Vrste radnih površina

by | 2 oktobra, 2017

Bez radnih površina, odnosno radnih ploča, kuhinja ne bi bila kuhinja. One su nezaobilazne, nezamenljive i trpe sve. Na njih odlažemo namirnice, pribor i posuđe, na njima držimo male kućane aparate i ostavljamo gotovu hranu.

Lamerirane
Sačinjene su od iverice presvučene tvrdom i glatkom oblogom izrađenom pod visokim pritiskom, koja se dobija od polimera. Lako se održavaju i vrlo su pristupačne. Nude se u brojnim bojama i uzorcima i vrlo su dekorativne. Vrlo su čvrste i izdržljive, tj. vrlo otporne na uobičajeno habanje. Iako dobro podnose manju toplotu, lamerirane radne ploče nisu otporne na visoke temperature, te na struganje i rezanje. No, u slučaju nepažnje, vrlo lako i jednostavno se mogu zameniti novim. Najbolje ih je čistiti deterdžentom za pranje posuđa.

Od masivnog drveta
Obično su izrađene od hrasta, javora, mahagonija, tikovine, trešnje i oraha. Odišu lepotom i toplinom, pa su uprkos relativno visokoj ceni i nekim negativnostima, vrlo omiljene. Nisu otporne na jako visoke temperature, rezanje i struganje, te na vlagu i različite mrlje, pa se teže održavaju. Stoga što se lako zaprljaju i oštećuju, vrlo brzo postaju nehigijenske, pa se češće moraju menjati. Radi zaštite od vlage i mrlja radne ploče od masivnog drveta, a posebno one pokraj sudopera treba nekoliko puta godišnje premazati mineralnim uljima ili prirodnim voskom. Ploče od drveta se svakodnevno nakon upotrebe moraju očistiti vlažnom, nikako mokrom krpom i blagim sredstvom za čišćenje i dobro osušiti.

Od keramičkih pločica
Iako su se sve donedavno viđale samo u američkim i mediteranskim kuhinjama, one su sve popularnije i na našem podneblju. Naravno, ne bez razloga jer ne samo da su vrlo dekorativne i nude se u bezbroj boja, uzoraka i tekstura, već su i vrlo otporne, trajne i lako se održavaju vodom i sapunicom. Npr. otporne su na visoke temperature (na njih možemo staviti i vruć lonac!), mrlje i oštećenja struganjem i rezanjem. No, njihove prednosti dolaze do izražaja samo ako su stručno postavljene – one ovavezno moraju da budu dobro pričvršćene za podlogu, ali i međusobno, kako se u prostoru između njih (u fugama) ili ispod njih ne bi zadržavala vlaga i nečistoća. S vremena na vreme ih treba fugirati posebnim silikonom.

Od prirodnog kamena
Radne ploče od prirodnog kamena, od kojih je najprimjereniji granit, vrlo su luksuzne i naravno vrlo skupe. Mogu se izabrati u različitim, ali uvijek jedinstvenim i unikatnim bojama i nijansama. Osim što se odlikuju vrhunskom estetikom, radne ploče od granita su gotovo neuništive. Izuzetno su čvrste i otporne na rezanje, struganje, vlagu i visoke temperature. Vrlo se lako održavaju vlažnom krpom i običnim blagim sredstvom za čišćenje. Nakon pranja, ali i ako se pokvase treba ih obrisati suvom krpom, kako se ne bi pojavile mrlje od kamenca koje se inače vrlo jednostavno mogu otkloniti sokom od limuna. Iako su u pravilu otporne i na različite mrlje, one od sirćeta, masnoće i voćnih sokova najbolje je odmah temeljno očistiti, jer iako je čvrst i gladak i granit je kao prirodan materijal porozan. Teže se režu i ugrađuju.

Od čelika
Ranije bile rezervisane samo za profesionalne kuhinje u hotelima i restoranima, a onda su se preselile i u naše domove. Imaju brojne prednosti zbog kojih su naravno i vrlo skupe. Izuzetno su izdržljive i otporne na visoke temperature, lako se održavaju i čiste, te su i vrlo higijenske. Dovoljno ih je obrisati vlažnom krpom, a po potrebi i sapunicom. No, kako se neke vrste ploča od plemenitog čelika mogu vrlo lako oštetiti grebanjem i rezanjem, treba birati materijale koji sadrže visoki udeo hroma i nikla. Iz istog razloga posebno se preporučuju ploče od plemenitog čelika koje imaju brušenu ili teksturiranu površinu na kojima oštećenja manje dolaze do izražaja. Među njihovim nedostacima je što se na njihovoj površini vide sve vrste mrlja, posebno one od kamenca, pa ih povremeno treba očistiti i polirati posebnim sredstvom za čišćenje.

Foto: Thinkstock

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs