Vrelina Meksika u srcu vašeg doma

by | November 20, 2013
Vrelina Meksika u srcu vašeg doma

Topli, primamljivi, pikantni tonovi ove centralnoameričke države preobraziće ne samo kuhinju, već i ukupan enterijer vašeg stana ili kuće, stvorivši specifičan ambijent koji pršti od boja.

Vrela kuhinja u tipičnom meksičkom stilu uneće u vaš dom trajnu vedrinu, bez obzira na godišnja doba i klimatske uslove.

Ako želite da srce vašeg doma zakuca u ritmu vrelog Meksika, primenite neke od sledećih trikova.

Kuhinjske pločice sa meksičkim folklornim motivima

Pločice sa folklornim motivima jedan su od najlakših načina da uvedete temu Meksika u kuhinjski prostor.

Kuhinjske pločice sa meksičkim folklornim motivima

Bilo da celu kuhinju obložite njima ili samo zidove odnosno deo iznad sudopere i radnih površina, takve pločice će bez sumnje u prostoru stvoriti atmosferu vreline i razigranosti ove živopisne zemlje.

Boje kao sa slikarskog platna Fride Kalo

Budite smeli prilikom izbora boja za svoju kuhinju, a inspiraciju možete potražiti u delima čuvene meksičke umetnice Fride Kalo.

Pločice sa folklornim motivima

Ne obazirite se previše na uobičajeno slaganje boja i nijansi, jer će upravo neobični kontrasti doprineti efektu ustreptalosti koji želite da postignete.

Kombinujte grimizno crvenu nijansu sa avakodo zelenom ili intenzivnu roze sa tirkiznom.

Boje kao sa slikarskog platna Fride Kalo

Detalji

Detalji na fiokama i ormarićima takođe mogu biti u smelim kombinacijama boja inspirisanih, recimo, drevnom actečkom kulturom ili tradicionalnim meksičkim folklorom.

Geometrijski motivi, kao i oni nadahnuti prirodom, poput lišća, odličan su izbor za kuhinjski dekor.

Detalji na fiokama

Pločicama sa dezenom karakterističnim za vreli Meksiko možete ukrasiti npr. deo zida oko aspiratora, a efektan detalj takođe mogu biti držači za tiganje od kovanog gvožđa sa istim motivima.

Police i ormarići

Police i kuhinjski ormarići treba da budu izrađeni od drveta koje deluje pomalo trošno. Takav efekat možete postići nanošenjem jarke boje preko osnovnog sloja bele.

Boju nanosite neujednačeno pomoću stare krpe sve dok ne prekrijete celu površinu, a zatim uzmite čist, vlažan sunđer i razmažite svežu farbu.

Police i ormarići

Poželjno je da se bela baza nazire ispod razmazane jarke nijanse odabrane boje. Kad sve bude gotovo, uživajte u svom delu.

Plafon

Mnogi meksički domovi imaju plafone sa drvenim gredama, pa ako je tako i kod vas, onda ne treba ništa da menjate. Međutim, ukoliko je vaš plafon jednostavno bele boje, što nije baš „meksički“, razmislite da ga obložite pločicama. Pri tome, izaberite male pločice u, recimo, nijansi terakote, koje će uneti toplinu u kuhinju

Plafon sa drvenim gredama

.Pod

Poput zdinih, i podne pločice treba da budu sa motivima tipičnim za Meksiko, s tim što se u ovom slučaju možete opredeliti za veće pločice smelijeg dizajna.

Veće pločice smelijeg dizajna

Tradicionalni meksički podovi odlikuju se pločicama u kombinaciji narandžaste i crne boje.

Trpezarijski deo

Za meksički stil karakteristične su kuhinje sa integrisanim delom za ručavanje, pa ako je i vaša takva, trpezarijski deo opremite rustičnim stolom i stolicama na koje ćete postaviti šarene jastuke.

Trpezarijski deo

Na kraju, odaberite posuđe živih boja, ručne izrade, i pozovite prijatelje da zajedno uživate u vrelini vaše nove kuhinje i, bilo bi poželjno, kulinarskim specijalitetima zemlje u čijem stilu ste uredili srce svog doma.

Izvor: homedit.com