Vizuelna buka u kuhinji: Kako je se osloboditi?

by | 14 decembra, 2022
vizuelna buka u kuhinji

Kako se osloboditi vizuelne buke u kuhinji, učiniti je funkcionalnom i ergonomskom?

Vizuelna buka: šta je to?

Detalji koji iritiraju oko na opštoj pozadini su „vizuelna buka“. Kuhinja je njegov glavni generator. Ovde, gde god da pogledate, naći ćete nešto što se izdvaja od opšte slike.

Da biste izbegli vizuelnu buku u kuhinji potrebno je da:

Pronađite stalno mesto za svaki predmet u kuhinji.
Oslobodite se fabričkog pakovanja što je više moguće. Pretočite žitarice, ulja, deterdžente.
Promišljeno pristupite izboru dodatne opreme. Trebalo bi da budu u skladu sa kuhinjom, a ne da se izdvajaju iz nje.
Koristite organizatore. Ovo će vam omogućiti da organizujete skladištenje, kao i da ga učinite zgodnim.

 

Gde se akumulira vizuelna buka u kuhinji?

 

Radna površina

Prva stvar koja vam upada u oči kada uđete u kuhinju je radna površina. Ako mislite da crvena daska za sečenje mesa, žuta za hleb, kao i tegle sa začinima, raznobojni noževi, sitni kuhinjski aparati uvek treba da vam budu pri ruci, onda ste u pravu. Neka budu u blizini, ali skriveni od pogleda u ormaru ili fioci.

Sudopera

Ona je skladište svega i svačega: od raznobojnih sunđera i krpa do sredstava za čišćenje i deterdženata . Dva jednostavna saveta. Prvo, tečnosti koje su neophodne za pranje posuđa mogu se dekantirati, odnosno sipati u dozatore neutralnih nijansi. Drugo, stavite preostala sredstva u kontejnere, stavite ih ispod sudopera. Pokušajte da izaberete sunđere i krpe u mirnoj šemi boja, držite samo one neophodne na vidnom mestu.

 

Otvorene police

Police, koje prvobitno nisu bile predviđene dizajnom kuhinje, često postaju mesto akumulacije svih vrsta beskorisnosti. Da biste stvorili estetski prostor za skladištenje,napravite  izbor predmeta koje treba postaviti na vidno mesto.

 

Kuhinjski elementi

Ovo je prava Narnija. Ponekad preuzmu više nego što mogu. A u njima gotovo uvek vlada haos: kese , paketi sa žitaricama, hiljadu i jedna flaša ulja, začini. Teško je poverovati, ali čak i ovde možete organizovati red, vratiti lepotu. Paketi – pravilno saviti i staviti u poseban kontejner. Žitarice – pretočiti u providne tegle, na svaku staviti nalepnicu da budete 100% sigurni šta se gde sipa. Ulje – sipajte u posebnu flašu, a začine stavite na rotirajući pleh. Sve ovo nije samo lepo, već i ergonomski..

Prozorska daska

Izgleda da iza tila niko neće gledati, ali hoće li ovo tajno mesto za čuvanje sitnica ostati tajna? Trebalo bi da izbacite sve nepotrebno odavde i smislite stalna mesta za skladištenje svega što vam treba.

 
H.Dunđerov

brizmaker/gettyimagesplus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.