u kuhinji, nemojte propustiti da kuhinju i trpezariju spojite u jedno. Ovo se lako može izvesti pre svega pretvaranjem vašeg kuhinjskog ostrva u veliki trpezarijski sto.

Ukoliko nemate ostrvo, trpezarijski sto možete staviti u centralni deo vaše kuhinje. Osim što možete napraviti estetski veoma lepu prostoriju, ovo je i praktično. Kada imate goste više nećete biti odvojeni od njih dok spremate večeru.

uređenje male trpezarije

Yevhenii Podshyvalov/GettyImagesPlus

6. Unesi dinamiku i dubinu u prostor

Iako vam se čini da biste lakše uredili prostoriju kada bi ona bila veća, verujte da to nije uvek slučaj. Ključ lepog i udobnog prostora nije uvek veliki prostor. Najveći izazov jeste odabrati dobar raspored nameštaja i drugih dekorativnih elemenata.

Osim toga, izgledu prostora doprinosi i svetlost, te bi se moglo reći  da ste pravi srećnik ukoliko imate velike prozore i generalno dobre izvore svetlosti. Upotrebljujte dekorativne predmete poput ogledala i slika koji mogu pomoći da svom prostoru date dinamiku i dubinu.

7. Birajte glomazne elemente

Igrajte se sa obimom predmeta i prostorije. Ukoliko nemate mesta da u svoju trpezariju unesete veliki sto i velike stolice, odlučite se da uz ono što imate birate glomazne detalje. Velika lampa ili ogroman luster privući će svačiju pažnju, a uz to će kvalitetno obogatiti prostor.

8. Uređenje male trpezarije: drugačija podna obloga

Ukoliko nemate posebnu prostoriju u kojoj će biti smeštena trpezarija, iskoristite podnu oblogu kako biste je razdvojili od kuhinje ili dnevne sobe. Ovo je nepogrešiv trik za uređivanje male trpezarije. Iskoristite podne pločice ili pod drugačije teksture kako biste napravili vizuelno razdvajanje trpezarije od ostatka prostorije. Ukoliko nemate priliku da menjate čitav pod, tepih je jedno od rešenja koje zahteva manja ulaganja.

 9. Birajte udobne i nesvakidašnje stolice

Ukoliko je vaša trpezarija male površine i nemate priliku da u njoj budu smešteni veliki sto i mnogo stolica, birajte stolice koje će i dalje ostavljati utisak luksuza. One mogu biti drvene, kožne, od pliša, sa metalnim nogarama. Neka izbor zavisi od vaše preferencije, ali ne zaboravite da pravi izbor stolica doprinosi da vaša trpezarija izgleda prostranije nego što jeste.

10. Klupe u trpezariji

Nepogrešiv trik kada je u pitanju uređenje male trpezarije svakako su klupe kojima ćete maksimalno iskoristiti prostor. Korišćenjem klupa u obliku slova L svaki metar kvadratni vaše prostorije biće iskorišćen. One su veoma udobne i korisne. Između ostalog, sa njima dobićete mnogo više mesta za goste nego što je to moguće sa stolicama.

Nadamo se da će vam naši saveti za uređenje male trpezarije značiti. Želimo da pomoću njih uspete da uredite svoju trpezariju tako da osim što će biti udobna i lepa, bude i praktična.

 

 


Jovana Jevtić

Lilas Gh/GettyImagesPlus