Zavese u trpezariji: završni pečat

by | 13 februara, 2023
Zavese u trpezariji

Zavese u trpezariji imaju posebnu ulogu jer osim privatnosti mogu ovu prostoriju učiniti prijatnom. Pored toga, sjajan su način za kontrolisanje osvetljenja.

Kako da odaberem zavese u trpezariji?

Zavese mogu biti upečatljiv dodatak dekoru vaše trpezarije, dajući vam mogućnost da se igrate sa bojama i teksturama. Međutim, baš zbog velikog broja mogućnosti kupovina zavesa može biti malo otežana. U nastavku teksta smo vam dali nekoliko smernica i ideja za lakši odabir.

Zavese u trpezariji: Igrajte se nijansama

Ako želite da vaše zavese budu primećene, nemojte se voditi idejom da budu iste boje kao i većina elemenata u prostoriji. Dodajte još jednu nijansu u paleti boja koje su korišćene u vašoj trpezariji i dajte ovoj prostoriji dašak inovativnosti.

Zanimljivi printovi na zavesama

Zavese za zanimljivim detaljima mogu savršeno da se uklope u vašu trpezariju. Zavese sa printom su dostupne u različitim bojama, pa možete sami da odlučite koliko upečatljivi ovi detalji treba da budu. Bilo bi dobro da njihov print uparite sa printom na tepihu ili nameštaju.

Visoke zavese

Ako vaša trpezarija ima zadivljujuću visinu, onda su ovako postavljene zavese ravi izbor za vas. Okačite zavese  iznad nivoa prozora i pustite ih da padaju celom dužinom uz prozore. Ovakav tip zavesa zaista daju veličanstven izgled vašoj trpezariji.

Bele zavese

Iako ćete možda pomisliti da su bele zavese kliše, i one imaju svoju čar. Iako ne daju kolorit vašem prostoru, one si značajne u formiranju teksture i trodimenzionalnosti, što je savršeno ako je vaša trpezarija minimalistički uređena. One su dobar izbor i ako imate tamne zidove, pa želite da postignete kontrast.

Zavese u trpezariji sa naborima

Pored svega na šta treba da obratite pažnju prilikom odabira zavesa, nemojte da zanemarite nabore na njima. Oni itekako mogu da utiču na ambijent cele prostorije i sjajan su izbor ako se odlučite za visoke zavese.

Zavese u tamnim bojama

Ovo može da zvuči zastrašujuće, ali ako se dobro ukombinuje, tamne zavese u trpezariji mogu biti predivne. Naravno, to ne mora biti crna boja. Možete odabrati nijanse poput smeđih i sivih boja.

Zavese od zida do zida

Zavese od zida do zida mogu da izgledaju glamurozno, naročito ako imate velike prozore koji zauzimaju veći deo zida. Obratite samo pažnju na to da ne koristite previše jaku boju koja će da „uguši“ prostoriju. Neka to bude što neutralnija nijansa. Naročito, ako vam je trpezarija šarena, onda je ovo način da postignete ravnotežu.

Zavese na vratima

Ukoliko imate vrata sa staklenim detaljima, onda su i ona na neki način prozor. Dodavanjem zavesa na njih čuvate privatnost vaše trpezarije, a ujedno joj dodajete i simpatičan detalj. Samo se uverite da vam neće smetati tokom otvaranja i zatvaranja vrata.

Crne roletne

Crne roletne takođe mogu da daju poseban čar vašoj trpezariji, ako se više uklapaju u stil kojim ste je dekorisali. One vam omogućuju preciznu kontrolu nad količinom svetlosti koje želite da pustite u vašu prostoriju.

Rol zavese

Rol zavese možda nisu tako spektakularne, ali to ne znači da ne mogu vašem prostoru dati zanimljivu notu. Pomoću njih možete lako da kontrolišete svetlost i učinite prostor dinamičnijim.

Dakle, zavese u trpezariji mogu biti veoma važan detalj koji će prostoriji dati sasvim novi izgled. Pazite da se ne izgubite u mogućnostima i obratite pažnju na atmosferu koju želite da postignete u trpezariji.


Snežana Vranić

russwitherington1/GettyImagesPlus