15 stvari koje treba da uradite pre nego što započnete renoviranje kupatila

by | 26 oktobra, 2013
Renoviranje kupatila

Renoviranje kupatila je uzbudljiv zadatak. Ali pre nego što se bacite na kupovinu pločica i kade, postoje neke manje zanimljive stvari na koje morate obratiti pažnju kako bi se vaš zadatak završio onako kako ste zamislili.

Renoviranje kupatila može da bude preveliki, skupi i vremenski potrošen zadatak i zato smo vam pripremili 15 stvari koje morate da proverite pre nego što se upustite u ovaj projekat.

1 Budžet

Ako niste sigurni koliko ćete potrošiti, trebalo bi da postavite sebi neku granicu. Određivanje budžeta će vam pomoći pri donošenju odluka.

Kada jednom odredite koliko vam treba novca i oduzmete količinu potrebnu za majstore, imaćete jasnu sliku koliko možete da potrošite na pločice, instalacije i dodatke.

Dodaci za kupatilo

2 Vreme

Mnogi ljudi misle da je za renoviranje malog kupatila potrebno svega nekoliko dana i uopšte manje vremena nego za ono veliko. Ali to ne mora da bude slučaj.

U zavisnosti od toga koliko stvari menjate, preduzimaču će trebati isto vremena kao i u velikom kupatilu. Ipak, planiranje vremena ne odnosi se samo na majstorske poslove, već i na isporuku pločica, instalacija, posebno pravljenih ormara, jer je veoma bitno da majstori imaju sve što im je potrebno za rad.

Planiranje vremena je veoma bitno za one koji poseduju samo jedno kupatilo, jer u periodu dok se vrše radovi treba naparaviti dogovor gde će se privremneo održavati higijena i vršiti nužda.

3 Radne sekvence

Pre početka radova potrebno je podeliti poslove na nekoliko segmenata. Prvo sredite plafon, zatim zidove i na kraju pod, kako bi se smanjila oštećenja na novim podnim pločicama.

4 Skriveni problemi

Ako radite potpuno renoviranje, naš predlog je da promenite kompletnu vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu.

Kada renovirate kupatilo, pogotovo u starijim zgradama, poželjno je promeniti stare zarđale cevi, jer time produžavate vek svom novom kupatilu i sprečavate mogućnost da dođe do pucanja cevi i neplanskih radova, koji mogu dodatno da koštaju.

5 Dizajn i funkcionalnost

Razmišljanje o renoviranju kupatila i njegovom izgledu može biti veoma opterećujuće, s obzirom na današnji šarolik izbor boja pločica, tuš kabina, lavaboa, slavina.

Počnite da istražujete i  kombinujete ono što vam se sviđa. Možete krenuti od jedne stvari koja vam se najviše dopada i u vezi sa njom razviti ideju i dizajn.

Razmislite istovremeno o funkcionalnosti, o osobama koje će koristiti kupatilo i šta vam je potrebno u njemu; mislite i o tome kako ćete možda jednom prodavati svoj dom i potrudite se da se dizajn uklopi sa ostatkom enterijera kuće.

Dizajn i funkcionalnost

6 Mere

Postoje tri glavna ograničenja koja utiču na renoviranje kupatila: dimenzije prostora, lokacija postojećih vodovodnih izvora i električnih instalacija i standardne dimenzije kupatilskih instalacija.

Veoma je bitno da preduzmete odgovarajuće mere pre nego što odete u kupovinu, kako ne biste završili sa stvarima koje ne mogu da se uklope u vaše kupatilo.

7 Preduzimač

Unajmljivanje preduzimača je pametna stvar koja može da vam uštedi dosta vremena i novca. Preduzimač ima majstore koji se bave pojedinačnim stvarima tokom renoviranja i on je odgovoran za sve poslove koji se rade u kupatilu.

8 Vodovodne instalacije i dodaci

Nijedno renoviranje nije kompletno bez zamene ili opravke tuša, kade, wc šolje, bidea, lavaboa, slavina i tuš glava.

Takođe bi trebalo da opravite ogledalo i vrata tuš kabina. Veoma lako možete izmeniti izgled kupatila jednostavnom promenom ručki na vratima ormarića, tuš kabine, fioka.

Vodovodne instalacije i dodaci

Ako vam budžet dopušta, kompletnom promenom vrata tuš kabine izmenićete izgled prostorije.

9 Ormarići, prostori za odlaganje i police

Problem ove vrste sreće se u svim kupatilima i veoma je bitno prići mu ozbiljno. Ovaj deo unutrašnjeg dizajna kupatila mora da bude funkcionalan i na dohvat ruke, ali i da prati stil kupatila.

10 Zidovi i pod

Materijal koji se koristi za pokrivanje poda i zida veoma je raznovrstan. Bitno je da obratite pažnju na trajnost i klizavost materijala za koji se odlučite. Keramika, mermer i granit su veoma lepi i dugotrajni materijali, ali su malo skuplji.

Za jeftinije varijante imate cement (obojen ili poliran), zatim vinil koji je veoma praktičan i čije su vizuelne karakteristike sada znatno poboljšane.

Keramika

11 Osvetljenje

Rasveta u kupatilu je veoma često nepraktična i postavljena na pogrešnim mestima. Isplanirajte gde vam je sve neophodno svetlo: iznad ogledala, iznad kade… Probajte da iskoristite što više prirodnog osvetljenja.

12 Pribor i dodaci

Iako to možda deluje manje bitno, pri renoviranju kupatila ove male stvari su veoma važne. Na kraju karajeva novi peškiri, držači za peškire, držač za sapun i pribor za pranje zuba, ogledalo, podne prostirke utiču na  ukupan budžet.
13 Ventilacija

Ventilacija je veoma bitna u ovoj vlažnoj prostoriji. Ukoliko nema pravilnog protoka vazduha mogla bi se stvoriti buđ što može biti štetno po vaše zdravlje.

Takođe, drveni delovi kupatila će brže propasti, tako da je veoma bitno pravilno isplanirati poziciju ventilacije i odabrati odgovarajući ventilator.

Ventilacija

14 Prelazak na ekološki svesno kupatilo

Iako možda niste razmišljali da postanete eko-frendli, to možete uraditi veoma lako i jeftino. Postoje neka jednostavna rešenja kao što su vodokotlići koji troše manje vode i time štede novac, pločice od recikliranih materija i druge stvari koje se prave na eko način.

15 Konačno čišćenje

Finalno spremanje treba da podrazumeva temeljno čišćenje kupatila, od poda do plafona. Tokom renoviranja stvara se mnogo prljavštine i prašine koja se zavlači u sve pore, pa ako imate viška novca možete iznajmiti nekoga da to čišćenje obavi umesto vas, ili pak to uradite sami.

Tek kada je sve u njemu čisto, novo kupatilo je spremno za upotrebu i uživanje.

Konačno čišćenje

Izvor: freshome.com
Једно реаговање на “15 stvari koje treba da uradite pre nego što započnete renoviranje kupatila”

  1. dudoman каже:

    naravno, renoviranje kupatila sigurno nije jednostavno, a kamoli jeftino. Procitajte
    http://coloseumenterijeri.com/adaptacije-i-opremanje-kupatila

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.