Uska kuhinja: 6 pametnih saveta za veći i funkcionalniji prostor

by | 3 juna, 2023
Uska kuhinja

Zaboravite na sve trikove za uređenje kuhinje jer uska kuhinja, da bi izgledala šire i prostranije, treba da bude posebno uređena. Pogledajte kako.

Uska kuhinja: 6 pametnih saveta za veći i funkcionalniji prostor

Bez zidnih ormarića

Kuhinje bez zidnih kuhinjskih ormarića odmah će delovati šire jer je sva vizuelna težina ispod linije vaših očiju. Ponekad je manje zaista više.

Da biste sačuvali prirodnu svetlost i prozračnu atmosferu, umesto visećih kihinjskih elemenata odlučite se za podne. Takođe možete postaviti i otvorene police kao alternativu jer neće opteretiti prostor.

Što više vidljivog poda

U bilo kojoj maloj prostoriji, mogućnost da se vidi što je više moguće poda će povećati utisak prostora.

Dakle, umesto kuhinjskog ostrva možda bi bilo bolje rešenje da postavi šarmantni trpezarijski sto jer propušta svetlost i omogućava više prostora na vidiku. U suprotnom, kuhinja bi verovatno delovala skučeno.

Uska kuhinja: Podne pločice

Vizuelni trikovi, koji se pametno koriste u okviru rasporeda, takođe mogu učiniti da vaša uska kuhinja izgleda šire i vizuelno prostranije.

Generalno, što je veća podna pločica u kuhinji i što su fugne finije, to će kuhinja izgledati besprekornije i prostranije. Takođe šestougaone pločice sa uzrokom trougla poboljšavaju perspektivu i proširuju prostoriju.

Ista boja kuhinje i zida

Da biste vizuelno zavarali prostor, koristite boju za zidove u boji kuhinjskih elemenata kako bi se stopili za zidom. Ovo posebno dobro funkcioniše sa tamnim bojama jer „briše“ ivice i stvara iluziju veće kuhinje.

Uska kuhinja u obliku slova U

Primamljivo je postaviti usku kuhinju u obliku slova U jer pruža više prostora za skladištenje. Međutim, ovo smanjuje podnu površinu i čini da kuhinja izgleda još manje.

Instagram foto konkurs – “Najlepši kutak u domu”

Unošenje negativnog prostora u vaš dizajn enterijera je trik koji stručnjaci koriste sve vreme kako bi male kuće izgledale veće, a da vi to jednostavno ne primetite.

To znači da na mestu gde bi se U spojilo, umesto kuhinjskog elementa sa radnom pločom ipak postavite otvorenu policu (ili više njih). Tu možete odložiti vaše začine, šolje, kuhinjsko posuđe i slično.

Kuhinjski prozori

Ako se pitate šta da postavite na male kuhinjske prozore, odgovor je manje je više. Zavese na kuhinjskim prozorima bi trebalo da budu poptuno minimalističke i prozirne ili da ih nemate uopšte kako bi prostorija izgledala šire.

 


Miljana Momirović

ProCreators/GettyImagesPlus