Ušteda električne energije: Ovo su kuhinjski aparati koji troše najviše struje

by | September 26, 2023
Ušteda električne energije: Ovo su kuhinjski aparati koji troše najviše struje

Mnogi od nas se, možda, nisu previše obazirali na energetsku potrošnju svojih kućnih aparata nakon što smo ih kupili, ali na duže staze, teško je znati koliko tačno energije troše.

Ušteda električne energije u kuhinji

Sada, usled sve prisutnije energetske krize, postaje važno razumeti stvarnu potrošnju vaših kuhinjskih aparata kako biste smanjili buduće račune za struju. Otkrijte koje aparate treba bolje kontrolisati i kako da uštedite novac u svakodnevnom životu.

Potrošnja električne pećnice

Nije iznenađujuće da aparat koji najviše troši u vašoj kuhinji jeste pećnica, sa prosečnom godišnjom potrošnjom od 1000 kWh.

Savet: Ako je moguće, izaberite električnu ventilatorsku pećnicu ili kombinovanu mikrotalasnu pećnicu, jer će brže pripremiti jelo i smanjiti potrošnju struje.

Potrošnja električne energije šporeta

Ako koristite električni šporet, znajte da prosečno troši između 500 i 1000 kWh godišnje.

Savet: Iskoristite dovoljno dugo vreme za hlađenje i isključite šporet malo pre kraja pripreme jela.

Ušteda električne energije: Frižider

Prosečno, vaš frižider će potrošiti između 200 i 500 kWh godišnje, ali neki posebno efikasni modeli smanjuju potrošnju ispod 200 kWh.

Savet: Postavite frižider daleko od direktnog sunčevog svetla i radijatora, i jednom godišnje očistite zadnju rešetku da biste sprečili pregrevanje.

Mašina za pranje sudova: Potrošnja energije

Iako troši manje vode od ručnog pranja, vaša mašina za pranje sudova ipak troši 250 kWh godišnje.

Savet: Ako je moguće, izaberite model sa ekonomičnim opcijama kao što je “polovno punjenje” ili odložen start kako biste iskoristili jeftine tarife čak i kada niste kod kuće.

Mikrotalasna pećnica

Treba napomenuti da mikrotalasna pećnica troši oko 100 kWh godišnje. Savet: Ako je moguće, izbegavajte korišćenje mikrotalasne pećnice za odmrzavanje hrane i redovno je isključujte kad je ne koristite.

Potrošnja električne energije malih kućnih aparata (aparata za kafu, dizajnerskog čajnika, tostera, i nape) iznosi između 20 i 130 kWh godišnje, u zavisnosti od aparata i vaših svakodnevnih navika. Toster i napa, koje se koriste ređe, troše manje od aparata za kafu ili kuvala za vodu.

Savet: Ne zaboravite da isključite uređaje koje ne koristite svakodnevno ili pre odlaska na odmor, jer i kad su isključeni, i dalje troše energiju!

Mala uska kuhinja: Iskoristite prostor na najbolji mogući način


Borjana Božić

Serghei Starus/gettyimages