Zadnja kuhinja: Kako pametno iskoristiti ostavu?

by | August 2, 2023
zadnja kuhinja

Ako imate osećaj da je vaš radni prostor u kuhinji pretrpan, imate poteškoća u pripremi hrane jer nemate dovoljno mesta, pogledajte šta je novi trend u dizajnu – zadnja kuhinja.

Zadnja kuhinja: Kako pametno iskoristiti ostavu?

Glava svrha zadnje kuhinje je pružanje više prostora za pripremu hrane i skladištenje. Zadnja kuhinja ne mora da bude prostor isključivo za kuvanje, jer se može koristiti i kao ostava, prostor gde možete da pripremate svoje obroke ili čak prostorija gde možete da pripremite brzu užinu.

Članak se nastavlja posle reklama

Kao što smo spomenuli, to je zapravo prilično staromodan dodatak kuhinji, ali kako objašnjavaju dizajneri, „u proteklih nekoliko godina, koncept zadnje kuhinje je sve popularniji u novijoj gradnji”.

Da li ostava treba da bude iste boje kao i kuhinja?

Zbog toga što je ovaj prostor van vidokruga, možete u potpunosti uložiti u estetiku svoje primarne kuhinje, dok za zadnju kuhinju ne morati izdvojiti mnogo novca i truda jer je fokus na praktičnosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Pogledajte u nastavku sve prednosti ove prostorije u domu.

Skriva kuhinjski nered

Zadnja kuhinja je posebno popularna u slučaju da imate otvorenu kuhinju. Kada delite kuhinjski prostor sa dnevnim boravkom, korisno je imati odvojenu prostoriju za kuvanje i odlaganje manje vizuelno lepih kuhinjskih aparata.

Članak se nastavlja posle reklama

Skrivanjem manje atraktivnih delova kuhinje u zadnju kuhinju, kao što su sudopera, mašina za pranje sudova, toster, aparat za kafu, omogućava glavnoj kuhinji da bude čistija, bez nereda na kuhinjskim površinama.

Članak se nastavlja posle reklama

Više prostora za pripremu hrane

Svi ti glomazni lonci i tiganje i manje korišćeni kuhinjski aparati imaju dom. Zadnja kuhinja pruža puno dodatnog prostora za kuhinjsko posuđe i idealan je prostor za odlaganje malih uređaja. Većina zadnjih kuhinja ima ormare od poda do plafona za organizaciju sudova i namirnica.

Zahvaljujući tome, u vašoj glavoj kuhinji imaćete mnogo više prostora za pripremu hrane jer vam kuhinjsko posuđe i aparati neće stajati na putu.

Članak se nastavlja posle reklama

Više prostora za skladištenje

Trenutno postoji veliki trend za kuhinje koje, pa, ne liče na kuhinje. Aparati su odloženi, a postavka je daleko neformalnija i opuštenija, više kao dnevna soba nego kuhinja. Zadnja kuhinja omogućava da postignete ovu atmosferu i još uvek ima prostora za aparate i praktičnije kuhinjske elemente. Na primer, možete da odbacite sve kuhinjske ormariće i samo da postavite kuhinjsko ostrvo. Ili jednostavno koristite otvorene kuhinjske police za namirnice koje koristite svakog dana, a ostatak organizujte u zadnjoj kuhinji.

Članak se nastavlja posle reklama

Zadnja kuhinja: Koliko prostora je potrebno?

U zavisnosti od toga za šta želite da koristite dodatan prostor, biće vam potrebno oko , trebaće vam da prostor bude oko 4m². Ako želite da dodate uređaje i imate prostora za kuvanje i pripremu hranu, verovatno će vam trebati skoro duplo više. Potrebno vam je dovoljno prostora da se lako krećete i efikasno koristite sve uređaje.

Miljana Momirović

Valeriy_G/GettyImagesPlus